Ely ei suosittele laskuvarjohyppääjien lisäaikaa Utissa, pääsiäisenä hyppääjät pääsisivät taivaalle

Lukas Pearsall

Laskuvarjohyppytoiminta Utissa on kasvussa.
Laskuvarjohyppytoiminta Utissa on kasvussa.

Utin lentoaseman alueella toimivat laskuvarjohyppääjät eivät ole kokonaan saamassa tahtoaan läpi hyppylentojen päivittäisen toiminta-ajan pidentämisestä.

Lentoasemaa hallinnoiva Finavia on esittänyt, että laskuvarjokerhojen hyppytoiminta sallittaisiin pääsiäisen aikaan ja että päivittäistä toiminta-aikaa voitaisiin pidentää kymmenenä päivänä vuodessa hyppykerhojen kilpailujen ja ennätysyritystapahtumien vuoksi. Nykyisin lennot on sallittu maanantaista sunnuntaihin kello 8—20 välisenä aikana. Pidennetty toiminta-aika olisi kello 7—22.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus toteaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle suunnatussa lausunnossa, että pääsiäisajan hyppylentojen kiellosta voidaan luopua. Päivittäisen toiminta-ajan pidentämistä keskus ei suosittele, eikä ainakaan sallisi enempää kuin kaksi pidennettyä toimintapäivää kalenterikuukaudessa.

Mikäli laskuvarjohyppytoiminta edelleen kasvaa Utissa, ELY-keskus arvioi lähialueiden asukkaiden ja vapaa-ajan asukkaiden kokeman häiriön lisääntyvän. Finavialle suositellaan melunhallintasuunnitelman laatimista esimerkiksi niin, että lentokoneiden nousukierrosten alue olisi muualla kuin asutuksen päällä. Lisäksi laskuvarjohyppyohje tulisi hyväksyttää valvontaviranomaisella.

Finavia haki lupamääräysten tarkistamista yhdessä Puolustusvoimien logistiikkakeskuksen esikunnan kanssa. ELY-keskus päivitti vuonna 2010 tehtyä meluselvitystä sekä siviililiikenteen että helikoptereiden osalta ja totesi, ettei melualue ole juuri muuttunut aikaisemmasta.

Uudet lupamääräykset menevät seuraavaksi aluehallintoviraston päätettäviksi.

Juttua muokattu kello 15.30. Otsikko muutettu.

Kimmo Puhakka

Kimmo Puhakka

Luetuimmat