Vuoden oppisopimusopiskelijaksi valittu elimäkeläinen Heini Mäkelä suorittaa jo kolmatta ammattitutkintoa — ”Oppisopimuskoulutuksessa hyvää on se, että sitä voi tehdä työn ohessa”, Mustila Viini -yrityksen työntekijä sanoo

Ksaon palkitseman oppisopimusopiskelijan Heini Mäkelän opiskelu on sujunut vaivattomasti, koska työnantaja on tukenut koulutusta monin tavoin.

Raija Vuori

Heini Mäkelä opiskelee jo kolmatta ammattitutkintoa oppisopimuskoulutuksena. Työpaikkana on Mustilan Viini.
Heini Mäkelä opiskelee jo kolmatta ammattitutkintoa oppisopimuskoulutuksena. Työpaikkana on Mustilan Viini.

Heini Mäkelä valmistautuu hyppäämään pian maastopyörän selkään Nurmijärvellä. Pyöräily on osa luontoalan ammattitutkintoa, jota hän suorittaa oppisopimuskoulutuksena.

Elimäellä asuva Mäkelä, 50, on opiskellut oppisopimuksella aiemmin jo kaksi tutkintoa, viinintuotannon ja matkailun ohjelmapalvelujen ammattitutkinnot. Kaikissa työpaikkana on ollut Mustila Viini.

— Oppisopimuskoulutuksessa hyvää on se, että sitä voi tehdä työn ohessa, hän sanoo.

Mäkelä saa teoriapäivistä palkan sijaan vain päivärahaa. Hän pitää kuitenkin tärkeänä sitä, ettei opiskelujen takia tarvitse irtisanoutua töistä.

Kouvolan seudun ammattiopisto palkitsi Mäkelän Vuoden oppisopimusopiskelijana. Perustelujen mukaan monen tutkinnon opiskelija näyttää esimerkillään, miten aikuinenkin oppii ja pystyy kouluttautumaan, kunhan tahtoa ja motivaatiota riittää.

— Tykkään opiskelusta, sillä se kartuttaa tietoja ja taitoja. Samalla pidän tärkeänä uusiin ihmisiin ja sidosryhmiin tutustumista.

En saanut kengän kuvaa pyllyyn, vaan hän halusi työllistää minut yrityksessä toisella tapaa. — Heini Mäkelä

Työnantaja tarjosi uuden mahdollisuuden

Taustalla Mäkelällä on maatalousalan koulutus. Vuonna 2011 hän meni töihin Mustila Viini -yritykseen lähinnä kiireapulaiseksi. Työsuhde vakinaistettiin vuonna 2014, ja hän aloitti saman tien viinintuotannon ammattitutkinnon oppisopimuksella.

— Ammattitutkinto lähti alun alkaen työantajasta ja hänen työvoimantarpeestaan. Sain oppisopimuksella perusteet viinipuolen tuotannon töihin — teoriaan ja käytäntöön.

Ammattitutkinnon suorittamisen jälkeen, kolmisen vuotta sitten Mäkelä loukkasi kätensä, eikä pysty enää tekemään töitä viinintuotannossa. Hän kiittelee työnantajaansa Maria Tigerstedtiä uudesta mahdollisuudesta.

— En saanut kengän kuvaa pyllyyn, vaan hän halusi työllistää minut yrityksessä toisella tapaa.

Niinpä Mäkelä aloitti seuraavien tutkintojen suorittamisen. Hän saa luontoalan opinnot päätökseen ensi vuonna. Maria Tigerstedtin mukaan viinitilalla käyville ryhmille tarjotaan jatkossa entistä enemmän oheispalveluita, kuten luonnossa tapahtuvia aktiviteetteja.

— Tulevaisuudessa voin toivottavasti hyödyntää koulutustani siinä, Mäkelä sanoo.

Tuula Frilander

Heini Mäkelä kertoo, että maastopyöräily on osa luontoalan ammattitutkinnon suorittamista.
Heini Mäkelä kertoo, että maastopyöräily on osa luontoalan ammattitutkinnon suorittamista.

Eri tahoilta on tullut kannustusta

Oppisopimuskoulutukset ovat sujuneet Mäkelältä vaivattomasti. Hän antaa siitäkin tunnustusta työnantajalleen, joka on kannustanut ja järjestellyt työvuoroja hänen opintojensa mukaan.

— Oppisopimuskoulutus on vaativaa työantajalle ja muille työntekijöille. Kun yksi työntekijöistä on suorittamassa teoriapäiviä, muiden on joustettava. Kaikki on mennyt tosi kivuttomasti.

Mäkelä on myös tyytyväinen yhteistyöhön Ksaon oppisopimustoimiston kanssa.

— Heidän kanssaan on ollut helppo kasata opintokokonaisuuksia, jotka ovat tuntuneet järkeviltä itsestä ja työnantajasta, hän sanoo.

Luetuimmat