Sudet raatelivat neljä lammasta hengiltä Sippolassa perjantain ja lauantain välisenä yönä: Viides lammas pakeni hädissään aitauksesta sähkölankojen läpi ja piiloutui riiheen

Kyseessä on erittäin poikkeuksellinen tapaus, sanoo suurpetoyhdyshenkilö Tom Rikberg. Uutisessa on kuvia, jotka saattavat järkyttää.

Katja Juurikko

Sudet tappoivat neljä lammasta Sippolan Matarojalla Pirjo ja Marko Vanhalan tilalla.
Sudet tappoivat neljä lammasta Sippolan Matarojalla Pirjo ja Marko Vanhalan tilalla.

Sudet ovat raadelleet perjantaina ja lauantain välisenä yönä Sippolan Matarojalla neljä lammasta kuoliaaksi. Lampaista yksi oli syöty lähes kokonaan ja kolme muuta oli purtu hengiltä.

Suurpetoyhdyshenkilö Tom Rikberg pitää tapausta erittäin poikkeuksellisena. 

—Sudet ovat tulleet kolmen hehtaarin suuruiselle pellolle, joka on kauttaaltaan ympäröity sähköaidalla, jossa on kuusi lankaa ja virta päällä. 

Siitä ne eivät ole uskaltaneet läpi, mutta ne ovat päässeet aitaukseen kaivautumalla sähköaitojen alitse.

—Sudet ovat tehneet monta lähestymisyritystä. Ne eivät ole välittäneet edes tilan koirien äänistä, eikä traktorin äänistä aamuvarhaisella. 

Susien perään ei aivan heti olla lähdössä.

—Tässä on vartuttava viranomaispäätöstä poliisilta ja Suomen riistakeskukselta. Susi on Suomessa erittäin tiukasti suojeltu. 

Rikbergin mukaan viikonloppu ajankohtana voi hidastaa päätöksen saamista.

—Mahdollisuuksia ovat esimerkiksi susien karkotuspäätös tai poistopäätös.

Tom Rikberg

Suurpetoyhdyshenkilö Tom Rikberg vieraili tilalla heti aamusta. Rikbergin ottamissa kuvissa näkyy raadeltuja lampaita.
Suurpetoyhdyshenkilö Tom Rikberg vieraili tilalla heti aamusta. Rikbergin ottamissa kuvissa näkyy raadeltuja lampaita.

Koirat haukkuivat raivoisasti, mutta sudet olivat hiljaa

Tilan omistajat Pirjo ja Marko Vanhala heräsivät keskellä yötä koirien haukuntaan. Tilalla on kaksi pyreneittenmastiffia, jotka asuvat yötä päivää ulkosalla. Myös ulkona olleet hiehot pitivät keskellä yötä kovaa meteliä.

— Kävin ulkona katsomassa tilannetta, mutta mitään ei näkynyt, eikä kuulunut. Koirat ovat pitäneet yöllä meteliä jo useamman yön peräkkäin, Pirjo Vanhala kuvailee.

Aamulla tilan isäntä Marko Vanhala meni viideltä navettaan. Tuolloin oli vielä pimeää. Kun Vanhala tuli navetasta kuuden jälkeen ulos, näki hän aitauksessa raadeltuja lampaita. 

Pian tämän jälkeen Pirjo Vanhala käveli aitaukseen, jossa raadellut lampaat olivat. Tällöin hän näki sähköaidan toisella puolella kauempana pellolla kaksi sutta. 

— Ne lähtivät tulemaan kohti, mutta pysähtyivät noin 60 metrin päähän. Lähimmäksi tullut susi näytti todella isolta, se oli valtava, Vanhala kuvailee.

— Juttelin mieheni kanssa koko ajan ja sudet vain katsoivat meitä. Tähän kului useampi minuutti. Sitten ne lähtivät pois.

Vanhalan tila on Matarojalla noin kolme kilometriä ABC:ltä Sippolaan päin. 

Tom Rikberg

Samassa aitauksessa on 17 hiehoa. EU-direktiivien takia ne joutuvat viettämään yönsä vielä toistaiseksi ulkona. 
Samassa aitauksessa on 17 hiehoa. EU-direktiivien takia ne joutuvat viettämään yönsä vielä toistaiseksi ulkona. 

Samassa aitauksessa on 17 vasikkaa

Raadellut lampaat olivat samassa aitauksessa viidennen lampaan sekä 17 vasikan kanssa. Vasikat selvisivät säikähdyksellä.

Aitauksessa ollut viides lammas oli paennut yön pimeydessä hädissään kuuden sähkölangan läpi. Lammas löytyi aamulla elossa maatilan pihapiiristä riihestä.

Se oli paennut riiheen, koska se oli hakenut turvaa riihen lähettyviltä yönsä viettäviltä perheen kahdelta koiralta, tilan emäntä Pirjo Vanhala kertoo.

Vanhaloita mietityttää vasikoiden kohtalo tulevina öinä. Sudet saattavat yrittää tulla takaisin. 

— EU-direktiivien mukaan vasikoita täytyy vielä pitää ulkona aitauksessa. Meillä on vasikoista nyt suuri huoli, Pirjo Vanhala toteaa.

Vanhalan tilan pyreneittenmastiffit saavat kulkea yöllä vapaana. Ne eivät kuitenkaan uskalla mennä sähköaitojen takia lampaiden ja vasikoiden aitaukseen.

Tutkittuaan asiaa Vanhaloille selvisi, että sudet olivat päässeet aitaukseen kaivautumalla aidan alitse kohdasta, joka on päärakennuksesta ja koirista katsottuna kauimpana pellolla.

Vanhalat uskovat, että sudet ovat seuranneet lammas- ja vasikka-aitauksen tapahtumia jo useampana iltana ja yönä, sillä koirat ovat haukkuneet edellisinä öinä ja iltoina poikkeuksellisesti.

Vanhalan tilalla on kaikkiaan 120 nautaa, joista enimmät ovat vielä ulkona laitumella. Vain kaikista pienimmät, alle puolivuotiaat vasikat ovat sisällä navetassa. 

Sudet saattavat yrittää vielä takaisin

Tom Rikberg toivoo, että nuori karja on yön kovien kokemusten jälkeen kunnossa.

— Vasikat ovat vielä aivan täysin vauhkoja. Niitä ei vielä pääse lähestymään, jotta voisi tutkia, ovatko ne kunnossa. 

Rikberg ei pidä mahdottomana, että sudet lähestyisivät aitausta uudestaan.

— Tämä on jo tähän mennessä aivan poikkeuksellista toimintaa susilta. Ne ovat yrittäneet tulla takaisin raadolle, vaikka pellolla on ihmisiä. Se ei ole mitenkään tavallista. 

Lisätty uutiseen uusi kuva klo 14.04.

Uusimmat uutiset