Koirapuistot purku-uhan alla Kouvolassa, jäljelle jäisi enää Käyrälammen puisto – Koiraharrastajan mukaan ylläpidetyt puistot viestivät siitä, että kaupungissa on hyvä asua ja elää, myös koiran kanssa

Esitykset koira-aitausten ja matonpesupaikkojen lakkauttamisista menevät tekniselle lautakunnalle ensi tiistaina.

Moises Garibay

Jos kaikista kuudesta koirapuistosta päätetään luopua, jää jäljelle vain Käyrälammen aitaus. Arkistokuva.
Jos kaikista kuudesta koirapuistosta päätetään luopua, jää jäljelle vain Käyrälammen aitaus. Arkistokuva.

Kouvolan kaupunginvaltuusto on asettanut koira-aitauksiin ja matonpesupaikkoihin liittyviä säästötavoitteita. Tavoitteena on vähintään 20 000 euron vuotuiset kunnossapitosäästöt ja 0,3 miljoonan euron vähennykset investointeihin.

Tekninen lautakunta saa ensi tiistaina päätettäväkseen kuuden koira-aitauksen lakkauttamisen. Purku-uhan alla ovat Eskolanmäen, Palomäen, Rekolan, Valkealan ja Kasarminmäen koira-aitaukset. Mäyräkorven koira-aitauksesta luovuttaisiin, kun aitaus saavuttaa käyttöikänsä lopun. Aitaukselle ei esityksen mukaan tehdä kunnossapitokorjauksia sen käyttöaikana.

Kouvolassa on nykyisin seitsemän koira-aitausta, joista vain Käyrälammen aitaus jäisi käyttöön. Uusia koirapuistoja ei rakennettaisi.

Koiraharrastajaa esitys ei miellytä

Koiraharrastaja ja Kouvolan seudun seurakoirakerhon puheenjohtaja Taina Salomäki ei voi sanoa olevansa ilahtunut esityksestä koirapuistojen lakkauttamisesta. Salomäkeä mietityttää koirapuistojen purkamisesta saadut todelliset säästöt, sillä aitausten purkamisestakin aiheutuu kustannuksia. Hän myös pohtii, miksi kaikki kuusi puistoa on lakkautettava.

– Käyrälammella on paljon kävijöitä. Jos kaikki paine sijoitetaan yhteen paikkaan, on koiria paljon ja niiden välille voi syntyä riitatilanteita.

Salomäen mukaan myös koirien väliset taudit voivat levitä helpommin, koska kaikki koirat ovat yhdellä pienellä alueella.

Vaikka Salomäki ei itse käytä koirapuistoja, on puistoilla hänen mukaansa oma tyytyväinen käyttäjäryhmänsä. Koirapuistossa koirat pääsevät kulkemaan vapaasti ja purkamaan energiaansa turvallisesti, Salomäki kertoo.

Puistot luovat hänen mukaansa myös viihtyisyyttä ja viestivät siitä, että kaupungissa on hyvä asua ja elää, ja mukaan mahtuvat myös koirat.

Lumikki Haaja

Eskolanmäen koira-aitaus on yksi purku-uhan alla olevista kohteista. Arkistokuva.
Eskolanmäen koira-aitaus on yksi purku-uhan alla olevista kohteista. Arkistokuva.

Kuusi matonpesupaikkaa lakkauttamisuhan alla

Matonpesupaikoista tehdyn selvityksen perusteella lakkauttamista esitetään Valkealan kirkonkylän, Vekaranjärven, Utin, Tirvan ja Kuusankosken Savistenpellon ja Väkkärän matonpesupaikoille. Jaalan matonpesupaikkaa ehdotetaan siirrettäväksi parempien kulkuyhteyksien varrelle.

Lakkauttamisella tarkoitetaan sitä, ettei Kouvolan kaupunki kustantaisi paikkojen kunnossapitoa. Jos kyläyhdistykset tai muut toimijat eivät ota matonpesupaikkoja hoidettavakseen, paikat purettaisiin.

Kouvolassa on 19 kaupungin huollossa olevaa matonpesupaikkaa. Kuusankoskella sijaitsevien paikkojen määrää ehdotetaan puolitettavaksi, sillä nykyisin paikkoja on neljä, mikä ei ole tasavertaista muihin kaupunginosiin nähden.

Moises Garibay

Kuusankosken alueella on neljä matonpesupaikkaa. Pian paikkojen määrä saattaa puolittua. Arkistokuva.
Kuusankosken alueella on neljä matonpesupaikkaa. Pian paikkojen määrä saattaa puolittua. Arkistokuva.