Kouvola kannustaa ysiluokkalaisia kesätöihin uudella kampanjalla — noin puolelle 810 peruskoulun päättävästä aiotaan löytää työpaikka vähintään kahdeksi viikoksi

Kaupunki aikoo tehdä sopimuksen rovaniemeläisen Sijaishaltija oy:n kanssa. Viime kesänä yhtiö järjesti nuorille kesätöitä muun muassa Helsingissä, Järvenpäässä ja Oulussa.

Katja Juurikko

Uudessa kampanjassa nuorille tarjotaan töitä yrityksistä, yhdistyksistä ja perheistä. Puutarhatyöt ja kiinteistönhoito ovat yleisiä nuorten kesätöitä. Kuva on arkistosta.
Uudessa kampanjassa nuorille tarjotaan töitä yrityksistä, yhdistyksistä ja perheistä. Puutarhatyöt ja kiinteistönhoito ovat yleisiä nuorten kesätöitä. Kuva on arkistosta.

Kouvolan kaupunki aloittaa kampanjan, jolla halutaan saada peruskoulun keväällä päättävä ikäluokka töihin.

Yhdeksäsluokkalaisia on nyt noin 810. Kouvola varaa heille 130 kaupungin kesätyöpaikkaa ja 40 kesätyöseteliä.

Yritykset olisivat kaikkein parhaita paikkoja.

Lisäksi kaupunki aikoo löytää työpaikan ainakin 170 yhdeksäsluokkalaiselle Kesäduuni 2018 -palvelun avulla. Konseptin taustalla on henkilöstökonserni VMP:hen kuuluva rovaniemeläinen yhtiö Sijaishaltija.

Lasten ja nuorten lautakunta päätti kampanjan aloittamisesta keskiviikkona.

Kahden viikon työstä 360 euroa palkkaa

Kesäduuni 2018 -palvelu toimii siten, että Sijaishaltija pitää yhdeksäsluokkalaisille nuorille työhaastattelut, etsii niiden perusteella sopivat työnantajat ja maksaa kahden viikon työstä 360 euron palkan.

Työnantaja maksaa Sijaishaltijalle korvaukseksi 266 euroa. Lisäksi kaupunki maksaa yritykselle reilut 300 euroa jokaista työllistettyä nuorta kohden.

Työnantajana voi toimia paikallinen yritys, perhe tai yhdistys. Perheelle tulevasta laskusta voi saada verotuksessa kotitalousvähennyksen.

Nuorten ja työpaikkojen rekrytointi alkaa heti

Sijaishaltija on toteuttanut vastaavan kampanjan aiemmin muun muassa Rovaniemellä, Helsingissä ja Järvenpäässä.

Yrittäjä Heidi Alarieston mukaan viime kesänä Kesäduuni-kampanja työllisti koko maassa 783 nuorta. Heistä 437 oli töissä yrityksissä ja 346 yksityisillä toimijoilla. Perheet palkkasivat nuoria paljon lastenhoitajiksi tai kotiapulaisiksi.

— Jos sopimus syntyy, alamme heti rekrytoida nuoria ja paikallisia yrityksiä. Meille tulee Kouvolaan täysipäiväinen koordinaattori. Paikallisen VMP-yrittäjän Kirsi Lantan ansiosta meillä on jo paljon hyviä kontakteja, Alariesto sanoo.

Nuoret halutaan heti mukaan työelämään

Kouvola satsaa tänä vuonna erityisesti yhdeksäsluokkalaisten työllistämiseen, jotta nuoret oppisivat työelämän pelisääntöjä heti peruskoulun jälkeen.

— Yritykset olisivat kaikkein parhaita paikkoja. Kesäduuni 2018 on meille pilottihanke, jota on tarkoitus jatkaa myös tulevina vuosina. Tarkoituksena on ehkäistä nuorten syrjäytymistä, lasten ja nuorten palvelujen asiakkuuspäällikkö Veikko Niemi sanoo.

Sijaishaltija valittiin projektin yhteistyökumppaniksi ilman kilpailutusta. Niemen mukaan näin voitiin toimia, koska hankinnan kokonaisarvo jää todennäköisesti alle 60 000 euron.

Kaupungin työpaikkojen haku alkoi tällä viikolla

Kaikkiaan kaupungin nuorten kesätyöpaikkoja on tulevalle kesälle jaossa 280 ja kesätyöseteleitä 70. Kesätyöpaikkojen haku alkoi tämän viikon maanantaina ja päättyy 18. maaliskuuta.

Kesätyöseteleiden hakuaika alkaa 26. maaliskuuta ja päättyy 31. toukokuuta. Seteli on arvoltaan 300 euroa, ja se maksetaan nuoren työllistäneelle yritykselle.

Uutista päivitetty 22.2. kello 8.47. Lasten ja nuorten lautakunta päätti keskiviikkona kampanjan aloittamisesta.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.