”Mikään laji ei ole kykeneväinen sopuun” — Ummeljokelainen Anu Kuusenoksa julkaisee perjantaina vampyyrimaailmaan sijoittuvan esikoisromaaninsa

Jussi Lopperi

Anu Kuusenoksan vampyyriromaani vie lukijaa ympäri maailmaa. Kirjan kansitaiteesta on vastannut Kyamkin graafisen suunnittelun opiskelija Antti Tahvanainen.

Nuori nainen kohtaa vampyyrimiehen, joka johdattaa naisen syvälle vaarojen täyttämään maailmaansa.

Asetelma on tuttu muun muassa Stephenie Meyerin Twilight-saagasta ja Charlaine Harrisin Sookie Stackhouse -tarinoista. Nyt vuorossa on ummeljokelainen Anu Kuusenoksa, jolta ilmestyy perjantaina esikoisromaani Prinssi jolla ei ollut sydäntä.

— Siinä missä esimerkiksi Twilight on suunnattu nuorisolle, minä olen kirjoittanut aikuisille, hän kertoo.

Tarinan päähenkilö on suomalainen Aurora, kirjan alussa 13-vuotias alkoholisti-isän tytär. Kuusenoksa luonnehtii romaaninsa maailmaa raadolliseksi, seksikkääksi ja varsin väkivaltaiseksi. Vaurioilta ei säästytä, kun vampyyrien verilinjat sotivat keskenään hampaat terässä.

— Mikään laji ei ole kykeneväinen sopuun, Kuusenoksa sanoo.

Kuolemattomuus ja voittamattomuus kiehtovat

Kuusenoksa, 38, on elokuvaharrastaja, johon vetoavat näyttävät toimintakohtaukset sekä hyvä ja paha samassa hahmossa. Suosikkeihin kuuluvat esimerkiksi Quentin Tarantinon ja David Lynchin leffat. Myös kauhuromaanit innostavat. Kuusenoksan guru on Stephen King.

Esikoisromaanin joidenkin tapahtumien innoittajana on toiminut musiikki Lady Gagasta Metallicaan.

Romaanin jujuksi valikoitui vampyyrimaailma, koska Kuusenoksaa kiehtovat verenimijöiden eläimellisyys, voittamattomuus ja kuolemattomuus.

Jotakin melkein yli-inhimillistä on myös siinä, miten esikoiskirja on syntynyt. Tai oikeammin: kirjat. Prinssi jolla ei ollut sydäntä avaa nimittäin romaanitrilogian, jonka loputkin osat ovat jo valmiita. Esikoisromaani on 544-sivuinen, eivätkä kaksi muuta osaa ole lyhyempiä.

Pienten lapsen äiti aloitti kirjoittamisen vuonna 2015, opinto- ja hoitovapaalla.

Herätys kello neljä aamulla

Kuusenoksa on kotoisin Kuusankoskelta ja asuu tätä nykyä Ummeljoella. Hän työskentelee Kouvolan kotihoidossa ja opiskelee geronomiksi eli vanhustyön asiantuntijaksi. Perheeseen kuuluvat puoliso sekä 3- ja 5-vuotiaat lapset.

— Vuonna 2015 romaanin tarina vain alkoi tulla. Heräsin aamuisin kello neljä ja laitoin puuron hautumaan. Lasten vielä nukkuessa otin koneen ja ryhdyin kirjoittamaan.

Kun Kuusenoksa sai valmiiksi ensimmäisen käsikirjoituksen, seuraavaa alkoi jo pukata.

Hän kirjoitti ensin itselleen, sitten lähipiirilleen. Sitten hän lähestyi kustantamoita. Myöntävä vastaus tuli kahdelta kustantamolta. Niistä Kuusenoksa valitsi pienen, vaajakoskelaisen Scaraben, joka on erikoistunut fantasiaan.

Hän halusi kirjailijaksi jo lapsena.

— Kirjoitin lapsena paljon, ja tein pieniin kirjoihini kannet ja kaikki. Sen jälkeen kirjoittaminen unohtui vuosikymmeniksi.

Alan elokuvat tuttuja

Vampyyrit on suosittu aihe populaarikulttuurissa. Kuusenoksa ei ole lukenut alan kirjallisuutta mutta elokuvia ja tv-sarjoja hän on nähnyt useita.

Hän vie romaanissaan lukijaa Suomesta ympäri maailmaa. Historia- ja matkailufani kun on, Kuusenoksa yhdistää perinteiseen vampyyriromantiikkaan historiallisia tapahtumapaikkoja ja henkilöitä.

— Tosin kirjassani on hyvin vähän ihmisiä.

Anu Kuusenoksan kirjan julkaisutilaisuus järjestetään Kouvolan pääkirjastossa perjantaina 4. elokuuta kello 16. Tilaisuus on kaikille avoin.