Myrkkyojalta löytyi kuollut joutsen, jonka pelastajat hautasivat — Ahlmanintien varrella syötetään lintuja ja samalla rottia

Lintujen ruokkimisessa on hyvä muistaa säilyttää tolkku ja syöttää vain niille sopivaa ruokaa.

Katja Juurikko

Ahlmanintien varrella on syötetty lintuja vuosia.
Ahlmanintien varrella on syötetty lintuja vuosia.

Ahlmanintien varrella Kouvolassa sijaitsevan Myrkkyojan sillan kohdalta löytyi reilu viikko sitten kuollut joutsen. Pelastajat saivat hinattua kuolleen linnun rantaan. Sen jälkeen se haudattiin. Joutsenen kuolinsyy jäi epäselväksi.

Kouvolan Sanomien lukijalta tulleen tiedon mukaan Myrkkyojan varrelle oli samaan aikaan tuotu suurempi määrä homeista ruisleipää. Oliko home syynä joutsenen kuolemaan, se jää mysteeriksi, koska lintua ei lähetetty tutkittavaksi Ruokavirastoon.

Ruoka houkuttelee muun muassa rottia paikalle. — Mari Järvinen

— Kaikki on tietenkin mahdollista. Homeinen leipä ei ole kenellekään terveellistä. Leivästä voi myös kova pala tarttua linnun kurkkuun, Pyhtään lintuhoitolan työntekijä Arto Hokkanen sanoo.

Hokkanen ei itse syötä hoitolan linnuille lainkaan ruista jyvinä tai ruisleipänä.

— Rukiissa on esimerkiksi kasvua estäviä aineita. Voi sitä tietenkin jossain määrin antaa, mutta se ei ole linnuille hyväksi.

Leivän syöttämistä linnuille Hokkanen pitää muutenkin tarpeettomana. Leipä on usein suolaista eikä sisällä lintujen tarvitsemia ravintoaineita. Jos leipää on pakko antaa, hän suosittelee käyttämään sekaleipää.

— Mutta sekään ei saa olla homeista. Homehtuneessa piilee aina myrkytysriski.

Maahan heitetty ruoka houkuttelee rottia

Ahlmanintien varrella kulkee Myrkkyojaksi kutsuttu puro. Paikan omistaa valtio. Sen vieressä olevalla levähdyspaikalla on syötetty lintuja kauan. Alueella käy myös lintubongareita.

Terveystarkastajalle asti maahan heitetyistä elintarvikkeista ei ole tullut ilmoitusta. Homeinen ruoka ja ruuan heittäminen maahan on Kouvolan ympäristöpalveluiden terveystarkastajan Mari Järvisen mukaan asiatonta.

— Ruoka houkuttelee muun muassa rottia paikalle.

Kouvolan ympäristönsuojelumääräysten mukaan luonnoneläinten ruokinta ei saa aiheuttaa haittaa lähiasutukselle. Lintuja saa ruokkia vain maanomistajan tai kiinteistön haltijan luvalla.

Jos lintuja ruokkii omalla pihalla, siitä ei saa aiheutua haittaa naapureille. Taloyhtiön alueella tulee noudattaa aina taloyhtiön antamia määräyksiä.

Järvinen muistuttaa, että ruokinta-automaatti ja sen ympäristö on pidettävä siistinä. Epäsiisteys aiheuttaa herkästi luonnonlinnuille salmonellaa.

— Määrät olisi hyvää pitää kohtuullisina, koska maahan varisevat jyvät houkuttelevat myös haittaeläimiä.

Katja Juurikko

Kun luonnonlintuja syötetään, ne tottuvat siihen, eivätkä enää ymmärrä lähteä muuttomatkalle.
Kun luonnonlintuja syötetään, ne tottuvat siihen, eivätkä enää ymmärrä lähteä muuttomatkalle.

Birdlife Suomen mukaan linnut syövät monipuolisesti ruokaa, kunhan se ei ole pilaantunutta eikä liian suolaista. Suosituimpia ovat auringonkukansiemenet, maapähkinät ja tali. Linnuille voi tarjota myös kauraa, hirssiä, hamppua, rypsiä ja pellavaa.

Lintuja ei saa ruokkia kinkunrasvalla, vettyneillä kaurahiutaleilla eikä homeisella, maustetulla eikä suolaisella ruualla.

— Ruista tai riisiä linnut eivät yleensä syö, Birdlifen talviruokintaohjeissa neuvotaan.