Kouvolan taidemuseossa esillä oleva Sikamessias-teos kuohuttaa eduskunnassa — Teoksesta jätettiin kirjallinen kysymys

Kirjallisen kysymyksen allekirjoitti yhteensä yhdeksän kansanedustajaa.

Perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen on yksi kirjallisen kysymyksen allekirjoittajista.
Perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen on yksi kirjallisen kysymyksen allekirjoittajista.

Kansanedustaja Mika Niikko (ps.) on jättänyt keskiviikkona kirjallisen kysymyksen Kouvolan taidemuseossa esillä olevasta Sikamessias-teoksesta.

— Suomessa on viime vuosien oikeuskäytännössä oltu tarkkoja siitä, että islamin pyhänä pitämiä asioita ei saa häpäistä. Tätä taustaa vasten on oudoksuttavaa, että Suomen juhlavuoteen viittaava näyttely saa vapaasti pitää esillä teosta, jonka on korkeimmassa oikeudessa todettu häpäisevän kristinuskon Jeesusta, Niikko kirjoittaa.

Hän kysyy, onko suotavaa, että Jeesusta pilkkaava taideteos ylläpidetään valtion varoista ja annetaan näytille suomalaiseen, osin valtion rahoittamaan juhlanäyttelyyn.

Kouvolan taidemuseossa Poikilossa on esillä Harro Koskisen Sikamessias-teos vuodelta 1969. Teos esittää ristille naulittua sikaa, jolla on päänsä ympärillä sädekehä.

Niikon mielestä teoksen loukkaavuutta lisää se, että se jäljittelee kristittyjen vainojen yhteydessä ollutta käytäntöä, jossa vainoa harjoittavat muslimit naulitsivat sian ristille ja veivät ristin kristittyjen kokoontumispaikkaan.

— Kansanryhmien uskontomotivoituneisiin vainoihin ei tulisi Suomessa viitata missään oloissa positiivisessa tai neutraalissa sävyssä.

Kirjallisen kysymyksen ovat Niikon lisäksi allekirjoittaneet Harry Wallin (sd.), Sari Essayah (kd.), Lea Mäkipää (sin.), Peter Östman (kd.), Päivi Räsänen (kd.), Teuvo Hakkarainen (ps.), Toimi Kankaanniemi (ps.) ja Antero Laukkanen (kd.).

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet