Kolme Kuusankosken Lauttarannan kotiutusyksikössä koronatartunnan saanutta kuoli viikonlopun aikana – Tartuntoja on nyt varmistettu 33

Hallintoylilääkäri Kari Kristeri pelkää, että tartuntoja tulee vielä lisää. Henkilökunnan saaminen Lauttarantaan on ollut vaikeaa tartuntojen, altistumisien ja koronapelon takia.

Katja Juurikko

Lauttarannan ikääntyneiden kotiutusyksikössä on vakava koronaviruksen tartuntarypäs.
Lauttarannan ikääntyneiden kotiutusyksikössä on vakava koronaviruksen tartuntarypäs.

Kymsoten Lauttarannan ikääntyneiden kotiutusyksikön potilaista kolme kuoli viikonlopun aikana koronavirukseen. Kouvolan Sanomien tietojen mukaan kuolemantapauksia tapahtui sekä sairaalassa että Lauttarannassa.

– Viikonlopun aikana Lauttarannassa on myös ilmennyt muutamia uusia koronavirustartuntoja sekä hoitajilla että potilailla, Kymsoten infektiotautien ylilääkäri Risto Pietikäinen kertoo.

Kymsote kertoi viime viikolla useista koronatapauksista Lauttarannan kotiutusyksikön Poukama-osastolla Kuusankoskella. Maanantaihin mennessä Poukamassa oli todettu 33 koronavirustartuntaa. Niitä on sekä asukkailla että työntekijöillä. Osastolla on 39 potilaspaikkaa ja henkilöstöä vajaat 30.

Ensimmäinen tartunta todettiin vuodenvaihteessa.

Lääkäri paikalla joka päivä

– Emme kommentoi yksittäisiä kuolemantapauksia tarkemmin. Yleisesti kuitenkin on todettava, että tehostetussa palveluasumisessa asiakkaat ovat iäkkäitä ja heillä on perussairauksia, jotka nostavat koronavirustaudissa kuoleman riskiä merkittävästi. Nyt pahin toteutui. Vaikka tähän saatoimmekin jossain määrin valmistautua, silti se on erittäin valitettavaa, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo tiedotteessa.

Kymsote on lisännyt lääkärin läsnäoloa Lauttarannan yksikössä. Lääkäri on ollut paikalla päivisin joka päivä viikonlopusta lähtien.

Pohjois-Kymen sairaalassa on varattu yksi vuodeosasto vain koronaviruspotilaiden hoitoon. Osaston paikkamäärää on lisätty siltä varalta, että sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrä kasvaa. Useita Lauttarannan asiakkaita on siirretty sairaalahoitoon.

– Hoivakotien tilanne korostaa sitä, miten tärkeää on noudattaa hygieniaan ja suojautumiseen liittyviä ohjeita. Käymme näitä säännöllisen korostetusti läpi henkilöstön kanssa. Hoivakodeissa työntekijät ovat tehneet valtavasti työtä ja venyneet asiakkaiden turvallisen asumisen ja hoidon varmistamiseksi, Mäntymaa sanoo.

Katja Juurikko

Lauttarannan kotiutusyksikössä on tullut ilmi yli 30 koronavirustartuntaa, joista kolme on johtanut kuolemaan.
Lauttarannan kotiutusyksikössä on tullut ilmi yli 30 koronavirustartuntaa, joista kolme on johtanut kuolemaan.

Henkilökuntaa paljon poissa

Kymsoten avohoidosta vastaava hallintoylilääkäri Kari Kristeri pelkää, etteivät uudet tartunnat jääneet vielä tähän.

– Uusiakin tapauksia saattaa tulla. He, jotka ovat sairastuneet, eivät ole vielä parantuneet.

Kristeri kuvaa Poukama-osaston tilannetta vaikeaksi.

– Tilannetta hankaloittaa se, että henkilökuntaa on paljon pois koronatartunnan tai -altistuksen ja muiden sairauksien vuoksi.

"Tiedän, että joitakin pelottaa"

Lauttarannan Poukama-osastolla palveluesimiehenä työskentelevä Outi Kasurinen sanoo, että kokemus on jokaiselle rankka.

– Minua ei pelota, koska meillä on turvatoimet viety maksimiin. Tiedän kyllä, että joitakin pelottaa.

Pelko näkyy sijaisten saannissa.

– Kun sijainen kuulee, mihin pitäisi tulla, lupaus tulosta pyörretään.

Kari Kristerin mukaan Lauttarannan henkilöstön rokotukset aloitettiin heti, kun tartuntatapauksia alkoi tulla ilmi.

– Meille on annettu linkki rokotusvarauksiin ja jokainen varaa aikansa itse. En tiedä rokotettujen tarkkaa määrää, tämähän on henkilökohtaista tietoa. Itse olen menossa tiistaina rokotukseen, Kasurinen sanoo.

Kymsoten alueen hoivakodeissa koronarokotukset alkavat tämän viikon lopussa, ja täyteen vauhtiin niissä on tarkoitus päästä jo ensi viikolla.

Aamu- ja iltavuoroa peräkkäin

Palvelualuepäällikkö Anu Parikka sanoo olevansa ylpeä Lauttarannan henkilöstöstä.

– He ovat ammattitaitoisia ja venyviä hoitajia. Moni on tehnyt jo usean päivän pitkää päivää, aamu- ja iltavuoroa peräkkäin. Tämä on ollut heille varmasti sekä henkisesti että fyysisesti rankkaa.

Parikan mukaan Kymsote etsii sijaisia ensin omasta ikääntyneiden palveluiden varahenkilöiden joukosta. Jos varahenkilö on mennyt Poukamaan töihin, häntä ei kierrätetä sijaiseksi muihin yksiköihin.

– Näin minimoidaan taudin leviämisen riskiä.

Lauttarannassa vierailukielto

Mäntymaan mukaan Lauttarantaan on määrätty koronatilanteen takia vierailukielto. Kymsote ei aio määrätä kieltoja ennakoidusti muihin asumispalveluyksiköihin.

– Niissä asuminen rinnastetaan kotona asumiseen. Vierailuissa tulee toki edelleen noudattaa tarkkoja hygieniaohjeistuksia.

Mäntymaa sanoo, että Kymsote on käynyt vielä kertaalleen läpi kaikki mahdolliset toimenpiteet, joilla vastaavanlaisen tartuntaryppään leviäminen muissa yksiköissä pystyttäisiin estämään.

– Selvisimme melkein vuoden ilman että ikääntyneiden asumisyksikössä tuli koronatapauksia. Kovin paljon mitään uutta kiristämisen varaa tässä yhteydessä ei ole löytynyt.

– Koronainfektio on herkästi tarttuva ja se voi tarttua oireettomana. On myös mahdollista, että yksikössä on hoidettu negatiivisen näytteen saanutta potilasta, jonka testitulos onkin ollut virheellinen.

Uutinen päivitetty viimeksi kello 16.44.

Luetuimmat