Kymsote haluaa määräysvallan KS-Tiedossa — Forsell: Kouvolalle on tärkeintä, etteivät tietotekniikkapalveluiden hinnat nouse

Kymenlaaksoon voi siirtyä 20 uutta ict-työpaikkaa muualta Suomesta, jos Kymsote hankkii jatkossa kaikki perustietotekniikkapalvelut maakunnalliselta yhtiöltä.

Lukas Pearsall

Kaakkois-Suomen Tiedon päätoimipiste on Kuusankosken keskustassa.  Kouvolan kaupunki omistaa yhtiöstä 60 prosenttia. Arkistokuva.
Kaakkois-Suomen Tiedon päätoimipiste on Kuusankosken keskustassa. Kouvolan kaupunki omistaa yhtiöstä 60 prosenttia. Arkistokuva.

Kymsote haluaa saada määräävän aseman kymenlaaksolaisessa tietotekniikkapalveluyhtiössä Kaakkois-Suomen Tiedossa. Tämä ei ole ainakaan Kouvolassa läpihuutojuttu.

Kouvolan kaupunki omistaa Kuusankoskella pääkonttoria pitävästä yhtiöstä 60 ja Kotka 38 prosenttia.

Emme halua maksaa muiden kehittämiskuluja ja yleiskustannuksia omien koneidemme hinnassa. — Tuukka Forsell

Yhtiön nykyinen markkinointinimi on Kymijoen ICT. Toinen aputoiminimi on KS-Tieto.

Vs. kaupunginjohtaja Tuukka Forsellin mukaan Kouvolalle on tärkeintä se, että kaupungin käyttämien KS-Tiedon tietotekniikkapalveluiden kustannukset eivät nouse.

— Päinvastoin kustannusten pitäisi laskea. Emme halua maksaa muiden kehittämiskuluja ja yleiskustannuksia omien koneidemme hinnassa. Olemme tyytyväisiä nykyisiin hallinnon ja koulujen konepalveluihin. Öisin meillä ei helpdeskiä tarvita.

Kymsote haluaa varmistaa omien palveluidensa kehittämisen

Kymsoten tietohallintojohtajan Matti Aholan mukaan kuntayhtymä haluaa määräävän aseman yhtiössä, jotta Kymsote voi varmistaa yhtiön kehittymisen omiin tarpeisiinsa sopivaksi.

— Meille on tärkeää, että Kymijoen ICT haluaa perustaa vahvan, joka päivä ympäri vuorokauden auki olevan ict-palvelukeskuksen Kymenlaaksoon.

Yhtiön pitää Aholan mukaan myös hallita palvelujen tuotteistus ja asiakassegmentointi. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaisella palvelulla on oma hintansa ja eri asiakkaille tarjotaan keskenään erilaisia palveluja.

— Palvelut pitää tuotteistaa omistajien erilaisiin asiakastarpeisiin. Vaativimmat palvelut hinnoitellaan Kymsotelle.

Ideana on se, että Kymijoen ICT pystyisi kohdentamaan esimerkiksi erikoissairaanhoidon tarvitsemat ict-palvelukulut vain Kymsotelle.

Kolmas Kymsotelle tärkeä asia on se, että yhtiö kykenee vahvistamaan osaamistaan rekrytoimalla uusia työntekijöitä ja kehittämällä nykyisen henkilöstön taitoja.

Ahola pitää mahdollisena, että Kymenlaaksoon siirtyy noin 20 uutta pysyvää ict-työpaikkaa muualta Suomesta, jos Kymsote hankkii jatkossa kaikki perustietotekniikkapalvelut Kymijoen ICT:ltä. Aiempi Carean tekemä palvelusopimus Fujitsu Finlandin kanssa päättyy kesäkuun lopussa.

Kuntayhtymän ei tarvitse kilpailuttaa hankintaa

Kymsotesta tuli Carean seuraajana yksi Kymijoen ICT:n omistajista. Vuosi sitten Carea, Taitoa oy, Hamina, Pyhtää, Virolahti, Miehikkälä ja Ekami saivat 0,05 prosentin osuudet yhtiöstä. Kymijoen ICT omistaa itse 1,24 prosenttia yhtiön koko osakekannasta.

Kymsoten omistajuus ja paikka Kaakkois-Suomen Tiedon hallituksessa mahdollistavat in-house-aseman hyödyntämisen: kuntayhtymä voi hankkia palvelunsa yhtiöltä ilman kilpailutusta.

Kaupunginhallitus ottaa tammikuussa kantaa osakassopimukseen

Vs. kaupunginjohtaja Tuukka Forsell tuo Kaakkois-Suomen Tieto oy:n osakassopimuksen kaupunginhallituksen käsittelyyn todennäköisesti tammikuun aikana.

Forsellin mukaan palveluiden hinnoittelu pitää saada selväksi ennen kuin Kouvola voi lähteä tekemään minkäänlaisia omistuksen tai äänivallan järjestelyjä yhtiössä.

— Jos omistusjärjestelyyn ylipäänsä lähdetään.

Jussi Lopperi

Vs. kaupunginjohtajan Tuukka Forsellin mielestä Kouvolan tietotekniikkapalveluiden kustannukset eivät saa kasvaa, jos kaupungin omistusosuus Kaakkois-Suomen Tiedossa muuttuu. Arkistokuva.
Vs. kaupunginjohtajan Tuukka Forsellin mielestä Kouvolan tietotekniikkapalveluiden kustannukset eivät saa kasvaa, jos kaupungin omistusosuus Kaakkois-Suomen Tiedossa muuttuu. Arkistokuva.

Kouvola on kymenlaaksolaisen tietotekniikkapalveluyhtiön suurin omistaja 60 prosentin omistuksella, Kotka toiseksi suurin.

— En ole vielä oikein hahmottanut, miksi Kymsoten pitäisi olla enemmistöosakas yhtiössä. Miksei voida vain muuttaa osakassopimusta siihen suuntaan, että Kymsoten saama palvelu on halutun kaltaista?

KS-Tiedon hallituksen puheenjohtaja: Odottaisin ensin maakuntauudistusta

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Harri Helmisen (sd.) mukaan yhtiön omistajuus ratkeaa omistajien välisissä neuvotteluissa.

— Jos palvelujen suurin käyttäjä käyttäjä haluaa nykyistä merkittävämmän aseman, siitä on keskusteltava. Sen jälkeen katsotaan, miten homma etenee. Ainakin Kymsotella pitää olla oma edustajansa yhtiön hallituksessa.

Kaakkois-Suomen Tiedon hallituksen kouvolalainen puheenjohtaja Pulla Peltola (sit.) olisi valmis odottamaan maakuntauudistusta ennen yhtiön uusia omistusjärjestelyjä. Maakuntauudistuksen toteutuminen tai kaatuminen selviää ennen kevään eduskuntavaaleja.

— Maakuntahallinnosta on siirtymässä isoja töitä KS-Tiedolle, ELY-keskuksen ja Kymenlaakson pelastuslaitoksen palveluja. Miksi muutoksia pitäisi tehdä nyt hirveän nopeasti?

Peltolan mukaan Kouvolan omistuksen myyminen Kymsotelle ei ratkaisisi edes kaupungin talousongelmia.

— Jos osakkeita myytäisiin edellisten kauppojen hintaan, Kouvola saisi noin 2 miljoonaa euroa. Ja ostajana olisi Kymsote, josta Kouvola omistaa noin 51 prosenttia.

Kymsote kertoi perjantaina kuntayhtymän hallitukselle ict-palveluidensa kehittämistavoitteista.

Uusimmat uutiset