Kouvolan seudun ammattiopisto lakkauttaa asuntolansa – Asukkaiden määrä on vähentynyt viime vuosina

Lakkauttamista perustellaan myös taloudellisilla syillä ja turvallisuudella.

Katja Juurikko

Lakkautettava asuntola tyhjeni jo maaliskuussa, kun ammattiopisto siirtyi etäopetukseen.
Lakkautettava asuntola tyhjeni jo maaliskuussa, kun ammattiopisto siirtyi etäopetukseen.

Kouvolan seudun ammattiopisto aikoo lakkauttaa Utinkadulla sijaitsevan opiskelija-asuntolansa elokuun alusta alkaen.

Asuntola on tarjonnut mahdollisuuden ilmaiseen asumiseen erityisesti Kouvolan ulkopuolelta tuleville opiskelijoille, mutta asukkaiden määrä on vähentynyt viime vuosien aikana.

Asuntolassa on yhteensä 60 asuntolapaikkaa, joista oli viime vuonna käytössä 47. Asukkaista noin kolmannes oli Kouvolan ulkopuolelta.

Ammattiopiston rehtori Timo Olli arvioi mahdollisiksi syyksi asukkaiden vähenemiseen ikäluokkien pienenemistä ja sitä, että asuntola alkaa olla asumismuotona jo vanhentunut.

Asuntolassa ei tällä hetkellä asu ketään. Se tyhjeni maaliskuussa, jolloin ammattiopistossa siirryttiin koronaviruksen vuoksi etäopetukseen. Tulevaksi lukuvuodeksi ei enää ole myönnetty asuntolapaikkoja.

Lakkauttamista perustellaan myös taloudellisilla syillä. Ksao sai viime vuonna opetus- ja kulttuuriministeriöltä noin 125 000 euron rahoituksen asuntolan ylläpitoon, mutta ylläpitokustannukset olivat noin 168 000 euroa. Ylijäämä rahoitettiin opetustoimen menoista.

Lisäksi asuntolaan ei ole saatu palkattua ympärivuorokautista hoitajaa. Hoitajan työaika päättyy vaihtelevasti puolen yön aikoihin, mikä aiheuttaa turvallisuusriskin aamuyön tunneille. Ollin mukaan järjestyshäiriöitä on ollut aika ajoin.

Jos asuntolan toiminta lakkautetaan, asuntolan hoitajan tehtävää ei enää tarvita.

Ksao tarvitsee myös lisää henkilökunnan työtiloja. Se on sopinut kaupungin tilapalvelujen kanssa, että asuntolan vuokrasta voidaan neuvotella ja että Ksao maksaa vuokraa vain käytössä olevista tiloista.

Kouvolan kasvatus- ja opetuslautakunta käsittelee asiaa kokouksessaan keskiviikkona.