Inkeroisten kartonkitehtaan työntekijät marssivat ulos pääsiäisen työaikamuutoksen takia — tehtaalla alkoi 12 tunnin työnseisaus

— Työnantaja toimi työehtosopimuksen vastaisesti, ammattiosaston puheenjohtaja Kari Leinonen sanoo. Tehtaanjohtaja Antti Veitola pitää mielenilmausta yllättävänä ja todennäköisesti laittomana.

Harri Teitto

Kartonkitehtaalla on tänään hiljaista.
Kartonkitehtaalla on tänään hiljaista.

Stora Enson Inkeroisten kartonkitehtaan työntekijät marssivat tänään torstaina ulos työpaikaltaan aamulla kello 7. Päivävuoro ei tullut enää yövuoron jälkeen paikalle. Noin 130 työntekijän työnseisaus päättyy tänään torstaina kello 19.

Tehdas seisoo 12 tuntia, koska työntekijät pitävät pääsiäisen ajaksi tehtyä työaikamuutosta työehtosopimuksen vastaisena. Tavallisesti tehtaalla tehdään kolmea työvuoroa.

Työnantaja muutti työaikoja siten, että pääsiäisenä vuorolistalla oli vain päivävuoro. Käytännössä kukaan ei tullut töihin, koska päivävuorolaiset ovat viikonlopun ja arkipyhät vapaalla.

Muutoksen taustalla oli se, että tehdas pysäytettiin pääsiäisenä neljän päivän ajaksi.

— Meidät siirrettiin neuvottelematta päivätyömuotoon. Emme saaneet kuin kausipalkan ja lisätunnit jäivät pois, Paperiliiton Inkeroisten osasto 15:n puheenjohtaja Kari Leinonen sanoo.

Leinosen mukaan työnantajan menettelystä ei haluta tehdä automaatiota.

Stora Enson Anjalankosken tehtaiden pääluottamusmiehen Jari Punakiven mielestä seisokin aikana vuorojen olisi pitänyt pyöriä tavalliseen tapaan ja työntekijöiden tulla vuorolistan mukaisesti töihin.

— Minun käsitykseni mukaan tämä on ensimmäinen kerta Paperiliiton historiassa, kun työnantaja toimii näin. Normaalisti seisokin aikana tehdään esimerkiksi huoltotöitä.

Mielenilmaus koskee kartonkitehdasta. Inkeroisissa sijaitseva Anjalan paperitehdas ei ole työnseisauksen piirissä.

Tehtaanjohtaja: "Mielenilmaus oli yllättävä ja todennäköisesti laiton"

Kartonkitehtaan tehtaanjohtaja Antti Veitola ei pidä mielenilmausta hyväksyttävänä. Hänen mukaansa työaikamuodon muutos tehtiin työehtosopimuksen mukaisesti.

— Mielenilmaus oli yllättävä, ja todennäköisesti se on laiton. Sain tiedon asiasta alle vuorokausi sitten. Tässä on taustalla se, että Metsäteollisuus ry:llä ja Paperiliitolla on erimielisyys työehtosopimuksen tulkinnasta.

Veitolan mukaan työnantajan tavoitteena oli vähentää työaikamuutoksella henkilöstökustannuksia tehtaan ollessa pysäytettynä.

Tehtaan pysäytys pääsiäiseksi ei ole rutiinitoimenpide. Veitola ei kuitenkaan kerro, onko taustalla tuotantoon tai tilauksiin liittyviä syitä.

— Sellaisia asioita emme voi julkisesti kommentoida. Silloin tällöin tehdasta täytyy kuitenkin seisottaa. Nyt meillä tehtiin sähköliittymiin liittyviä töitä. Niiden takia tehtaalla ei voinut tehdä esimerkiksi muita huoltotoimenpiteitä.

Juttua muokattu kello 13.40. Lisätty Jari Punakiven kommentit.