Kouvolalaiset kansanedustajat pitävät Sirpa Paateron eroa ymmärrettävänä ratkaisuna — Ville Kaunisto: "Uhrattiinko nainen vahvan miehen ja hänen menestyksensä vuoksi?"

Sheikki Laakso: "Jos alkaa sepustella tarinoita ja yrittää vierittää syyt toisten niskoille, niin paska tulee äkkiä propellista takaisin"

Jussi Lopperi

Paula Werning (sd.) toteaa, ettei hänellä ole aihetta epäillä pääministeri Antti Rinteen sanomisia.
Paula Werning (sd.) toteaa, ettei hänellä ole aihetta epäillä pääministeri Antti Rinteen sanomisia.

Kunta- ja omistajaohjausministerinä toiminut kotkalainen Sirpa Paatero (sd.) erosi perjantaina tehtävästään. Taustalla oli pitkään julkisuudessa vatvottu Postin tilanne, jossa Paateron puheet ovat vaihdelleet ja hän on myöntänyt tehneensä virheitä. Oppositio on syyttänyt häntä ja pääministeri Antti Rinnettä (sd.) valehtelusta.

Rinne syytti tiedotustilaisuudessa Postin hallitusta virheellisten tietojen antamisesta, mutta vieritti syytä myös Paaterolle sanomalla, ettei tämä ollut riittävän selväsanaisesti torjunut Postin aikeita siirtää työntekijöitään heikomman työehtosopimuksen piiriin.

Kouvolalainen kansanedustaja Paula Werning (sd.) sanoo, että tiedotustilaisuudessa esiin tulleet käänteet olivat hänelle uutta tietoa.

— Tämä on ollut Sirpalle tiukka paikka, ja päätös on ollut varmasti vaikea. Kunnioitan sitä.

— Olin tiedotustilaisuuden aikana valiokunnan kokouksessa enkä pystynyt kuuntelemaan tilaisuutta suorana. Minulla ei ole aihetta epäillä pääministerin sanomisia, Werning toteaa.

Werning istuu itse Postin hallintoneuvostossa, joka nimitettiin syyskuussa. Uudella hallintoneuvostolla on ollut vasta yksi kokous.

— Emme ole pystyneet vaikuttamaan näihin tapahtumiin mitenkään.

Werning ei osaa arvioida, kenestä tulee Paateron seuraaja kunta- ja omistajaohjausministerin tehtävään tai tuleeko seuraaja Kaakkois-Suomesta.

— Se olisi hirveän helppo sanoa, jos olisi kristallipallo käytössä. Asiat katsotaan kokonaisuutena ja sen mukaan tehdään päätöksiä.

Laakso: Paatero toimi väärin

Katja Juurikko

Sheikki Laakson (ps.) mukaan ministeri Sirpa Paateron olisi pitänyt myöntää heti virheensä.
Sheikki Laakson (ps.) mukaan ministeri Sirpa Paateron olisi pitänyt myöntää heti virheensä.

Paateron väärästä toiminnasta todistaa jo se, että ministeri erosi, ei Postin hallitus.

Näin arvioi perussuomalaisten kansanedustaja Sheikki Laakso. Hänen mukaansa Paateron olisi pitänyt nostaa heti kätensä ylös virheen merkiksi ja myöntää, ettei ollut asiassa hereillä.

— Jos rehellisiä ollaan, ministerille ei olisi saanut käydä tilannetta, että päivät menevät sekaisin. Joko syynä on ollut osaamattomuus, laiskuus tai se, ettei asiaan ole keskitytty. Ministerin tehtävä on olla kartalla asioista. Hänellä on kuitenkin aika hyvä armeija avustajia auttamassa.

Laakson mielestä Paateron ero oli oikea ratkaisu. Hänen mukaansa kunta- ja omistajaohjausministeri on venkoillut ja puhunut postikiistassa muunneltua totuutta, mikä on romuttanut ministerin uskottavuuden.

— Arvasin, että näin tulee käymään. Jos alkaa sepustella tarinoita ja yrittää vierittää syyt toisten niskoille, niin paska tulee äkkiä propellista takaisin, kouvolalainen Laakso sanoo.

Laakso näkee pääministerin pesseen omat kätensä sotkusta.

— Rinne niin sanotusti puukotti oman ministerinsä ja sanoi perään, että Postin hallitus on valehdellut. Tämä ei voi olla viimeinen ero. Seuraavaksi ruvetaan varmaan puimaan, mikä on Rinteen ja Postin välinen homma. Minun näkemykseni mukaan ei ole muuta vaihtoehtoa kuin se, että pääministerin tai Postin hallituksen on erottava, hän sanoo, mutta ei lähde spekuloimaan, kumpi eroaa.

Laakso ei ollut vielä iltapäivällä ehtinyt miettiä Paateron seuraajaa.

— Demareilta löytyy varmasti vaihtoehtoja.

Kaunisto: Suurin vastuu Rinteellä

Katja Juurikko

Kouvolalainen kansanedustaja Ville Kaunisto (kok.) uskoo, että postisotkun selvittämisessä menee kauan.
Kouvolalainen kansanedustaja Ville Kaunisto (kok.) uskoo, että postisotkun selvittämisessä menee kauan.

Kokoomuksen kansanedustajan Ville Kauniston mielestä on selvää, ettei Sirpa Paatero onnistunut työssään ja ero on siitä luonnollinen seuraus. Mutta:

— Lähtökohtaisesti minua huolestuttaa se, että kävikö tässä niin, että nainen uhrattiin vahvan miehen ja hänen menestyksensä vuoksi, Kaunisto sanoo ja viittaa Antti Rinteeseen.

— Suurin vastuu asiassa on pääministeri Rinteellä, ja hänen puheistaan tullaan varmasti käymään voimakasta keskustelua. Tämä ei ole oikeanlaista johtamista.
Kauniston mukaan oikea tapa toimia olisi ollut se, että kaikki olisivat alun alkaen pysyneet totuudessa.

Paateron seuraajaa Kaunistokaan ei lähde spekuloimaan.

— On kuitenkin suuri vaara, että Kaakkois-Suomi menettää ministerin paikan.

Kaunisto uskoo, että koko sotkun selvittämisessä menee kauan. Hän on huolissaan Suomen tulevaisuudesta ja maineesta.

— Isossa kuvassa tässä hoidetaan kuitenkin Suomen asioita. Tässä tilanteessa pitäisi unohtaa hallitus–oppositio-asetelma ja ymmärtää Suomen etu: miten Suomi nähdään maailmalla ja onko Suomi luotettava kumppani.

Kommentoidut