Mies osoitti toista aseella päähän ja painoi liipaisimesta — Oikeus hylkäsi syytteen tapon yrityksestä

Aseesta löytyi patruuna, jota oli yritetty ampua. Oikeus piti mahdollisena, että syytetty ampui tarkoituksella tyhjän laukauksen ja ase ladattiin vasta myöhemmin.

Moises Garibay

Mies osoitti toista aseella päähän ja painoi liipaisimesta — Oikeus hylkäsi syytteen tapon yrityksestä

Kymenlaakson käräjäoikeus antoi torstaina tuomion monimutkaisessa tapon yritys -jutussa. Epäilty rikos tapahtui Kouvolassa 29. heinäkuuta.

Syyttäjän mukaan vuonna 1987 syntynyt kouvolalaismies yritti tappaa vuonna 1989 syntyneen kouvolalaismiehen osoittamalla tätä lähietäisyydeltä 9-millisellä pistoolilla ja laukaisemalla aseen kahdesti. Aseesta ei kuitenkaan tullut panosta ulos.

Syyttäjän mukaan uhrin kuoleman esti vain aseen toimintahäiriö. Syytetty sanoi tienneensä aseen tyhjäksi ja ampuneensa tyhjän laukauksen pelottelumielessä. Oikeus piti syytetyn selitystä uskottavana ja hylkäsi syytteen.

Jutusta tekee monimutkaisen se, että poliisi löysi aseen sisältä patruunan, jota oli yritetty ampua. Patruunassa oli nallivika.

Syytetyn mukaan kyseinen patruuna meni pesään vasta myöhemmin, kun hänen kimppuunsa käytiin ja hän teki latausliikkeen. Oikeuden mukaan tämä on mahdollista. Tuomiopöytäkirjassa ei kerrota, missä vaiheessa aseella on tämän skenaarion mukaan todella yritetty ampua ja minkä takia.

Laukaisun jälkeen kuului ”Klik!”

Tapahtumat saivat alkunsa, kun jutun osapuolten välille tuli tappelu. Kumpikin miehistä löi toisiaan ensin nyrkeillä. Sitten vuonna 1987 syntynyt mies otti aseen esille, tähtäsi sillä toista miestä ja laukaisi. Kuului iskurin klik-ääni.

Sen jälkeen aseella uhattu mies nappasi aseen ja alkoi moukaroida uhkaajaansa. Yhden todistajan mukaan aseella uhkaaja räpelsi pistoolia epäonnistuneen laukauksen jälkeen ja yritti ladata sitä uudestaan.

Aseella uhkaajan mukaan hän latasi aseen vasta siinä vaiheessa, kun hänen kimppuunsa hyökkäsi monta henkilöä ja joku huusi ”viedään se nurkan taakse ja tapetaan.”

Molemmat tuomittiin pahoinpitelystä

Kumpikin miehistä tuomittiin. Vuonna 1987 syntynyt mies tuomittiin huumausaineen käyttörikoksesta, pahoinpitelystä, ampuma-aserikoksesta ja pahoinpitelystä 50 päivän vankeuteen. Oikeus katsoi rangaistuksen suoritetuksi, koska mies oli kiinniotettuna tai tutkintavankeudessa 29. heinäkuuta ja 8. lokakuuta välisen ajan. Vuonna 1989 syntynyt mies tuomittiin pahoinpitelystä 40 päiväsakon eli 600 euron rangaistukseen.

Tuomio ei ole lainvoimainen, koska siitä voi valittaa Itä-Suomen hovioikeuteen.

Sama mies ampui haulikolla uhria jalkaan

Aseella uhannut mies on tuomittu aiemmin vakavista väkivaltarikoksista. Lokakuussa 2013 hän ampui toista miestä haulikolla jalkaan Eskolanmäessä sijaitsevassa kerrostaloasunnossa. Uhri loukkaantui hengenvaarallisesti, ja hänen oikea säärensä jouduttiin amputoimaan.

Lokakuussa 2014 Itä-Suomen hovioikeus tuomitsi ampujan 4 vuoden ja 6 kuukauden vankeuteen.