Kouvolan kaupunginhallitus esittää tänä iltana kokoontuvalle valtuustolle 20 koulun mallia — Valtuustoryhmät tunnustelivat ennen kokousta mahdollisuuksia ratkaisuun, jolla olisi laaja tuki

Päätös syntyi tänään iltapäivällä pidetyssä hallituksen kokouksessa äänin 8—5. Kouvolan Sanomien yhteiskuntatoimittajat Janne Rönkkö ja Johanna Värjä seuraavat päätöksentekoa. Liveseuranta alkaa siinä vaiheessa, kun valtuusto alkaa käsitellä kouluverkkoesitystä.

Lumikki Haaja

Tänä iltana ratkeaa muun muassa se, säilyykö alakoulu Anjalassa. Anjalan koulun sisäilmaongelmien takia oppilaat ovat tällä hetkellä evakossa Inkeroisissa.
Tänä iltana ratkeaa muun muassa se, säilyykö alakoulu Anjalassa. Anjalan koulun sisäilmaongelmien takia oppilaat ovat tällä hetkellä evakossa Inkeroisissa.

Kouvolan kaupunginhallitus esittää kello 17 kokouksensa aloittavalle kaupunginvaltuustolle Kouvolan kouluverkon tulevaksi kooksi 20 koulua.

Kyseessä on sama malli, jota lasten ja nuorten lautakunta esitti viime viikon keskiviikon kokouksessaan. Ainoa ero kaupunginhallituksen ja lautakunnan esityksissä on se, että koululistauksessa 6-tien koulu Valkealassa sai työnimekseen Utti-Kaipiainen-koulu.

Kaupunginhallituksen päätös syntyi äänestyksessä, jossa vastakkain olivat kaupunginjohtaja Marita Toikan pohjaehdotus 18 koulun mallista ja Jukka Nybergin kannatettu muutosehdotus 20 koulun mallista.

Kaupunginjohtajan pohjaehdotus sai äänestyksessä 5 ääntä ja Nybergin muutosehdotus 8 ääntä.

Voittanutta 20 koulun mallia kannattivat lautakunnan päätöksen tapaan SDP:n, keskustan, perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien edustajat. 18 koulun mallin takana olivat kokoomuksen ja vihreiden edustajat.

20 koulun takana olivat Maria Eloranta (sd.), Harri Helminen (sd.), Jukka Nyberg (sd.), Sanna Tähtinen (sd.), Jenny Hasu (kesk.), Kimmo Jokiranta (kesk.), Jari Käki (ps.) ja Vesa Vainio (kd.).

18 koulun mallia kannattivat Jani Heikari (kok.), Ville Kaunisto (kok.), Birgit Koskela (kok.), Miia Witting (kok.) ja Kaisa Spies (vihr.).

Samat perustelut kuin lautakunnassa

Kaupunginhallitus muun muassa halusi, että Kuusankoskella selvitetään Tähteen Carea-koulun sijoittuminen tai jatko. Kymintehtaan koululla olisi tässä vaiheessa kaksi rakennusta: Kymintehtaan ja Pilkan koulut, mutta yhteinen hallinnointi.

Valkealan uuteen koulurakennukseen kaupunginhallitus haluaa perhekeskuksen. Keskustan alueella tahtona on erikoisluokkatoiminnan jatkuminen ja se, ettei yli 800 oppilaan kouluja muodostu.

Myllykoski—Inkeroinen-alueella kaupunginhallitus haluaa Anjalan koulun ja Nuorisokeskus Anjalan yhteistyöhön muun muassa Greencare-ympäristökasvatuksessa.

Lisäksi hallitus vaatii Tehtaanmäen jatkokäytön selvittämistä Aalto-säätiön kanssa ennen koulun mahdollista lakkauttamista ja Inkeroisten yhtenäiskoulun tilaselvitystä siltä osin, mahtuvatko Tehtaanmäen oppilaat myöhemmin sinne. Myös Myllykosken yhtenäiskoulun sijainti ja koko pitäisi selvittää ja se, mahtuvatko Ummeljoen ja Viialan koulujen toiminnot Myllykoskelle Sarkolan alakoulun valmistuttua.

Elimäellä kaupunginhallitus haluaa selvittää yhteiskoulun yhteistyön lisäämistä naapurikuntien kanssa esimerkiksi markkinoinnin avulla.

Yhteisymmärrystä haetaan paraikaa

Vihreiden ryhmäpuheenjohtaja Sari Hyytiäinen totesi tuoreeltaan kaupunginhallituksen kokouksen jälkeen, että yhteisymmärrrystä ryhmien kesken haetaan kaiken aikaa.

— Tässä on pari tuntia peliaikaa ennen valtuuston kokousta. Luulen, että mietimme tänä aikana sellaista kompromissiratkaisua, jolla olisi ryhmien laaja tuki.

Mahdollisen kompromissimallin rakennetta Hyytiäinen ei lähtenyt arvioimaan.

— Uskon, että asiaan tulee vielä uusia näkökulmia.

Kokoomuksen Ville Kaunisto toteaa, että kompromissin hakeminen on tässä tilanteessa selvä asia.

— Se on sitten toinen juttu, miten mahdollinen kompromissi palvelee kokoomuksen uskoa niihin faktoihin, joita 18 koulun mallin puolesta on esitetty.

Kouvolan Sanomat seuraa valtuuston kokousta

Kouvolan Sanomat seuraa kello 17 alkavaa valtuuston kokousta loppuun saakka. Liveseuranta alkaa siinä vaiheessa, kun koulupäätöksen aika on. Asia on esityslistan viimeisenä.

Kello 15: Juttua täydennetty Hyytiäisen ja Kauniston kommenteilla.

Kello 15.08: Täydennetty äänestystulosta.

Kello 16: Täydennetty päätöksen perusteluja.