Karjalaiset marssivat Kouvolassa ensi kesänä: suurtapahtuma järjestetään Kymenlaaksossa

Kai Skyttä

Karjalaisten laulu kajahtaa Kouvolan kaduilla ensi vuoden kesäkuussa.

Tuhansia karjalaisjuurisia kävijöitä ja muuta yleisöä kokoontuu Karjalan Liiton kesäjuhlille Kouvolaan 15.—17.6. 2018. Karjalan Liitto julkisti tulevan suurtapahtuman paikkakunnan sunnuntaina tämän vuoden kesäjuhlilla Jyväskylässä.

Kolmipäiväinen tapahtuma kerää vuosittain arviolta 6000–8000 kävijää. Kouvolassa pidettävien kesäjuhlien uskotaan keräävän osallistujia laajasti ympäri Suomea. Eri maakuntien karjalaiset piirijärjestöt järjestävät jäsenilleen bussikuljetuksia Kouvolaan.

Tapahtuma järjestetään vuosittain eri puolilla maata; 2017 Jyväskylässä, 2016 Seinäjoella, 2015 Hyvinkäällä.

— Kesäjuhlia kierrätetään ympäri maata, jotta mahdollisimman monella olisi mahdollisuus osallistua kesäjuhlien monipuoliseen ohjelmaan ja tutustua karjalaiseen kulttuuriin lähipaikkakunnallaan, Karjalan Liiton toiminnanjohtaja Satu Hallenberg kertoo tiedotteessa.

Kesäjuhla näkyy ja kuuluu

Edessä on poikkeuksellinen tapahtumavuosi, sillä Kouvolan kesäjuhlat tulevat olemaan 70. karjalaiset kesäjuhlat. Tapahtuma-alueena tulee olemaan Kouvolan jäähalli ja Urheilupuiston alueen koulut ja liikuntahallit.

Muita tapahtumapaikkoja ovat muun muassa pääkirjasto, johon pystytetään kuvataiteilija Raakel Kuukan näyttely, Kouvolan taidemuseo Poikilo sekä Kouvola-talo. Karjalaisuus tulee näkymään myös keskustassa muun muassa karjalaisessa katulaulutapahtumassa. Näyttävä on myös sunnuntain juhlakulkue, jossa pitäjien, karjalaisseurojen ja Karjalan Liiton edustajat marssivat kansallispuvuissa.

Kesäjuhlien näyttelyissä esittäytyvät entiset karjalaiset pitäjät sekä sukuseurat.

— Kesäjuhlat koskettavat monia ja aika moni kouvolalainenkin on vähintään varttikarjalainen. Sotien jälkeen Karjalan joutui jättämään 420 000 siirtokarjalaista ja tälle seudulle asettui asumaan paljon evakkoja, Kouvolassa asuva Karjalan Liiton varapuheenjohtaja Kirsi Juura sanoo liiton tiedotteessa.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.