Uusia autoja meni kaupaksi edellisvuotta vähemmän, mutta käytettyjen autojen myynti kasvatti Autosalvan liikevaihtoa

Lataushybridien ja täyssähköautojen määrä lähes kaksinkertaistui Suomessa edellisvuoteen verrattuna.

Katja Juurikko

Autojen käyttövoimaan liittyvän keskustelun lisäksi myös uudet auton hankintatavat ovat puhuttaneet, kertoo Autosalpa Kouvolan toimitusjohtaja Tuukka Sirén.
Autojen käyttövoimaan liittyvän keskustelun lisäksi myös uudet auton hankintatavat ovat puhuttaneet, kertoo Autosalpa Kouvolan toimitusjohtaja Tuukka Sirén.

Uusien autojen myynti pienentyi, mutta käytettyjen autojen myynti parani Autosalvassa viime vuonna.

Toimitusjohtaja Tuukka Sirénin mukaan vuosi oli haasteellinen, ja siihen peilaten yrityksen tulokseen ollaan kokonaisuutena melko tyytyväisiä.

– Liikevaihto nousi 3,5 miljoonaa euroa, mutta se johtui parantuneesta käytettyjen autojen myynnistä, kertoo Sirén tiedotteessa.

Vuoteen 2018 verrattuna uusien autojen rekisteröinnit laskivat noin viisi prosenttia. Liikenteen päästöistä ja ympäristönmuutoksen hillitsemisestä käydyn keskustelun nähdään vaikuttaneen suoraan myös suomalaiseen autokauppaan.

 Varsinkin lataushybridien suosio näkyy meilläkin. — Tuukka Sirén

Lataushybridien ja täyssähköautojen määrä lähes kaksinkertaistui edellisvuodesta. Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan Suomen maanteillä liikkuu jo noin 25 000 lataushybridiä ja 4 700 täyssähköautoa.

– Varsinkin lataushybridien suosio näkyy meilläkin. Edustamistamme merkeistä varsinkin Volvolla on laaja lataushybridimallisto. Kysyntä on ollut vakaata koko vuoden, enkä usko sen ainakaan hiljenevän lähivuosina, Sirén kertoo.

Uudet auton hankintatavat ovat puhuttaneet

Autojen käyttövoimaan liittyvän keskustelun lisäksi myös uudet auton hankintatavat ovat puhuttaneet.

Markkinoille on tullut erilaisia vuokraus- ja yksityisleasingpalveluita. Sirénin mukaan asiakkaiden kiinnostus uusia hankintatapoja kohtaan kasvoi voimakkaasti viime vuonna.

– Arvelisin tämän johtuvan osittain myös sähköautoihin ja polttomoottorien tulevaisuuteen liittyvästä keskustelusta. Ihmiset ajattelevat, että on turvallisempaa hankkia auto siten, että auton arvonalentuminen ei ole omalla vastuulla, tapahtui markkinoilla mitä tahansa.

Autosalvan liikevaihto nousi viime vuonna 187 miljoonaan euroon. Kasvua oli 1,9 prosenttia. Nettotulos kuitenkin laski 2,9 miljoonaan euroon vuoden 2018 neljästä miljoonasta eurosta.