Alaikäinen ryösti kioskin ja kaksi markettia Anjalassa ja Myllykoskella parin päivän aikana — Vaati keittiöveitsellä uhaten rahaa ja tupakkaa

Kymenlaakson käräjäoikeudessa oli syytettynä myös kaksi muuta henkilöä, joista toisen oikeus katsoi avustaneen yhdessä ryöstössä.

Moises Garibay

Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi vuonna 2001 syntyneen miehen kolmesta nuorena henkilönä 
tehdystä ryöstöstä kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja valvontaan
 vuoden ja kolmen kuukauden ajaksi.
Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi vuonna 2001 syntyneen miehen kolmesta nuorena henkilönä tehdystä ryöstöstä kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja valvontaan vuoden ja kolmen kuukauden ajaksi.

Kymenlaakson käräjäoikeus on tuominnut nuoren miehen ja naisen ehdollisiin vankeusrangaistuksiin ryöstöstä ja avunannosta ryöstöön.

Kyseessä on kolmen ryöstön sarja, joka tehtiin parin päivän aikana huhtikuussa. Kohteina olivat Myllykosken R-kioski ja Myllykosken sekä Anjalan K-marketit. Syytettyinä olivat vuosina 2001 ja 2003 syntyneet miehet ja vuonna 2001 syntynyt nainen. Molemmat miehet olivat tekohetkellä alle 18-vuotiaita. Kaikki kolme ovat kouvolalaisia.

Vanhempi miehistä toteutti ryöstöt. Hän oli kaikissa kolmessa paikassa mennyt kasvot peitettyinä kassalle, vetänyt hihastaan pitkän keittiöveitsen ja vaatinut myyjältä rahaa ja tupakkaa. Hän ei ollut huitonut veitsellä, mutta myyjät pitivät tilannetta uhkaavana.

Kioskista mies sai mukaansa vain tupakkaa, Myllykosken K-marketista tupakkaa ja 230 euroa rahaa sekä Anjalan K-marketista tupakkaa ja 610 euroa. Anjalan ryöstön jälkeen poliisi otti miehen kiinni kaupan lähistöltä. Kauppa sai anastetun omaisuuden takaisin.

Muiden syytettyjen roolia pohdittiin

Mies oli myöntänyt ryöstöt. Hän oli niiden aikana ainakin ajoittain päihtynyt.

Oikeudessa pohdittiin kahden muun syytetyn roolia tapahtumissa, sillä kolmikon kertomukset olivat esitutkinnassa ristiriidassa keskenään. Nainen ja vanhempi mies eivät tunteneet toisiaan etukäteen.

Naisen epäiltiin antaneen miehelle autokyydin ensimmäisen ryöstön tekopaikalle, odottaneen lähistöllä ja sitten kuljettaneen miehen pois. Toiseen ryöstöön nainen oli syytteen mukaan osallistunut menemällä edeltä kauppaan ja ilmoittamalla miehelle sopivasta ryöstöhetkestä. Kolmannessa ryöstössä hän oli syytteen mukaan antanut miehelle vaatteitaan ja asusteitaan tunnistamisen vaikeuttamiseksi ja ajanut hänet autolla tekopaikalle.

Vuonna 2003 syntynyt mies oli syytteen mukaan antanut vanhemmalle miehelle Myllykosken K-marketin ryöstöä varten takin ja hatun tunnistamisen vaikeuttamiseksi.

Naisen ja nuoremman miehen syytettiin myös ottaneen vastaan ryöstetyiksi tietämiään rahoja, niillä ostettuja tavaroita ja tupakkaa. Molemmat olivat kuulleet ryöstöaikeista etukäteen, mutta eivät kertomansa mukaan olleet ottaneet päihtyneen vanhemman miehen puheita tosissaan.

Käräjäoikeus ei löytänyt riittävää näyttöä siitä, että nainen olisi avustanut R-kioskin ryöstössä tai osallistunut Myllykosken K-marketin ryöstöön tai avustanut siinä. Oikeus päätyi hylkäämään naisen saamat syytteet avunannosta ryöstöön ja rikoksentekijän suojelemisesta R-kioskin ryöstössä. Anjalan K-marketin ryöstössä hänen katsottiin tienneen ryöstöaikeista autokyydin tarjotessaan ja siten syyllistyneen avunantoon. Lisäksi hän oli syyllistynyt kätkemisrikokseen otettuaan vastaan ryöstettyä rahaa.

Oikeus ei katsonut nuoremman miehen osallistuneen ryöstöihin millään tavoin, mutta hänkin oli syyllistynyt kätkemisrikokseen.

Uhkaili rintakuvan julkaisulla

Istunnossa käsiteltiin myös erillistä tapausta, jossa nuorempi mies oli Iitissä yrittänyt kiristää alaikäistä tyttöä. Hän oli uhannut levittää julkisesti kuvaa, jossa tyttö esiintyy rinnat paljaina, ellei tämä anna hänelle 20 euroa. Kun tämä kieltäytyi, mies oli ladannut kuvan sosiaalisen median sovellukseen Snapchatiin usean sadan henkilön saataville. Mies oli tunnustanut teon.

Tuomittujen maksettava korvauksia

Oikeus tuomitsi vuonna 2001 syntyneen miehen kolmesta nuorena henkilönä tehdystä ryöstöstä kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja valvontaan vuoden ja kolmen kuukauden ajaksi. Lisäksi hänen on maksettava korvauksia ryöstetyissä liikkeissä kahdelle myyjälle ja yhdelle kauppiaalle korvauksia henkisestä kärsimyksestä yhteensä 1 900 euroa ja yhdelle kaupalle menetetystä myynnistä ja asian selvittelystä aiheutuneista kuluista yhteensä 700 euroa.

Vuonna 2001 syntynyt nainen tuomittiin kätkemisrikkomuksesta ja avunannosta ryöstöön kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Vuonna 2003 syntynyt mies tuomittiin kahdesta kätkemisrikkomuksesta, kiristyksen yrityksestä ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä. Kaikki teot oli tehty nuorena henkilönä. Rangaistus oli 60 päiväsakkoa, joista kertyi maksettavaa 288 euroa, kun summasta vähennettiin 4 päivän vapaudenmenetysaika.

Lisäksi miesten on korvattava yhteisvastuullisesti R-kioskille 262,66 euroa anastetun omaisuuden arvosta ja selvittelykuluista. Kaikkien kolmen tuomitun on korvattava yhteisvastuullisesti Myllykosken K-marketin omistavalle yhtiölle 288 euroa aiheutuneesta vahingosta.
Tuomio ei ole lainvoimainen.

Luetuimmat