Miksi Kouvolalla ei ole omaa osastoa matkamessuilla?

Kouvola osallistuu messuille yhdessä Lahden ja seitsemän muun kunnan kanssa.

Jussi Lopperi

Kouvola markkinoi messuilla Kymiringin kesän Moto GP -kisoja ja Kimolan kanavan kautta kulkevaa vesireittiä. Kuva kanavan tervajaisista syyskuulta.
Kouvola markkinoi messuilla Kymiringin kesän Moto GP -kisoja ja Kimolan kanavan kautta kulkevaa vesireittiä. Kuva kanavan tervajaisista syyskuulta.

Helsingin Messukeskuksessa on parhaillaan käynnissä Matka2020-messut, mutta Kouvolalla ei ole omaa messuosastoa. Kaupunki on mukana Lahden seutu — Lahti Region oy:n osastolla, jossa ovat edustettuina Lahti ja sen kahdeksan yhteistyökuntaa.

Miksi päätyitte ryhtyä tällaiseen järjestelyyn, kehittämispäällikkö Kirsi Vainio Kouvola Innovationista?

— Tänä vuonna meillä on matkailussa uusia avauksia, jotka yhdistävät Kouvolaa, Kymenlaaksoa ja Päijät-Hämettä. Viittaan uuteen vesitieyhteyteen Kimolan kanavan avautuessa ja Kymiringin Moto GP -kilpailuun. Matkailuyhteistyö eri alueiden ja kaupunkien välillä lisääntyy joka puolella Suomea. Kun asioita tehdään yhdessä, voidaan saada enemmän vaikuttavuutta aikaan. Myös kustannuksia pystytään jakamaan. Iso messuosasto, jollaisella nyt olemme, on kymmenientuhansien eurojen arvoinen.

— Tämän vuoden uusi messuavaus on helmikuussa järjestettävät venemessut, jonne lähdemme myös yhdessä. Siellä messuosaston on organisoinut Visit Kouvola. Lisäksi lähdemme kokous- ja kongressimessuille ensimmäistä kertaa koko Kymenlaakson voimin. Kansainvälistä matkailumarkkinointia teemme vielä laajemmalla verkostolla.

Miltä taholta tuli aloite yhteisestä messuosastosta?

— Keskustelimme yhdessä, mitä toimenpiteitä teemme, ja määrittelimme yhteisiä asioita koko vuodelle. Lahti oli siinä vaiheessa jo tehnyt päätöksen matkamessuille lähtemisestä. Tänä vuonna Kouvola ei olisi osallistunut omalla osastolla, koska meillä oli viime vuonna erittäin iso osasto asuntomessujen vuoksi. Tänä vuonna sellaiseen ei olisi ollut varaa, joten tämä oli hyvä tapa päästä mukaan.

Onko tällaisia yhteistyökuvioita tarkoitus jatkaa tulevaisuudessa?

— Ilman muuta jatkamme yhteistyön tiivistämistä kaikkien naapureiden kanssa. Asiakkaamme eli matkailijat eivät tunnista kuntarajoja. Pystymme palvelemaan heitä paremmin ja kertomaan laajemmin kiinnostavasta tarjonnasta, kun toimimme yhdessä alueiden kanssa.