Kouvolan kaupunginhallitus jätti kaikki säästöt pöydälle — ”On joitakin kynnyskysymyksiä, joista ryhmissä halutaan neuvotella”

Kouvolan kaupunginhallitus väänsi ja käänsi maanantai-iltana säästöistä ilman tulosta. Kaikkien toimialojen säästöesitykset jäivät odottamaan seuraavaa kokousta, joka on viikon kuluttua maanantaina.

Lukas Pearsall

Kouvolan kaupunginhallitus käsittelee säästöesityksiä uudelleen viikon kuluttua, sillä kaikkien toimialojen säästöt jäivät maanantaina pöydälle. Arkistokuva on hallituksen kokouksesta elokuulta 2017.
Kouvolan kaupunginhallitus käsittelee säästöesityksiä uudelleen viikon kuluttua, sillä kaikkien toimialojen säästöt jäivät maanantaina pöydälle. Arkistokuva on hallituksen kokouksesta elokuulta 2017.

Kouvolan kaupunginhallitus ei saanut maanantai-iltana päätettyä yhtään osaa kaupungin säästöistä. Iltapäivällä kello kolmen aikaan alkanut kokous kesti kaikkineen 5 tuntia 15 minuuttia.

Pöydälle jäivät kaikkien kolmen toimialan säästöesitykset. Kaupunginhallitus pyrkii tekemään päätökset kasvatuksen ja opetuksen, liikunnan ja kulttuurin sekä asumisen ja ympäristön palveluverkoista ensi viikon maanantaina pidettävässä kokouksessa.

”Riitatilanteita ei ollut”

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (sd.) totesi pitkän kokouksen jälkeen, että tulos oli kutakuinkin odotettu.

— Säästöesitykset jäivät pöydälle ihan sen takia, että kaikissa ryhmissä nähtiin tarvetta käydä yhdessä vielä säästöjä läpi. Mitään riitatilanteita ei ollut, vaan tämä oli yhteinen linja. Keskustelu oli hyvin monisäikeistä ja laajaa.

Helminen sanoo, että tavoitteena on tämän viikon aikana löytää ryhmien kesken mahdollisimman laaja yksimielisyys.

”Keskustelua käytiin tiukastikin”

Kaupunginhallituksen jäsen Tapio Karvonen (kok.) sanoo, että kokous ei ollut aivan yksimielistä hymistelyä.

— Keskustelua käytiin varsin tiukastikin. Kokoomuksessa ollaan huolissaan siitä, saadaanko sellaista ratkaisua, johon kaikki saataisiin mukaan.

Karvonen jatkaa, että kokoomuskaan ei halunnut haastaa muita ryhmiä päättämään säästöpaketeista jo maanantai-iltana.

— Katsoimme, että viikon aikalisä voidaan ottaa.

”Pakko saada päätökset tehtyä”

Kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja Jenny Hasu (kesk.) arvioi kokouksen jälkeen, että ryhmät eivät ilmeisesti olleet keskustelleet keskenään tarpeeksi.

— Mikään ryhmä ei vastustanut lisäajan ottamista. Viikon päästä meidän on pakko saada päätökset tehtyä.

Vaikka tulokset jäivät maanantain kokouksesta laihoiksi, Hasu piti erittäin hyödyllisenä sitä, että nyt säästöesitykset esiteltiin kaupunginhallitukselle ensimmäistä kertaa kaikkine elementteineen.

— Kävimme hyvinkin perustavanlaatuista keskustelua.

”Varsin selvä päämäärä”

Kaupunginhallituksen jäsen Vesa Vainio (kd.) vahvistaa Helmisen ja Hasun arviot.

— Tavoitteena on, että viikon aikana ryhmät puhuvat keskenään asiat selviksi. On joitakin kynnyskysymyksiä, joista ryhmissä halutaan neuvotella.

Vainion mukaan kynnyskysymykset koskevat erityisesti kouluja ja liikuntapuolta.

— Kaikissa ryhmissä on nähdäkseni kuitenkin varsin selvä päämäärä: halu tehdä merkittäviä säästöjä.

Hallitus merkitsi tiedoksi vetoomuksia

Kasvatuksen ja opetuksen säästöjä pohdittaessa kaupunginhallitus merkitsi tiedoksi Elimäen vanhemmat ry:n ja Elimäen Mannerheimin Lastensuojeluliiton yhdessä toimittaman kirjeen sekä Voikkaan ala-asteen vanhempaintoimikunnan ja lapsiperheiden yhdessä toimittaman vetoomuksen.

Liikunnan ja kulttuurin osalta kaupunginhallitus merkitsi tiedoksi seuraparlamentin toimittaman vetoomuksen säästötoimien kohtuullistamiseksi ja Voikkaan lapsiperheiden vetoomuksen.

Esitys 17 peruskoulusta

Kaupunginjohtaja Marita Toikka esittää peruskouluverkoksi 17 koulun mallia. Esityksen mukaan aiemman kaupunginvaltuuston perusopetuksen palveluverkkopäätöksen lisäksi lakkautettaisiin Anjalan, Kaipiaisten, Pilkanmaan, Tehtaanmäen ja Ummeljoen koulut.

Myös Voikkaan koulu lakkautettaisiin sen jälkeen, kun Kuusankosken yhtenäiskoulun uusi koulurakennus valmistuu.

Anjalaan ei rakennettaisi kaupunginjohtajan esityksen toteutuessa uutta alakoulua. Elimäen yhtenäiskoulu rakennettaisiin Elimäen kirkonkylän sijasta Korialle.

Kouluverkkomuutosten säästöt olisivat vuonna 2021 noin 2 miljoonaa euroa ja vuonna 2025 noin 3,2 miljoonaa euroa.

Kaksi lukiota lakkautettaisiin

Lukiokoulutuksesta kaupunginjohtajan esitys on, että Valkealan ja Elimäen lukiot lakkautetaan elokuun alussa vuonna 2021. Opiskelijat siirtyisivät Kouvolan yhteislyseoon ja Kuusankosken lukioon.

Säästöjen arvioidaan olevan noin 1,2 miljoonaa vuosittain alkaen vuoden 2022 alusta.

Varhaiskasvatuksesta otettaisiin reilun 170 000 euron vuosittaiset säästöt ja nuorisopalveluista noin 300 000 euron säästöt.

Leikkuri iskee liikuntaankin

Liikunta- ja kulttuuritoimen säästöesityksen perusteella esimerkiksi kaupungin neljästä jäähallista lakkautettaisiin kaksi. Säästöt näkyisivät kaupungin hoitamisen hiekkakenttien, kuntosalien, lähiliikuntapaikkojen, nurmi- ja tekonurmikenttien, skeittipaikkojen ja uimahallien vähenemisenä.

Korian uimahallin sopimus irtisanottaisiin päättymään ensi vuoden loppuun mennessä. Kuusankosken uimahalli suljettaisiin vuoden 2021 alusta alkaen.

Säästöt kurittaisivat myös junioreja. Alle 18-vuotiaiden ohjatun liikunnan varausmaksut olisivat ensi vuoden kesäkuusta alkaen jääajalta 30 euroa alkavalta tunnilta. Muissa tiloissa vastaava taksa olisi 15 euroa.

Kaupunginvaltuusto päättää kaupungin palveluverkoista lopullisesti marraskuun 11. päivän kokouksessaan.

29.10. kello 10.16: Lisätty Tapio Karvosen kommentit.

Luetuimmat