Poksissa on parissa viikossa otettu noin 30 koronavirusnäytettä – Kouvolalainen Esko Lavonen kertoo, miten näytteenotto sujui

Kouvolan nuorisopalvelujen hallinnossa työskentelevä kuntapoliitikko Esko Lavonen vaati jo viikonloppuna kaupungilta nykyistä kovempia toimia riskiryhmässä olevien lasten ja nuorten suojelemiseksi koronavirukselta.

Jussi Lopperi

Kouvolan nuorisopalvelujen koordinaattori Esko Lavonen sai lauantaina tietää, että hänellä ei testin mukaan ole koronavirusta. Arkistokuva elokuulta 2018.
Kouvolan nuorisopalvelujen koordinaattori Esko Lavonen sai lauantaina tietää, että hänellä ei testin mukaan ole koronavirusta. Arkistokuva elokuulta 2018.

Kouvolalainen kuntapoliitikko ja nuorisopalvelujen hallinnossa työskentelevä Esko Lavonen (kok.) kertoi viikonvaihteessa Facebook-kirjoituksessaan käyneensä koronavirustestissä ja saaneensa negatiivisen tuloksen.

Testi otettiin Pohjois-Kymen sairaalassa Poksissa. Kymsoten päivystyksen ylilääkärin Kimmo Salmion mukaan Poksissa on otettu noin 30 koronavirustestiä vajaan kahden viikon aikana.

Lavonen päätyi testiin viime torstaina kello 16:n aikoihin. Lähetteen kirjoittanut lääkäri ohjeisti, että Poksista soitetaan hänelle ja neuvotaan, miten pitää menetellä.

– Minulle soitettiin sairaalasta ja neuvottiin ajamaan Poksissa yhden oven eteen. Lisäksi kiellettiin nousemasta autosta. Odottelin autossa ehkä 10 minuuttia, kunnes ovesta tuli ulos sellaiseen avaruuspukuun pukeutunut, päästä varpaisiin suojautunut henkilö, Lavonen kertoo Kouvolan Sanomille.

Näytteenotto autossa istuen

Lavonen avasi auton ikkunan, jolloin näytteenottaja vielä kielsi häntä nousemasta autosta. Lavosen kuume mitattiin ja häntä neuvottiin kallistamaan päätä taaksepäin näytteenottoa varten.

– Näytteenottotikut työnnettiin nenäkäytäviin, syvälle nieluun. Näytteenottaja sanoikin, että tämä voi vähän sattua. Sain tietää, että näyte lähtee seuraavana aamuna eli perjantaina Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin ja tulos tulee lauantaina.

Jännitystä kesti kaksi vuorokautta.

– Lauantaina kello 17.20 Poksista soitettiin ja kerrottiin, että näyte oli negatiivinen. Sain luvan jatkaa normaalia elämää.

Lavonen kertoo, että hän kuuluu perussairautensa vuoksi koronaviruksen riskiryhmään. Oman terveytensä lisäksi hän jännitti nuorisopalvelujen parinkymmenen työkaverin puolesta.

"Kannattaa pysyä kotona, jos on vähänkin oireita"

Lauantaina kello 17.20 Poksista soitettiin ja kerrottiin, että näyte oli negatiivinen. — Esko Lavonen

Ennen koronavirustestiä Lavonen kertoo olleensa flunssassa ja 1,5 viikkoa sairauslomalla.

– Palasin viime maanantaina töihin niin, että vähän vain yskitti. Puolivälissä viikkoa alkoivat hengenahdistusoireet, ja soitin uudestaan lääkäriin. Nyt jälkeenpäin tiedän tehneeni virheen, kun palasin töihin pikkuisen sairaana. Tätä myös pahoittelin Fb-kirjoituksessani.

Kokemuksesta viisastuneena Lavonen neuvoo muita pysymään kotona, jos tuntee vähänkin flunssan oireita.

– Jos kuume alkaa nousta korkeaksi tai tulee hengitysvaikeuksia, kannattaa soittaa Kymsoten palvelunumeroon. Ei pidä lähteä terveyskeskukseen eikä työterveyteen.

Hallitus ilmoitti koulujen sulkemisesta

Luottamushenkilönä Lavonen vaati jo viime viikonloppuna Kouvolan kaupungilta aiempaa kovempia toimia, jotta pandemian leviämistä voidaan hidastaa. Hänen mielestään päiväkodeissa, kouluissa ja ammattioppilaitoksessa vähintään riskiryhmään kuuluvien lasten ja nuorten pitäisi saada jäädä kotiin.

– Olisi hyvä, jos kaupunki antaisi heille mahdollisuuden olla etäopetuksessa samalla tavalla kuin lukiolaisten. Lukio-opetushan peruttiin Kouvolassa ylioppilaskirjoitusten turvaamisen vuoksi, Lavonen sanoi maanantaina päivällä.

Suomen hallitus ilmoitti maanantaina alkuillasta, että koulujen, oppilaitosten, ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen tilat suljetaan keskiviikkona ja lähiopetus keskeytetään 13. huhtikuuta saakka.

Lavonen on kuntapoliitikkona saanut yhteydenottoja riskiryhmiin kuuluvien lasten huolestuneilta vanhemmilta. Hän on myös lähettänyt viestejä eteenpäin kaupungin viranhaltijoille ja päättäjille.

– Eräs vanhempi viestitti, että muutama vuosi sitten hänen diabetesta sairastava lapsensa joutui influenssan vuoksi kahdeksi viikoksi tehohoitoon. Mitä kaupunki tekee näiden riskiryhmässä olevien lasten eteen?

Testitulos valmistunut 2–3 päivässä

Toivon, että työnantajat antaisivat henkilöstölle mahdollisuuden sairastaa kotona esimiehen luvalla vähintään viikon verran. — Kimmo Salmio

Kymenlaaksossa testataan koronavirusta nyt vain rajoitetulta joukolta ihmisiä.

– Noudatamme Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ohjeita, Kymsoten infektiotautien ylilääkäri Risto Pietikäinen sanoo.

THL suosittaa, että tartuntaa epäiltäessä näytteitä otetaan ensisijaisesti potilailta, joilla on vakavia hengitystieinfektion oireita sekä terveyden- ja sosiaalihuollon henkilökunnalta. Lieväoireisilta ja matkoilta palaavilta näytteitä otetaan edelleen lääkärin harkinnan mukaan. Oireettomia ei testata.

Pietikäisen mukaan Kymenlaaksossa otetun testituloksen varmistuminen on kestänyt 2–3 vuorokautta.

– Kymenlaaksosta näytteet lähtevät HUS-Labiin.

Maanantaina alkuiltapäivästä Suomessa oli todettu 272 laboratoriovarmistettua uuden koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta. Kymenlaaksossa varmistui ensimmäinen tartunta viime lauantaina.

"Älä soita tarpeettomasti 116 117:ään"

Kymsoten päivystyksen ylilääkäri Kimmo Salmio Pohjois-Kymen sairaalasta toivoo, että lievistä hengitystieoireista kärsivät sairastavat nyt rauhassa kotona eivätkä edes soita Kymsoten palvelunumeroon 116 117. Näin toimien palvelunumero ei ruuhkaudu eikä terveydenhuolto tarpeettomasti kuormitu.

Sama ohje on myös THL:llä: Ota yhteyttä terveydenhuoltoon vain, jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi laskee. Ota yhteyttä puhelimitse, jotta tauti ei leviä muihin.

– Jos vielä saa jonkin toiveen esittää, niin sen, että työnantajat antaisivat henkilöstölle mahdollisuuden sairastaa kotona esimiehen luvalla vähintään viikon verran, Salmio sanoo.

Salmion mukaan numerossa 116 117 vastaava henkilö kysyy lääkärin mielipidettä, pitääkö soittajalta ottaa koronavirustesti.

– Näytteenotto onnistuu sairaalan ulkopuolella, mutta tarvittaessa myös sisällä. Toki jos potilas tulee sisään joko keskussairaalan tai Poksin päivystykseen, etenemme sen mukaan, mitä tilanne vaatii.

Uusimmat uutiset