Kymsoten poliitikot päättävät Mäkikylän palvelukeskuksen kohtalon loppuvuonna – Kuntayhtymä ensin vähentää tehostetun palveluasumisen paikkoja ja alkaa lisätä niitä uudestaan 2028

Kymsote vähentää tehostetun palveluasumisen omaa tuotantoa ja ostopalvelua.

Katja Juurikko

Kymsote päättää loppuvuonna, sammuuko Mäkikylän palvelukeskuksen toiminta ensi vuoden aikana Kuusankoskella. Kuva on syyskuun alkupuolelta.
Kymsote päättää loppuvuonna, sammuuko Mäkikylän palvelukeskuksen toiminta ensi vuoden aikana Kuusankoskella. Kuva on syyskuun alkupuolelta.

Kuusankoskella sijaitsevan Mäkikylän palvelukeskuksen lakkautus ensi vuoden aikana tai säilyminen selviää tämän vuoden lopussa. Lakkautus uhkaa myös Kymsoten Haminassa sijaitsevaa hoivakotia ja hoivaosastoa.

– Meidän tehtävämme on tehdä esityksiä. Asiasta päättää Kymsoten yhtymävaltuusto vuoden 2021 budjetin yhteydessä, Jorma Haapanen Kymsotesta sanoo.

Haapanen on Kymenlaakson sote-kuntayhtymän koti-, asumis- ja hoivapalvelujen palveluketjun johtaja.

Kuusankosken Ruusulan muutos meneillään

Jo tänä vuonna Kymsote vähentää tehostetun palveluasumisen paikkoja noin 270:lla koko Kymenlaaksossa. Ensi vuodeksi kuntayhtymä suunnittelee 150 paikan vähennystä.

– Olemme parhaillaan muuttamassa Kuusankoskella Ruusulan 31:tä tehostetun palveluasumisen ryhmäkotipaikkaa tavalliseksi palveluasumiseksi. Lisäksi vähennämme tänä vuonna yksityiseltä tehostetun hoivan paikkoja 120:llä, Kymsoten asumispalvelujen palvelupäällikkö Mervi Takala sanoo.

Päivi Virta-Salo

6669205.jpg

Tehostetussa palveluasumisessa hoitaja on paikalla ympäri vuorokauden. Tavallisessa palveluasumisessa ei ole jatkuvaa ympärivuorokautista valvontaa.

Tehostetun hoivan paikat on jo lakkautettu Kaunisnurmen palvelukeskuksesta Kouvolasta, Vaskirinteeltä Elimäeltä ja Kellokallion palvelukeskuksen Mäntylä-osastoilta Haminassa. Lisäksi Sippolakoti Sippolassa ja Summankoti Haminassa menevät kiinni vuoden loppuun mennessä.

Kyse on rahasta

Jorma Haapasen mukaan lähivuosien muutoksessa on pitkälti kyse rahasta: tehostettu palveluasuminen maksaa lähes tuplasti sen minkä palveluasuminen. Tuettu asuminen on kaikkein halvinta.

– Kymsoten oma tehostetun tuotanto on keskimäärin jonkin verran kalliimpaa kuin ostopalvelu. Yksiköissä on valtavasti eroja. Jos kiinteistössä on toiminnan kannalta paljon hukkatilaa, se voi nostaa kustannuksia huomattavasti. Samoin käy, jos paikka on vajaakäytössä.

Kun kymenlaaksolaisten yli 75-vuotiaiden määrä alkaa kasvaa, Kymsote aikoo jälleen nostaa tehostetun palveluasumisen paikkamäärää. Kuntayhtymän arvion mukaan käänne tapahtuu vuonna 2028.

"Kaikille löytyy paikka"

Vuoden 2020 lopussa 75 vuotta täyttäneistä kymenlaaksolaisista noin 8,5 prosenttia saa palveluasunnossa ympärivuorokautista hoitoa. Kuntayhtymän tavoitteena on painaa prosenttiosuus 5:een vuoden 2027 loppuun mennessä. Yhtälöön kuuluu myös, että tavallista palveluasumista, tuettua asumista ja kotihoitoa lisätään.

Ostaako Kymsote jatkossa yksityisiltä nykyistä enemmän palveluasumista ja kuinka paljon, on Mervi Takalan mukaan vielä avoinna.

– Varmaankin ostamme, mutta arvioimme koko ajan sitä, miten paljon kotihoito ja muut kotiin annettavat palvelut pystyvät vastaamaan asiakkaan palvelutarpeeseen. Mietimme, miten hyvä elämä ja elämänlaatu voidaan turvata erilaisissa asumisratkaisuissa.

Haapasen mukaan Kymsotessa tehostetun palveluasumisen paikkaa odottaa nyt pienempi määrä kuin koskaan.

– Meiltä löytyy tehostetun hoivan paikka keskimäärin kuukaudessa. Kaikille, jotka tarvitsevat tehostettua paikkaa, se myös löytyy, Haapanen sanoo.