Museokortteliin muuttaa uusi yritys keväällä — saksalainen Martin Czurgel valmistaa käsityönä puisia valaisimia

Martin Czurgel, hänen vaimonsa Jenni Tommola ja tytär Lotta ovat asuneet Kouvolassa pari vuotta. Tommola ihastui museokortteliin heti. Pian perheen koti on puisessa pientalossa, Pikku Kipon entisissä tiloissa.

Lumikki Haaja

Puisia valaisimia valmistava Martin Czurgel muutti  Kouvolaan yhdessä vaimonsa Jenni Tommolan ja heidän Lotta-tyttärensä kanssa kaksi vuotta sitten. Arkistokuva on vuodelta 2016.
Puisia valaisimia valmistava Martin Czurgel muutti Kouvolaan yhdessä vaimonsa Jenni Tommolan ja heidän Lotta-tyttärensä kanssa kaksi vuotta sitten. Arkistokuva on vuodelta 2016.

Täällä olisi ihana asua, Jenni Tommola ajatteli kulkiessaan Kouvolan museokorttelissa pari vuotta sitten.

Tämän vuoden helmikuussa museokorttelista vapautui puinen pientalo, kun keramiikkapaja Pikku Kippo muutti Kuusankoskelle Taideruukkiin. Tommola näki ilmoituksen, jossa taloon haettiin uutta toimijaa.

— Se oli tunnejuttu, että tätä on kokeiltava, tämä voisi toimia.

Kaupunki valitsi Tommolan ja hänen miehensä Martin Czurgelin kolmen muun hakijan joukosta.

Suunnitteilla valaisinpuoti ja tapahtumia

Kajo Design on Czurgelin yritys. Hän valmistaa käsin puisia valaisimia. Czurgelin työhuone on tällä hetkellä Taideruukilla, mutta tarkoituksena on siirtää työskentely museokortteliin. Tommolan mukaan tarkoitus on avata ainakin valaisimia myyvä puoti.

— Mieheni yritys muodostaa hyvän pohjan toiminnalle. Lisäksi voisimme järjestää esimerkiksi pieniä tapahtumia.

Tommola on töissä koulunkäynninohjaajana, mutta ajatuksissa kypsyy jo jotain uutta.

— Mietin seuraavaa liikettä. Haaveissa on, että voisin itsekin toteuttaa itseäni, Tommola muotoilee.

Muutto todennäköisesti toukokuussa

Tommola ja Czurgel muuttavat kodistaan Eskolanmäestä museokortteliin todennäköisesti toukokuussa. Perheeseen kuuluu myös kolmevuotias tytär Lotta ja koira.

Ajatus oman kodin avaamisesta yleisölle ei Tommolaa häiritse.

Mieheni yritys muodostaa hyvän pohjan toiminnalle. — Jenni Tommola

— Talo on jaettu niin, että asuintilat ovat yläkerrassa ja alakerta on julkisempaa tilaa.

Kaupunki edellyttää, että talon vuokralainen pitää niin sanottuja avointen ovien -päiviä, eli järjestää esimerkiksi näyttelyitä tai pitää myymälää. Päätöksen vuokralaisesta on tehnyt kiinteistöpäällikkö Arto Kuitikka.

Kouvolan Sanomat haastatteli Tommolaa ja Czurgelia vuonna 2016. Lue alta elokuussa 2016 julkaistu juttu perheestä:

Kiertotien kautta

Teksti: Juulia Järvenpää

Verstaan valaistus on hämärä. Saksalaisen Martin Czurgelin käsin tekemät puuvalaisimet luovat mökkimäistä tunnelmaa. Puun läpi valo hehkuu punertavana, muistuttaen lämmintä takkatulta viileän syksyisellä ilmalla. Valon pehmeä kajo tuo esiin puun luontaiset kuviot — kuin vuosirenkaat. Tästä hehkusta on tullut myös Czurgelin yrityksen nimi, Kajo Design.

Pariskunta tapasi Berliinissä

Czurgel tapasi kumppaninsa Jenni Tommolan Saksan pääkaupungissa Berliinissä kolme vuotta sitten. Tommola opiskeli tuolloin metsätalousinsinööriksi, aivan kuten Czurgelkin. Kun vaihto-opiskelu Saksassa päättyi, pariskunta päätti kokeilla onneaan Suomessa.

Puolitoista vuotta sitten he saivat perheenlisäystä, kun Lotta-tyttö syntyi. Lotta on hiljattain alkanut käydä päiväkodissa kolmena päivänä viikossa. Lotan ollessa hoidossa, myös Tommola avustaa yritystoiminnassa.

Tommola leikkii tytön kanssa punaisella pallolla, kun Czurgel kertoo heidän vaiheistaan ennen Kouvolaan päätymistä.

Kielimuuri oli ongelma

Suomeen muuttaessaan pariskunta ei vielä tiennyt, kuinka vaikeaa saksalaisen Czurgelin olisi saada töitä. He kuvittelivat, että korkeasti koulutettu, Saksan eduskunnassakin työskennellyt Czurgel löytäisi töitä helposti. Kielimuuri osoittautui ongelmaksi.

Aluksi Czurgel työskenteli Tommolan isän yrityksessä. Tommola on kotoisin Hartolasta, josta tuli pariskunnalle Suomen tukikohta.

Hartolan, Hollolan, Mikkelin ja Lahden kautta he päätyivät lopulta Kouvolaan. Tommolan isän puoleinen suku on lähtöisin Kouvolasta.

Czurgelin mukaan kotona istuminen ei ole hänen tapaistaan. Töitä piti siis keksiä.

Polttopuiden pilkkominen toi idean omasta yrityksestä

Suomessa ensimmäinen talvi kului puilla lämmitettävässä asunnossa. Pilkkoessaan polttopuita Czurgel huomasi, kuinka kauniisti valo kajastaa puun päätyosan läpi. Siitä lähti idea puisista valaisimista.

Päätös Kouvolaan muuttamisesta tuli, kun Czurgel löysi kouvolalaisyritys Verstas24:n sivut internetistä. Yhteisverstas oli täydellinen paikka rakentaa valaisimia.

Tammikuussa perhe muutti paikkakunnalle. Yrityksen Czurgel perusti kuukautta myöhemmin.

Palaset ovat loksahtaneet kohdilleen Kouvolassa.

— Tuntuu, että elämä Kouvolassa on sellaista kuin haluankin sen olevan. En ole suurkaupunki-ihminen, Czurgel kertoo.

Hän mainitsee pitävänsä muun muassa vanhoista suomalaisista taloista. Kouvolaan muuttaminen on tuntunut oikealta päätökseltä, vaikka Berliinin hyviä ja halpoja ruokapaikkoja on toisinaan ikävä.

"Kouvolassa hymyillään enemmän kuin Lahdessa"

Kouvolan huono maine ihmetyttää pariskuntaa. Kaupunkia kutsutaan harmaaksi betonihelvetiksi, vaikka siellä on paljon luontoa, puistoja ja kaunis Kymijoki.

— Jos olisin kysynyt joltakulta, kannattaako tänne muuttaa, en varmaan olisi muuttanut. Onneksi en sen enempää kysellyt, Czurgel sanoo.

Tommola kertoo nähneensä vuosia sitten jossakin lehdessä listan Suomen masentavimmista kaupungeista. Kouvola oli listalla. Tommolan kokemukset kaupungista ovat kuitenkin olleet lähinnä positiivisia.

Koiran ja lapsen kanssa ulkona liikkuessa Tommola päätyy välillä juttelemaan muiden ihmisten kanssa. Kaikki ovat olleet ystävällisiä.

Czurgelista taas tuntuu, että Kouvolassa hymyillään enemmän kuin esimerkiksi Lahdessa. Siellä ihmiset näyttävät alakuloisemmilta.

Kulttuurierot Suomen ja Saksan välillä eivät ole isoja

Ulkomaalaisena Czurgel ei ole tuntenut itseään ulkopuoliseksi Kouvolassa. Kukaan ei ole koskaan yrittänyt työntää porukasta pois, jos hän on tullut juttelemaan.

— Saksalla on ihan hyvä maine, se on varmaankin auttanut. Jos olisin kotoisin jostain toisesta maasta, en tiedä miten minuun sitten suhtauduttaisiin, hän pohtii.

Suomalaiset tuntuvat hänestä saksalaisia itsenäisemmiltä. Täällä jokainen pärjää omillaan. Kulttuurierot eivät silti ole isoja. Jos ei tee mieli puhua, ei tarvitse väkisin viritellä keskustelua.

Yrityksen perustamiseen sai tukea

Pariskunta kokee saaneensa myös paljon tukea yrityksen perustamiseen. Kouvola Innovation, UPM-Kymmene ja Kouvolan kaupunki ovat kaikki olleet avuksi. Myös muilta verstasta käyttäviltä voi tarvittaessa pyytää apua.

Kajo Designin tavoite pysyä mahdollisimman paikallisena on onnistunut Kouvolassa hyvin. Czurgel tekee valaisimet kotimaisesta puusta yhteistyössä paikallisen metsänomistajan kanssa.

Czurgel on päässyt myös esittelemään tuotteitaan erilaisissa tapahtumissa. Kouvola Innovationilta hän sai kannusterahaa syyskuun toisella viikolla järjestettäviä Habitare-messuja varten.

Messujen ja tapahtumien perässä matkustelevalle Czurgelille Kouvolan sijainti on erinomainen. Lahti, Kotka ja Helsinki ovat kaikki hyvien kulkuyhteyksien päässä. Kouvolan hintatasokaan ei ole kovin korkea.

— Kaikki tuntuu olevan lähellä ja helposti löydettävissä, Czurgel kehuu.

Lisäksi seudulla on paljon vanhaa teollisuutta, kuten Taideruukki-alue sekä Verlan puuhiomo ja pahvitehdas. Nähtävää on paljon.

Yksi asia voisi olla paremmin

Tommolan mukaan suomalaisilla on tapana väheksyä kotipaikkakuntaansa, vaikka he tosiasiassa viihtyisivät siellä. Yksi asia Kouvolassa kuitenkin on, mikä voisi olla vielä paremmin.

— Öisin ajelevat mopopojat voisivat aloittaa ja lopettaa kierroksensa pari tuntia aikaisemmin, että saisi nukuttua, Tommola sanoo.