Syyttäjä harkitsee puolustusvoimien komentajan Jarmo Lindbergin roolin selvittämistä ilmavoimien rikosepäilyissä

Lindbergin rooli nousi esiin keskiviikkona, kun Lännen Media kertoi hänen saaneen rikosepäilyihin johtaneista tapahtumista tiedon tuoreeltaan syyskuussa 2017.

Moises Garibay

Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg.
Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg.

Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindbergin rooli ja vastuu saatetaan vielä selvittää epäillyssä rikostapauksessa, jossa on nostettu syytteet Karjalan lennoston entistä komentajaa ja ilmavoimien komentajaa vastaan.

Syyttäjä kertoi torstaina harkitsevansa Lindbergiä koskevan selvityksen käynnistämistä. Jos selvitys Lindbergin toiminnasta alkaa, kyse ei ole ainakaan vielä varsinaisesta rikostutkinnasta vaan niin sanotusta esiselvityksestä. Sen perusteella syyttäjät päättäisivät myöhemmin, olisiko syytä käynnistää varsinainen rikostutkinta.

Ilmavoimien komentajaa Sampo Eskelistä ja Karjalan lennoston entistä komentajaa Markus Päiviötä vastaan on nostettu syytteet vapaaehtoisen kertausharjoituksen tapahtumista ja niiden johdosta toimitetun esitutkinnan aloittamisesta. Kertausharjoitus järjestettiin syyskuussa 2017 Inarissa.

Päiviön epäillään rikkoneen sotilaan käyttäytymisvelvoitteita sekä kohdelleen alaisiaan epäasiallisesti johtamansa harjoituksen aikana. Päiviö johti harjoitusta.

Eskelinen toimi Päiviön esimiehenä. Eskelisen epäillään laiminlyöneen huolehtia siitä, että epäillyistä rikoksista suoritetaan viivytyksettä esitutkinta.

Lindbergin rooli nousi esiin keskiviikkona, kun Lännen Media kertoi myös hänen saaneen tietoa rikosepäilyihin johtaneen kertausharjoituksen tapahtumista tuoreeltaan jo syyskuussa 2017.

Aiemmassa esitutkinnassa ei selvitetty sitä, laiminlöikö mahdollisesti myös Lindberg esitutkinnan käynnistämisen viivytyksettä.

Puolustusvoimien viestintäjohtaja Sami Nurmi vahvisti Lännen Medialle, että komentaja Lindberg sai tietää Inarissa Lemmenjoella pidetyn kertausharjoituksen tapahtumista varhaisessa vaiheessa.

Nurmi ilmoitti torstaina puolenpäivän, että Lindberg ei kommentoi asiaa. Syynä on ”prosessin keskeneräisyys”.

Uutinen HS:n verkkosivuilla.