Psykiatrinen avohoito vetää hyvin Kouvolassa — Kymsoten palvelupäällikkö: ”Meillä ei ole näennäishoitoja”

Kouvolassa mielenterveys- ja päihdepoliklinikan lääkäri käsittelee lähetteen joko samana päivänä tai viimeistään seuraavana arkipäivänä. Potilas käy hoitajan vastaanotolla tavallisesti kahden viikon välein.

Lukas Pearsall

Mielenterveys- ja päihdepoliklinikalle on tullut Kouvolassa vuoden 2019 ensimmäisen puolikkaan aikana 429 lähetettä. Kuvituskuva.
Mielenterveys- ja päihdepoliklinikalle on tullut Kouvolassa vuoden 2019 ensimmäisen puolikkaan aikana 429 lähetettä. Kuvituskuva.

Psyykkisesti oireilevan kouvolalaisen mahdollisuudet saada tarvitsemaansa apua ovat tällä hetkellä hyvät. Lähetteitä avohoitoon ei ole jonossa, ja koneisto pystyy ottamaan uudet potilaat vastaan lääkärin tekemien kiireellisyysarvioiden mukaisissa ajoissa.

Tilannearvion antoi keskiviikkona palvelupäällikkö Satu Ukkola Kymsotelta.

Ukkolan mukaan mielenterveyspalvelut ovat Kouvolassa paremmassa jamassa kuin Helsingissä, jossa Helsingin Sanomien tietojen mukaan osa kipeästi apua tarvitsevista ihmisistä jää kokonaan ilman hoitoa.

Tilastot eivät kerro koko totuutta

Helsingin Sanomien (3.7.) haastattelema kokenut psykiatri kertoi Helsingissä omaksutusta toimintatavasta, jossa potilaat ovat hoidossa vain nimellisesti. Potilaita otetaan hoitoon, mutta lääkärit eivät ehdi tavata heitä.

Osa potilaista ei ole tavannut hoitavaa työntekijäänsä moneen kuukauteen. Monet vain odottavat, että psykiatrian poliklinikalta otettaisiin heihin yhteyttä.

Meillä ei ole näennäishoitoja. Kun potilaan hoito alkaa, hän tapaa hoitajaa ja lääkäriä tilanteensa ja tarpeensa mukaan. — Satu Ukkola

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tilastoissa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri näyttäytyy kuitenkin alueena, jossa lähetteet psykiatriseen hoitoon vetävät selvästi paremmin kuin Kymenlaaksossa.

Hoitotakuu toteutuu HS:n haastatteleman psykiatrin mukaan Helsingissä vain näennäisesti.

Itsetuhoiset vastaanotolle tiheämmin

— Meillä ei ole näennäishoitoja. Kun potilaan hoito alkaa, hän tapaa hoitajaa ja lääkäriä tilanteensa ja tarpeensa mukaan, Ukkola sanoo.

Tyypillinen käyntitiheys vastaanotolla on kahden viikon välein. Esimerkiksi itsetuhoisille potilaille järjestetään vastaanottoaikoja tiheämmin, kunnes vointi tasaantuu.

Ensimmäinen etappi terveysasema

Kymsote on vastannut Kouvolan mielenterveyspalveluista kuluvan vuoden alusta. Mielenterveyspalvelut on samaan aikaan yhdistetty päihdepalveluihin.

Ensimmäinen osoite mielenterveyden ongelmissa on aikuisille terveysasema, jossa hoitajat, lääkärit ja muu henkilökunta kartoittavat potilaan tilanteen ja antavat hoitoa.

Tarvittaessa potilas voidaan ohjata terveysasemilla työskenteleville mielenterveys- ja päihdesairaanhoitajille eli Miepä-hoitajille. Miepä-hoitajat arvioivat tilanteen yhteistyössä lääkärin kanssa.

Potilaalle laaditaan hoitosuunnitelma, ja tarvittaessa hänet ohjataan jatkohoitoon mielenterveys-ja päihdepoliklinikalle. Poliklinikalle tullaan aina lähetteellä.

Tänä vuonna 426 lähetettä

Kouvolassa on kaksi mielenterveys- ja päihdepoliklinikkaa. Niissä työskentelee 32 sairaanhoitajaa, yksi mielenterveyshoitaja, yksi toimintaterapeutti, neljä psykologia, puolitoista sosiaalityöntekijää ja neljä sihteeriä.

Lääkäreitä on neljä kokoaikaista ja yhtä monta osa-aikaista.

Henkilöstö on jakautunut yhteen tutkimustyöryhmään, kolmeen mielialatyöryhmään, yhteen psykoosityöryhmään ja ryhmähoidon yksikköön.

Saapuneet lähetteet tulevat ensisijaisesti tutkimustyöryhmään.

— Tänä vuonna on tullut 426 lähetettä, Ukkola sanoo.

Lääkäri käsittelee lähetteen joko samana päivänä tai viimeistään seuraavana arkipäivänä. Lääkäri arvioi, tarvitseeko potilas apua 1–7 päivässä tai 8—30 päivässä vai voiko hänen asiansa odottaa yli kuukauden.

Hoitotakuu velvoittaa aloittamaan hoidon tarpeen arvioinnin kolmessa viikossa lähetteen saapumisesta.

Viiden käynnin jälkeen hoitosuunnitelma

Potilaan hoito alkaa tutkimus- ja kartoituskäynneillä. Noin viiden käynnin jälkeen tehdään hoitosuunnitelma.

Ukkolan mukaan potilas tapaa lääkärin viimeistään silloin, ellei lääkityksen tai sairauslomajärjestelyjen takia ole välttämätöntä päästä vastaanotolle jo aiemmin.

Ukkola sijaistaa tällä hetkellä vuosilomalla olevaa Kymsoten mielenterveys- ja päihdepalvelujen johtajaa Heli Kainulaista.

Luetuimmat