Marita Toikka vetäytyy Etelä-Karjalan maakuntajohtajahausta – ei halua avata päätöksen syytä

Kouvolan kaupunginjohtaja oli viiden hakijan joukossa loppusuoralla.

Katja Juurikko

Marita Toikka ei haekaan Etelä-Karjalan maakuntajohtajaksi.
Marita Toikka ei haekaan Etelä-Karjalan maakuntajohtajaksi.

Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka on ilmoittanut vetäytyvänsä Etelä-Karjalan maakuntajohtajan paikan hausta.

Kouvolan kaupunki tiedotti asiasta maanantaina. Toikka ei halua avata vetäytymisen syytä eikä sitä, milloin päätti asiasta.

– Töissä on viime viikkoina ollut erittäin kiireistä. Olen miettinyt omaa panostani tähän yhteiskuntaan ja sitä, missä voin tehdä eniten yhteiskunnan eteen. Se on vaikuttanut tietyllä tavalla, mutta sen enempää en lähde kommentoimaan.

Toikka oli edennyt neljän muun hakijan kanssa haastatteluvaiheeseen. Toikka kertoi viime viikolla Kouvolan Sanomille, että hänen haastattelunsa pidettiin etäyhteydellä viime perjantaina.

Samassa yhteydessä Toikka sanoi, ettei ole omien sanojensa mukaan ehtinyt pohtia poikkeustilanteessa lainkaan Etelä-Karjalan maakuntajohtajahakuprosessia.

Toikan lisäksi haastatteluihin pääsivät Kuopion yliopistollisen sairaalan apulaisylilääkäri Antti Kivelä, Pohjois-Savon liiton suunnittelujohtaja Paula Qvick, Etelä-Karjalan liiton aluekehitysjohtaja Satu Sikanen ja Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jorma Turunen.

Maanantaina kokoontunut rekrytointiryhmä päätti lähettää Kivelän ja Sikasen henkilöarviointeihin. Rekrytointiryhmän vetäjä ja maakuntahallituksen puheenjohtaja Jukka Kopra (kok.) ei maanantaina osannut arvioida syitä Toikan vetäytymiseen.

Maakuntajohtajan valinnasta päättää Etelä-Karjalan liiton maakuntavaltuusto 8. kesäkuuta. Maakuntahallituksen esitys virkaan esitettävästä henkilöstä valmistunee toukokuussa.

Helminen yllättyi myös Toikan uudesta ratkaisusta

Kouvolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (sd.) sanoo, että kaupunginjohtaja Toikan hakeminen muualle töihin tuli yllätyksenä.

– Samoin tämä luopuminen tuli minulle yllätyksenä. Hakeminen oli hänen oma ratkaisunsa, kuten varmasti tämä luopuminenkin.

Helmisen mukaan kaupunki voi nyt palata normaalipäiväjärjestykseen johtamisen osalta. Tosin mitään sen ihmeempiä muutoksia tai suunnitelmia ei Helmisen mukaan ehditty tehdäkään.

– Meillä oli ajatus, että katsomme ensin, miten tämä maakuntajohtajahaku menee ja toimimme sitten tilanteen mukaan.

Leppänen uskoo Toikan olleen vahvoilla

Kouvolan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jouko Leppänen (kok.) kertoo yllättyneensä vähemmän Toikan luopumisesta kuin siitä, että hän haki muualle töihin.

– Kaupungin kannalta tämä on hyvä asia, koska nyt meidän ei tarvitse kaiken kiireen keskellä ryhtyä rekrytoimaan uutta kaupunginjohtajaa.

Leppänen ei tiedä Toikan perusteluja, mutta hän sanoo olevansa henkilökohtaisesti pahoillaan tämän puolesta, mikäli koronaviruksen aiheuttama poikkeustila on vaikuttanut asiaan.

– Totta kai jokainen ihminen pyrkii urallaan eteenpäin. Hän oli varmasti hyvinkin vahvoilla päästä virkaan.

Leppänen sanoo edelleen luottavansa Toikkaan.

– Veikkaan, että poliitikkokollegat ajattelevat samoin. Hommat jatkuvat niin kuin ennenkin. Pidetään silti mielessä, että jokin kiinnostava virka voi taas tulla haettavaksi. Ihminen voi aina olla lähdössä jonnekin muualle, mutta ei lueta sitä hänelle synniksi.

Uutista päivitetty Harri Helmisen kommenteilla kello 16.02.

Lisätty Marita Toikan kommentti kello 17.51.

Lisätty Jouko Leppäsen kommentit kello 19.25.