Iitin kunta vaatii oikaisua ensihoidon yöpäivystyksestä tehtyyn päätökseen – Kunnanjohtajan mukaan homma ei pelitä normaalioloissakaan, saati nyt poikkeusaikana

Kunnanjohtaja Riku Rönnholm sanoo, että kunta ei ole miettinyt tutkintapyynnön tekemistä poliisille.

Katja Juurikko

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä päätti säästösyistä lakkauttaa Iitin ensihoidon yöpäivystyksen syyskuun loppupuolelle saakka. Ambulanssi tulee öisissä hätätilanteissa paikalle ensisijaisesti Päijät-Hämeestä, mutta tarvittaessa myös Kouvolasta.
Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä päätti säästösyistä lakkauttaa Iitin ensihoidon yöpäivystyksen syyskuun loppupuolelle saakka. Ambulanssi tulee öisissä hätätilanteissa paikalle ensisijaisesti Päijät-Hämeestä, mutta tarvittaessa myös Kouvolasta.

Iitin kunta ei hyväksy ensihoidon päivystyksen heikentämistä kesän ajaksi.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän toimialajohtajan Tuomo Niemisen tekemän viranhaltijapäätöksen mukaan ensihoidon yöpäivystys lakkautettiin Iitistä 11. toukokuuta alkaen.

Päätöksen mukaan Iitti saa tulla toimeen ilman omaa ensihoidon yöpäivystystä syyskuun loppupuolelle asti.

Vaatimus eteenpäin perjantaina

Iitin kunnanjohtaja Riku Rönnholm oli perjantaiaamuna kirjoittamassa oikaisuvaatimusta hyvinvointiyhtymän hallitukselle.

– Tarkoitus on laittaa oikaisuvaatimus tänään perjantaina eteenpäin.

Yöpäivystys ei pelitä normaalioloissakaan

Hän sanoo puuttuvansa oikaisuvaatimuksessa kahteen pääasiaan: ensihoidon yöpäivystyksen tavoittamisaikoihin ja hyvään hallintotapaan.

– Normaalillakin menettelyllä yöpäivystyksen tavoittamisajat näyttävät punaista. Ja onko tällainen lakkauttaminen palvelutasopäätöksen mukaista menettelyä?

Toinen kuntaa risova asia on se, että viranhaltijapäätöksen tekemisestä kului vain muutama päivä, kun päätös pantiin täytäntöön.

Se ei ole kunnan mielestä hyvää hallintoa.

Ainakin yksi tutkintapyyntö

Ensihoidon yöpäivystyspäätöksen kiemuroista on tehty myös ainakin yksi tutkintapyyntö Hämeen poliisille.

– Kunnan vinkkelistä tutkintapyyntöä poliisille ei ole mietitty. Ehkä kantelua voisi kuntakin harkita, mutta ehkä valistuneet kuntalaiset hoitavat tämän puolen asiat, Rönnholm arvioi.

Yksityishenkilöt ovat jo jättäneetkin kanteluja päätöksestä Etelä-Suomen aluehallintovirastolle.

– Eduskunnan oikeusasiamies tutkii hänkin virkamiesten tekemisiä, joten se on toinen mahdollinen kantelupaikka, Rönnholm sanoo.

Tietopyyntöihin ei saatu ajoissa vastausta

Iitin kunnanhallitus käsitteli oikaisuvaatimuksen lähettämistä tämän viikon kokouksessaan.

– Kunnanjohtaja sekä hallinto- ja talousjohtaja ovat erillisillä tietopyynnöillä pyytäneet tietoa asiaa koskevista päätöksistä. Hallinto- ja talousjohtajan tietopyyntöön ei ole asianmukaisesti vastattu. Kunnanjohtajan tietopyyntöön on saatu osittainen vastaus vasta perjantaina 8.5. virka-ajan jälkeen, esityslistalla todettiin.

Aiempia päätöksiä ei ole saatu

Yöpäivystyksen viranhaltijapäätöksessä on viitattu aiempiin hyvinvointiyhtymän päätöksiin asiassa.

Näitä aiempia päätöksiä ei Iitin kunnan mukaan ole kuitenkaan pyynnöistä huolimatta toimitettu nähtäväksi.