Hirvijahti alkaa viikonloppuna Kouvolassa ja Iitissä, maastossa ja tien päällä kannattaa olla erityisen tarkkana — Hirven suolistus on taitolaji, katso videolta, miten se tapahtuu

Kouvolan seudulla metsästysseuroilla on käytettävissään hirvilupia on aiempaa vähemmän, koska kannat ovat pienentyneet.

Katja Juurikko

Hirvijahdin aikana eläimiä saattaa eksyä myös liikenteen joukkoon. Autoilijoiden kannattaa tämä ottaa huomioon.
Hirvijahdin aikana eläimiä saattaa eksyä myös liikenteen joukkoon. Autoilijoiden kannattaa tämä ottaa huomioon.

Kouvolan seudulla suurin osa hirviseuroista ja -seurueista aloittaa jahdin viikonvaihteessa. Ensimmäiset seurat lähtevät jahtiin huomenna lauantaina.

Kaakkois-Suomessa kaadetaan tänä syksynä hirviä aiempaa vähemmän. Kouvolan seudulla hirvilupia on tälle kaudelle 716 kappaletta. Niistä Iittiin on myönnetty 170 kappaletta ja loput Kouvolan eri riistanhoitoyhdistysten seuroille.

Syynä aiempaa pienempään lupamäärään on hirvikannan pienentyminen. Sen arvellaan pienenneen noin 11 prosentilla viime kauden metsästyksen jälkeen.

Valkohäntäpeuroille enemmän lupia

Suomen riistakeskus myönsi koko alueelle yhteensä 2 688 hirvenkaatolupaa. Vähennystä viime vuoteen on 132 kappaletta. Lupia myönnettiin noin kahdeksan prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

Valkohäntäpeurojen metsästyslupia on 868 kappaletta. Niiden määrä on 194 kappaletta enemmän kuin viime vuonna.

Hirven pyyntilupia myönnettiin koko maassa kahdeksan prosenttia vähemmän ja valkohäntäpeurojen lupia 31 prosenttia viime vuotta enemmän.

Kaakkois-Suomessa valkohäntäpeurojen määrä on ollut viime vuosina kasvussa ja sen takia myös kaatolupien määriä on lisätty.

— Valkohäntäpeurojen kaatolupien käyttöasteet ovat olleet kuitenkin pienemmät hirveen nähden, Kaakkois-Suomen riistapäällikkö Erkki Kiukas sanoo.

Hirvenmetsästyksen virallinen aloituspäivänä on lauantaina 12.10.

Merkittävä lihamäärä

Metsästyksestä saaliksi saadun riistalihan arvo on Suomessa noin 60 miljoonaa euroa. Summa muodostuu pääasiassa hirvieläinten lihasta. Hirvenmetsästyksessä käytetään nykyisin jo paljon lyijyttömiä metsästysluoteja, joiden ansiosta arvokkaaseen riistalihaan ei jää lyijyjäämiä.

— Lyijyluoteja käyttävien on hyvä muistaa puhdistaa lihasta vertymät sekä runsaasti puhdasta kudosta osuma-alueen ympäriltä. Vertymäalueita ei kannata käyttää ravinnoksi eikä edes antaa koirille mahdollisten lyijyjäämien vuoksi, metsästysampumapäällikkö Jussi Partanen Metsästäjäliitosta kertoo.

Hirvi on arvoriista ja sen käsittelyssä on hyvä kiinnittää huomiota hyvään riistahygieniaan, Partanen sanoo.

Yksi tärkeimmistä vaiheista kaadon jälkeen on riistan suolistaminen oikein. Vain siten arvokkaat lihat säilyvät käyttökelpoisina.

Suomen metsästäjäliitto on julkaissut videon saaliin käsittelystä heti kaadon jälkeen.