Myllykoskelle rakenteilla nopea valokuituverkko – Parantaisi etätyömahdollisuuksia ja netti-tv-palveluita

KSS kaivaa sähköverkkoa maan alle. Samalla on mahdollisuus tuoda valokuitu Myllykoskelle.

Minna Mäkinen

Myllykoskella on käynnistymässä sähköverkon maakaapelointityö, ja samalla taajamaan suunnitellaan nopean valokuituverkon rakentamista. Kuvituskuva.
Myllykoskella on käynnistymässä sähköverkon maakaapelointityö, ja samalla taajamaan suunnitellaan nopean valokuituverkon rakentamista. Kuvituskuva.

Myllykoskelle suunnitellaan nopeaa valokuituverkkoa. Nopeimmillaan rakentaminen voisi alkaa jo tulevan kesän aikana. Töiden alkaminen vaatii kuitenkin sitä, että tarpeeksi moni myllykoskelainen haluaa kuituyhteydet kotiinsa hankkia.

Valokuituverkon rakentamista suunnittelee Adola oy. Toimitusjohtaja Tommi Vilhunen arvioi, että rakentaminen on kannattavaa, jos noin 40 prosenttia asukkaista haluaa liittyä verkkoon.

Liittymisen hinta riippuu liittyjien määrästä. Adola on paraikaa valmistelemassa hinnastoaan ja aikoo julkistaa sen kesäkuun aikana.

Adola seuraa mahdollisena investointialueena koko Kouvolan seutua ja etenkin sen taajamia, pois lukien ne haja-asutusalueet, joille Kymijoen kyläkuitu on yhteydet jo rakentanut. Myllykoski on kohteista ensimmäinen, kertoo Vilhunen.

Nopeat nettiyhteydet mahdollistaisivat muun muassa hyvälaatuisten netti-tv-palvelujen käytön ja parantaisivat mahdollisuuksia etätyöhön ja -opiskeluun.

Tilanteen kartoittamiseksi verkkoon on avattu kysely, jossa myllykoskelaiset voivat ilmoittaa kiinnostuksestaan hankkia valokuituyhteys kotiinsa. Se löytyy osoitteesta www.tayskuitu.fi/kouvola.

Kuitu on hyvä rakentaa samalla kun sähköjohtoja kaivetaan maahan

Valokuidussa itsessään ei ole nettiyhteyden nopeudelle mitään ylärajaa.

– Se riippuu siitä, minkälaista teknologiaa valokuidun päihin laittaa. Nopeutta voi olla terabittikaupalla, mutta lähtökohtaisesti tarjoamme gigabittiluokan liittymänopeuksia, Vilhunen sanoo.

Palvelut olisivat mahdollisesti käytössä viimeistään ensi kesänä. — Tommi Vilhunen

Myllykoski on yrityksen ensimmäinen kohde, koska KSS Verkko on aloittamassa siellä sähköjohtoverkon maakaapelointia, ja valokuidut voisi laittaa maahan samalla kaivamisella.

– Meillä on toivomuksena, että Myllykoskella päästäisiin liikkeelle jo tämän kesän aikana. Silloin ainakin runkoreittejä voitaisiin valmistella tämän rakentamiskauden aikana. Silloin palvelut olisivat mahdollisesti käytössä viimeistään ensi kesänä, mutta parhaassa tapauksessa osittain jo tämän vuoden aikana. Se riippuu myös siitä, missä määrin kiinnostusta osoitetaan ja kuinka nopeasti saamme alueella edistettyä ennakkomyyntiä.

Miljoonan maakaapeliprojekti

Valokuituprojektia on tarkoitus edistää yhdessä sähköverkon maakaapeloinnin kanssa. KSS Verkko kaivaa sähköverkkoa tänä ja ensi vuonna maahan Myllykoskella noin 18 kilometrin matkalle. Keskijänniteverkkoa kaivetaan maan alle 3,2 kilometriä. Pienjänniteverkon johtoja menee maan alle yhteensä 25 kilometriä.

Työt alkavat tänä vuonna ja jatkuvat ensi vuoden lopulle. Kustannusarvio on noin miljoona euroa.

– Vanha verkko puretaan siinä vaiheessa kun uusi verkko on täysin käytössä. Purkutyöt painotetaan projektin loppuun, KSS Verkko oy:n rakennuttamispäällikkö Antti Kokko sanoo.

Vastaavaa maakaapelointia KSS Verkko on tehnyt Kuusankosken Mäkikylässä, jossa viimeistelytyöt ovat vielä käynnissä. Nyt alkava hanke kattaa vain osan Myllykoskesta, joten työt siellä jatkuvat myös tulevina vuosina. Muualla kaivuutöitä on tulossa eri puolilla Valkealaa, muun muassa Anttilassa, jossa on alkamassa tänä vuonna iso maakaapelointihanke. Lisäksi työt ovat käynnissä Kausalassa.

– Teemme käyttövarmuuden parantamista ympäri koko jakelualuetta, Kokko sanoo.