Kouvolassa vieraillut oikeusministeri Häkkänen: "Kunnat katsovat vanhustenhuollon väärinkäytöksiä läpi sormien"

Kouvolassa lauantaina vieraillut oikeusministeri katsoo, että niin valvonta kuin sanktiot ovat pettäneet hoivakodeissa.

Katja Juurikko

Oikeusministeri Antti Häkkänen ehti piipahtaa lauantaina Kauppakeskus Veturissakin. Hän keskusteli muun muassa Hannu Matilaisen ja Anneli Myllerin kanssa.
Oikeusministeri Antti Häkkänen ehti piipahtaa lauantaina Kauppakeskus Veturissakin. Hän keskusteli muun muassa Hannu Matilaisen ja Anneli Myllerin kanssa.

Mäntyharjulainen oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) sanoo, että vanhustenhuollossa esille tulleet ongelmat ovat härskejä. Häneltä ei heru minkäänlaista ymmärrystä esimerkiksi Esperi Caren hoivakodeissa ilmi tulleille laiminlyönneille.

— Nämä ovat ilmiöitä, jotka täytyy kovalla kädellä karsia pois. Pääviesti on se, että Suomessa vanhuspalvelujen järjestämisvastuu on kunnan päättäjillä. Heillä on lakisääteinen vastuu siitä, että ikäihmiset saavat tarpeitaan vastaavaa hoitoa.

Se on valvontaa, että irtisanotaan sopimus tai jätetään laskut maksamatta, jos laatu ei täytä sopimuksen ehtoja. — Antti Häkkänen

”Osa kunnista on kyennyt, osa ei”

Häkkänen jatkaa, että osa Suomen kunnista on kyennyt tähän, osa taas ei.

— Kuntapäättäjillä on velvollisuus hoitaa asia kuntoon. Se on toinen kysymys, kuinka paljon valtakunnan tasolta tarvitaan lisäpiiskaa.

Hän viittaa vaatimuksiin, joiden mukaan hoitajamitoitus pitäisi kirjata lakiin. Nykyään on suositus, että jokaista hoidettavaa kohden olisi 0,5 hoitajaa. Mitoitusta on vaadittu korotettavaksi 0,7:ään.

— Hoitajamitoituksen nostaminen 0,7:ään ei pelkästään tuo ratkaisua. Osa vanhuksista on niin heikossa kunnossa, että osa tarvitsisi enemmän kuin yhden hoitajan. Osa on taas sen verran hyvässä kunnossa, että ei tarvitsisi sitä 0,7:kään.

”Valvonta pettänyt kolmella tasolla”

Oikeusministerin mielestä hoivakotikuohunta on osoittanut, että sekä valvonta että sanktiot ovat pettäneet.

— Kunnat ovat katsoneet väärinkäytöksiä läpi sormien. Jos palvelua ei pystytä tarjoamaan sopimuksen mukaisesti, on se sopimusrikkomus. Valvonta on pettänyt kolmella tasolla: yrityksissä, kunnissa ja valtiolla.

Häkkänen sanoo, että jos ostajan tietoon tulee sopimusrikkomus, lasku kannattaa jättää maksamatta ja vaatia sopimusrikkomuksesta korvauksia.

— Kunnan päättäjät ovat vastuussa tällaisista asioista. Se on valvontaa, että irtisanotaan sopimus tai jätetään laskut maksamatta, jos laatu ei täytä sopimuksen ehtoja.

”Kunnat ovat liian pieniä yksiköitä”

Häkkänen muistuttaa, että valtaosassa suomalaisista hoivakodeista saa hyvää palvelua.

— Onko Suomen kunnilla osaamista ja kykyä hoitaa tällaisia tehtäviä. Minä väitän, että ei ole. Kunnat ovat liian pieniä yksiköitä. Kun jatkossa on 18 palvelunjärjestäjää ja erilaisia palveluntuottajia, asiat saadaan kuntoon, Häkkänen viittaa sote- ja maakuntauudistukseen.

Häkkänen uskoo, että myös valvonta pelittää nykyistä paremmin sen jälkeen, kun uudistus saadaan maaliin.

Häkkänen vieraili lauantaina Etelä-Kouvolan kokoomuksen satavuotisjuhlissa.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset