Kymenlaakson suuren huumevyyhdin syyttäjä ja kaikki päätekijät valittivat käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen

Käräjäoikeus toimittaa valitukset Itä-Suomen hovioikeuteen huhtikuun alussa.

Jussi Lopperi

Kuva käräjäoikeuden istunnosta Kouvolasta joulukuulta.

Syyttäjän lisäksi lähes kaikki suuressa Kymenlaakson huumeoikeudenkäynnissä tuomitut ovat valittaneet käräjäoikeuden tuomiosta Itä-Suomen hovioikeuteen.

Kymenlaakson käräjäoikeudessa annettiin helmikuun puolivälissä tuomiot yhdessä Suomen rikoshistorian suurimmista huumeoikeudenkäynneistä. Valitusaika umpeutui maanantaina.

Tuomioistaan valittivat liigan päähahmona pidetyn Esa Pekka Olavi Toikan lisäksi Christer Udo Mikael Sjö, Pasi Juhani Mäkelä, Tommi Tapio Laaksonen, Timo Atte-Antero Laaksonen, Jari Juhani Kovanen ja Jerka Ilkka Mikael Kapanen.

Heidän saamansa vankeustuomiot vaihtelivat kahdesta vuodesta 13 vuoteen. Lisäksi käräjäoikeuden antamasta tuomiosta valitti yksi lyhyemmän tuomion saanut henkilö.

Syytettyinä oli kaikkiaan 14 miestä: yhdeksän Kotkasta, yksi Kouvolasta ja loput muualta Suomesta. Heistä 12 tuomittiin. Viisi syytettyä tuomittiin ehdollisiin vankeusrangaistuksiin, joiden pituudet vaihtelivat 1 vuodesta 1 vuoteen ja 9 kuukauteen

— Seuraavan kahden viikon aikana halukkailla on aikaa tehdä vastavalituksia käräjäoikeuteen tulleista valituksista. 4. huhtikuuta käräjäoikeudesta lähetetään paperit hovioikeuteen ja se käsittelee valituksia omalla aikataulullaan, kerrotaan Kymenlaakson käräjäoikeudesta.

Toikan johtama huumeliiga toi maahan suuria määriä amfetamiinia ja hasista. Rikokset tehtiin vuosina 2013—2017.

Liigalla oli kannabiskasvattamo ja kannabiksen myyntipiste Karhulassa. Poliisi takavarikoi huumeita myös muun muassa asunnoista Kouvolassa ja Tukholmassa sekä maastokätköstä Helsingistä.

Keskusrikospoliisi takavarikoi tutkinnan aikana syytetyiltä 275 000 euroa. Lisäksi amfetamiinia ja hasista takavarikoitiin huomattavia määriä. Takavarikoitujen huumeiden kokonaismäärä oli yhteensä yli sata kiloa.

Jutun oikeudenkäynti alkoi 7. joulukuuta ja kesti kaikkiaan 14 istuntopäivää.

Tuomiot annettiin 16. helmikuuta kansliapäätöksenä, eikä ole vielä lainvoimainen.

Oikeudessa miehet kiistivät käytännöllisesti katsoen kaikki huumausainerikoksiin liittyneet syytteet.

Toikka myönsi, että kesäkuussa 2017 takavarikoidusta 2,4 kilon hasismäärästä ja 690 grammasta amfetamiinia 482 grammaa hasista kuului hänelle.

Luetuimmat