Nuorta pariskuntaa syytetään laajasta huumekaupasta — valtiolle vaaditaan satoja tuhansia euroja ja yli miljoonan euron edestä bitcoineja

Kotkassa asuneen nuoren pariskunnan epäillään pyörittäneen laajaa huumekauppaa netissä vuosina 2014–2016. Asiaa käsiteltiin tiistaina Kymenlaakson käräjäoikeudessa Kouvolassa.

Syyttäjän mukaan vuonna 1991 syntynyt mies ja vuonna 1993 syntynyt nainen toivat maahan, pitivät hallussaan ja käyttivät tai myivät yli 20 kiloa marihuanaa, yli 10 000 lappua LSD:tä, noin 28 000 ekstaasitablettia ja 9 kiloa kidemuotoista ekstaasia.

Lisäksi heidän epäillään myyneen pienempiä määriä DMT-nimistä hallusinogeeniä ja huumeena käytettävää nukutuslääkettä ketamiinia. Syyttäjä vaatii kummalekin 12 vuoden vankeusrangaistusta.

Epäilty huumekauppa tapahtui siten, että syytetyt tilasivat huumeita ulkomailta ja myivät niitä eteenpäin salatussa TOR-verkossa toimivan Silkkitie-sivuston välityksellä. Kauppaa käytiin nimimerkeillä Dimitriman, Dimitriman669 ja Essomies.

Ostajat maksoivat virtuaalivaluutta bitcoineilla, ja tavara toimitettiin postitse tai maastokätköihin ympäri Suomea.

Syyttäjän arvio huumeiden määrästä perustuu tullin takavarikoihin ja nimimerkkien TOR-verkossa ilmoittamiin myyntieriin. Lisäksi tullin viranomaiset ovat muutaman kuukauden seurantajakson perusteella laskeneet, paljonko huumeita on keskimäärin kuukautta kohti myyty.

Toiseksi päätekijäksi epäilty mies myöntää osan teoista, mutta kiistää kappalemääriltään suurimmat huumausainerikokset. Hänen mukaansa Silkkitie-sivuston tiedot tai tullin takautuva arvio kuukausimyynnistä eivät vastaa todellisuutta.

Nainen kiistää teot täysin. Hän kertoi oikeudessa kuulleensa miehen huumekaupoista vasta keväällä 2016.

Nainen myöntää vieneensä tämän jälkeen pari kertaa postiin kirjekuoria, joiden sisällöstä hän ei ollut varma.

Lisäksi hän kertoi hakeneensa kerran paketin toisen henkilön nimellä ja ajokortilla. Nainen myös naamioitui hakua varten laittamalla hiuslisäkkeen.

— Meillä on ollut yhteinen elämä, johon on kuulunut punttisalilla käyntiä, koiran ulkoiluttamista ja muuta tavallista perhearkea. Huume-elämä on ollut minun erillinen juttuni, mies sanoo.

Syytettynä on myös kolme kotkalaista miestä, joiden epäillään osallistuneen eri tavoin huumekauppaan, aineiden säilytykseen tai käyttöön.

Syyttäjä vaatii yhdelle heistä seitsemän vuoden ja toiselle kahden vuoden vankeutta. Kolmannelle hän esittää yhden vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdollista vankeutta sekä yhdyskuntapalvelua.

Ensimmäisen miehistä epäillään osallistuneen 16 marihuanakilon ja 5000 ekstaasitabletin käsittelyyn.

Häntä sekä päätekijöiksi epäiltyä pariskuntaa vaaditaan yhteisvastuullisesti korvaamaan valtiolle 260 000 euroa rikoshyötynä. Pariskunnalta vaaditaan lisäksi 200 000 euroa.

Heiltä syyttäjä vaatii myös 886 bitcoinia. Nykyarvoltaan summa vastaa Coindesk-sivuston mukaan noin miljoonaa euroa.

Päätekijäksi epäillyn miehen mukaan myytyjen huumeiden ja korvausten määrät on arvioitu reilusti yläkanttiin. Hän sanoi oikeudessa, etteivät viranomaiset ole ottaneet huomioon huumeiden markkinahintojen ja bitcoinin arvon muuttumista.

Mies myös kyseenalaisti tullin tavan laskea myyntimääriä takautuvasti. Hän kertoi myyneensä huumeita huomattavasti enemmän tullin seurantajaksolla syksyllä 2016 kuin sitä ennen.

Tiistain oikeusistunto kesti poikkeuksellisen kauan. Syytekohtia käytiin läpi lähes 30. Pelkästään istunnon aloittava syytteiden luku kesti noin kaksi tuntia.

Oikeus ratkaisee asian myöhemmin kansliatuomiona.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.