Nosturit syyniin myös Kouvolassa – Työmailla nostureissa on havaittu jonkin verran puutteita

– Ratamon työmaalla noudatetaan sääntöjä tarkasti, vastaava projektijohtaja Kai Heiskanen sanoo.

Moises Garibay

Hulppea Ratamokeskus valmistuu vauhdilla.
Hulppea Ratamokeskus valmistuu vauhdilla.

Helsingissä reilu viikko sitten kaatunut benjihyppytorni eli ajoneuvonosturi herätti kysymyksiä työmaanostureiden turvallisuudesta. Suomessa on käynnissä satoja rakennusprojekteja, joissa käytetään sekä torni- että ajoneuvonostureita. Yksi rakennuskohteista on Ratamo-sairaalahanke.

– Parhaillaan on käynnissä koko maan kattava valtakunnallinen torninosturihanke, joka tarkoittaa nostureiden tarkastamista myös Kouvolassa ja muualla Kymenlaakson alueella, Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun ylitarkastaja Ville Lappalainen sanoo.

Korona viivästytti valvontaa

Lappalainen kertoo, että satunnaisia tarkastuksia on tehty aina. Viime vuonna nosturitarkastuksia tehtiin Etelä-Suomen ja Pohjois-Suomen alueella. Nyt käynnissä oleva laaja valtakunnallinen valvontahanke kohdistuu nimenomaan torninostureihin. Se kattaa koko Suomen. Valtakunnallisen valvontahankkeen alkamista toukokuussa myöhästytti koronaepidemia.

– Alkuperäisen suunnitelman mukaan valvontahanke piti saattaa päätökseen lokakuun loppuun mennessä, mutta nyt olemme varautuneet myöhäisempään ajankohtaan.

Moises Garibay

Ratamon työmaalla Kouvolassa on useita nostureita, joiden kohdalla asiat ovat kunnossa.
Ratamon työmaalla Kouvolassa on useita nostureita, joiden kohdalla asiat ovat kunnossa.

Erilaiset tarkastukset

Lappalaisen mukaan nostureille tehdään useita eri tarkastuksia, kuten määräaikaistarkastukset, pystytystarkastukset sekä viikoittaiset kunnossapitotarkastukset. Nosturinkuljettajat tarkkailevat jatkuvasti työvälineensä kuntoa.

Laitteen asianmukaisesta kunnosta vastaa laitteen haltija ja työmaalla päätoteuttaja eli urakoitsija.

– Ennen nosturin käyttöönottoa on kaikkien sen asiakirjojen oltava kunnossa.

Kun nosturi on kasattu työmaalle, sille tehdään pystytystarkastus. Sen tekemisestä vastaa urakoitsijan vastuuhenkilö, ja tarkastuksen suorittaa pätevä henkilö.

Puutteita on ilmennyt

Pystytetyn laitteen kunnosta ja toimivuudesta työmaalla huolehtii urakoitsija.

Puutteisiin on puututtu, ja niiden korjausta on edellytetty. — Ville Lappalainen

– Nosturi tulee tarkastaa työmaalla myös viikoittain, ja sen käyttäjän eli kuljettajan on oltava läsnä tarkastuksessa, Lappalainen sanoo.

Etelä-Suomen alueella tarkastettiin viime vuonna 15 nosturia. Puutteita ilmeni jonkin verran. Ne koskivat useimmiten kulkuteiden lepotasoja, joissa on ilmennyt putoamisvaara. Myös nosturin tarkastuspöytäkirjoissa on havaittu puutteita, joita ei ollut merkitty korjatuiksi.

– Puutteisiin on puututtu, ja niiden korjausta on edellytetty.

Moises Garibay

Ratamo-sairaalahankkeen pääurakoitsija on Lujatalo Oy.
Ratamo-sairaalahankkeen pääurakoitsija on Lujatalo Oy.

Ratamossa noudatetaan määräyksiä

Ratamon rakentamisesta vastaa Kymsoten omistama Carea-sairaalat. Carean hallitus valitsi pääurakoitsijaksi Lujatalo Oy:n.

Työmaalla on käytössä kaksi torninosturia ja yhdestä kahteen ajoneuvonosturia kerrallaan. Toinen torninosturista on Lujatalon omistuksessa ja toinen on vuokrattu Lambertsson oy:ltä.

– Toimimme työmaalla aivan kuten yleiset määräykset sanovat, Ratamosta vastaava projektijohtaja Kai Heiskanen sanoo.

Se tarkoittaa, että laitteen katsastus on oltava kunnossa, kuljettajan on oltava koulutettu, ja pystytyksestä tulee olla viralliset asiakirjat. Työn käynnistyttyä vaaditaan työmaakohtaiset viikkotarkastukset.

Moises Garibay

Lujatalo Oy:n projektijohtaja Kai Heiskanen kertoo, että turvallisuusasioihin kiinnitetään erityinen huomio myös nostureiden kohdalla.
Lujatalo Oy:n projektijohtaja Kai Heiskanen kertoo, että turvallisuusasioihin kiinnitetään erityinen huomio myös nostureiden kohdalla.

Benjihyppyjä Kouvolassa

Kaivopuiston benjihyppytoiminnasta vastaa Sky Breakers ry. Sekä yhtiön puheenjohtaja Markku Eklund että avin Ville Lappalainen kertovat, että hyppytornin romahtamisen syyt ovat tutkinnan alla.

– On täysi mysteeri, miten vahinko oli mahdollinen. Tapaus sattui yöllä kovan myrskyn ja ukkoskuurojen aikana. Asia selvitetään perusteellisesti, Markku Eklund sanoo.

Muutama vuosi sitten Sky Sreakers operoi nosturiavusteisia benjihyppyjä Kouvolan Käyrälammella.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset