Sarkolan koulun pääsee rakentamaan uusiksi Minecraft-pelissä — Ksaon opiskelijat kehittivät pelistä työkalun Kouvolan kaupunkisuunnittelun käyttöön, katso video

Ajatuksena on saada palautetta kaavoitukseen liittyvistä asioista erityisesti lapsilta ja nuorilta.

Kimmo Puhakka

Sarkolan koulun alue on mallinnettu todellisesta maastosta ilmalaserkeilauksen avulla.
Sarkolan koulun alue on mallinnettu todellisesta maastosta ilmalaserkeilauksen avulla.

Kouvolan kaupungin maasto- ja paikkatietopalveluissa kokeillaan Minecraft-pelin hyödyntämistä kaupunkiympäristön suunnittelussa.

Minecraft on suosittu tietokone- ja konsolipeli, jossa seikkaillaan satunnaisesti luodussa, kuution muotoisista elementeistä koostuvassa maailmassa ja rakennetaan sinne uusia rakennelmia.

Työssäoppimisjaksolla olleet Kouvolan seudun ammattiopiston toisen vuoden datanomiopiskelijat Anastasia Bogomolova, Jimmy Plit, Eetu Haimi ja Eemil Jokela ryhtyivät paikkatietosuunnittelija Aki Tuomaalan opastuksella kehittämään Minecraftilla työkalua, jota voitaisiin hyödyntää esimerkiksi kaavoitukseen ja rakentamiseen liittyvissä asioissa ja saada palautetta etenkin lapsilta ja nuorilta.

Opiskelijat loivat Minecraft-maailman Sarkolan koulusta ja piha-alueesta. Sisäilmaongelmien vaivaama koulu on suljettu, ja se on tarkoitus purkaa ja rakentaa tilalle uusi. Suunnitelmissa on esitellä syksyllä Minecraft-maailma koululaisille, jotka saavat rakentaa sinne uuden koulurakennuksen ja kalustaa piha-alueen.

Virtuaalisen koulualueen rakentamisessa hyödynnettiin Kouvolasta tehtyä ilmalaserkeilausta. Menetelmässä lentokoneesta lähetetään tiheästi lasersäteitä, joiden avulla lasketaan etäisyyksiä eri maastonkohdista. Tuloksena on kolmiulotteinen tietokonemalli maastosta.

Kaupungin mittaustyönjohtaja Tuomo Mäläskä kertoo, että pelin hyödyntämistä on pohdittu Kouvolassa jo jonkin aikaa. Kaupunkiympäristöjä on aiemmin muutettu Minecraft-muotoon ainakin Vantaalla.

— Minecraftin hyödyntäminen kaupunkiympäristön suunnittelussa on uutta Suomessa. Opiskelijoiden rakentamaan ympäristöön on mahdollista päästä Minecraft-tunnuksilla. Näin palautteen kerääminen on virtuaalista ja helppoa.

Mäläskä uskoo, että pelillistäminen voi lisätä vuorovaikutusta nuorten ja kunnan suunnittelijoiden välillä. Kouvolan kouluilla on Microsoftin ohjelmistolisenssin ansiosta mahdollisuus käyttää Minecraftia.

— Pelin hyödyntäminen on vielä aivan alkuvaiheessa, mutta sitä on tarkoitus jatkaa syksyllä jollain tavoin.

Oheisella videolla Sarkolan koulu hävitetään ja uuden suunnittelu alkaa.