Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon numerosta on soiteltu tällä viikolla huijauspuheluita – Jos oma numero joutuu huijareiden käsiin, asiasta kannattaa ilmoittaa poliisille ja omalle operaattorille

on esiintynyt Microsoftin teknisenä tukena ja pyytänyt puhelimessa pankkitunnuksia ja henkilötietoja.

Venla Tirkkonen

Kaakkois-Suomen poliisi varoitti jo heinäkuun lopulla huijauspuheluista, joilla yritettiin onkia kohteilta pankkitunnuksia ja henkilötietoja.
Kaakkois-Suomen poliisi varoitti jo heinäkuun lopulla huijauspuheluista, joilla yritettiin onkia kohteilta pankkitunnuksia ja henkilötietoja.

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo ilmoitti keskiviikkona Facebook-sivuillaan, että sen puhelinnumerosta soitellaan huijauspuheluita.

Huijaussoitot asiakkaille ovat tulleet asiakaspalvelijoiden numerosta 050 338 8111.

Festivaalijohtaja Sari Torniainen kehottaa, etteivät ihmiset vastaisi kyseisestä numerosta tuleviin puheluihin tai soittaisi takaisin, jos numerosta on tullut soitto. Takaisin soitetut puhelut tosin ovat tulleet oikeaan kohteeseen eli luonto- ja kulttuuritaloon.

Numeroon voi muuten soittaa normaalisti.

– Numero on meidän käytössämme, eli sitä ei ole varsinaisesti kaapattu. Joku saa kuitenkin huijauspuhelut näyttämään siltä, että ne tulevat meidän numerostamme.

Luonto- ja kulttuuritalo on ollut yhteydessä omaan teleoperaattoriinsa ja poliisiin. Torniaisen mukaan asialle ei voida tällä hetkellä tehdä mitään.

Hän ei osaa sanoa, mitä tekijät ovat huijaussoitoillaan tavoitelleet.

– Meille on kuitenkin tullut puheluita heikkoa englantia puhuneelta henkilöltä, joka on sanonut soittavansa Microsoftin it-tuesta ja ilmoittanut tietoturvaongelmastamme. Olemme katkaisseet puhelut heti.

Älä luovuta pankkitunnuksia puhelimessa

Kaakkois-Suomen poliisille on tullut kesän aikana ilmoituksia vastaavista huijauspuheluista, joissa soittaja on esiintynyt Microsoftin teknisenä tukena ja pyytänyt puhelimessa pankkitunnuksia ja henkilötietoja.

Poliisi muistuttaa, ettei tällaisia tietoja tule koskaan luovuttaa, ellei ole varma niiden vastaanottajasta. Poliisi korostaa, että pankit ja viranomaiset eivät kysele pankkitunnuksia tai henkilötietoja puhelimitse.

Poliisin mukaan huijausta epäillessä puhelu tulee katkaista ja sen jälkeen soittaa viranomaisen tai yrityksen viralliseen numeroon. Väärinkäytöstä epäillessä pankkikortti kannattaa sulkea ja asiasta tehdä rikosilmoitus poliisille.

Pelkästään teknisen tuen huijaussoittoihin vastaamalla tai niihin takaisin soittamalla ei menetä rahaa, poliisi kertoo.

Yhteys poliisiin ja operaattoriin

Poliisi ja Traficomin Kyberturvallisuuskeskus varoittivat jo alkuvuodesta kyseisistä teknisen tuen huijauksista. Monissa tapauksissa puhelut saatiin näyttämään siltä, että ne tulevat tavallisista suomalaisista puhelinnumeroista, joita käytettiin rikollisessa tarkoituksessa.

Pelkästä huijaussoiton vastaanottamisesta tai siihen vastaamisesta ei tarvitse tehdä rikosilmoitusta, vaan asiasta voi ilmoittaa verkossa poliisin Nettivinkin kautta.

Jos oma numero on joutunut huijareiden käsiin, asiasta kannattaa ilmoittaa poliisin lisäksi omalle teleoperaattorille.

Uusimmat uutiset