HS: Kouvolan China Centerin perustaja vaati viranomaisilta miljoonakorvauksia – hovioikeus hylkäsi vaatimuksen

Helsingin hovioikeus hylkäsi perjantaina kouvolalaisen liikekeskuksen China Centerin perustajan mittavan vahingonkorvausvaatimuksen. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.
Kiinalainen liikemies Wang Jiazhu vaati valtiolta yli 4,4 miljoonan euron vahingonkorvauksia Rajavartiolaitokselta ja Verohallinnolta. Kiinalainen liikemies syytti Rajavartiolaitosta liiketoimiensa tuhoamisesta perusteettomalla rikostutkinnalla.

Rajavartiolaitos teki China Centeriin suuren ratsian vuonna 2009. Iskussa pidätettiin useita ihmisiä, ja osa joutui tutkintavankeuteen.

Viranomaiset epäilivät, että liikekeskusta käytettiin laittoman maahanmuuton järjestämiseen. Lisäksi epäiltiin veropetoksia ja kirjanpitorikoksia.
Juttu kuitenkin kuivui kasaan muutamassa kuukaudessa, eivätkä rikosepäilyt johtaneet syytteisiin.

"Tuho oli viranomaisten syytä"

China Centerin toiminta romahti ratsian jälkeen. Kiinalaisliikkeiden keskus oli perustettu vuonna 2007.

Wangin mielestä liikekeskuksen tuho oli viranomaisten syytä.
Hänen mukaansa viranomaiset toimivat virheellisesti ja kohdistivat häneen ylimitoitettuja toimenpiteitä. Niiden vuoksi liiketoimintaan tehdyt sijoitukset menettivät arvonsa, Wang katsoo.

Hovioikeuden ratkaisun mukaan Wang ei pystynyt osoittamaan Rajavartiolaitoksen tai Verohallinnon toiminnasta sellaisia virheitä, joiden perusteella niiden pitäisi maksaa vahingonkorvauksia.
Sen sijaan hän joutuu maksamaan Rajavartiolaitoksen 6 500 euron ja Verohallinnon 1 200 euron oikeudenkäyntikulut hovioikeuskäsittelystä.

Myös Helsingin käräjäoikeus hylkäsi vahingonkorvausvaatimuksen aiemmin.

Alkuperäisen uutisen löydät täältä.

Lasse Kerkelä

HS

Luetuimmat