Sotkeeko täydellinen kuunpimennys sinun aamurutiinisi maanantaina? Kouvolassa on hyvät mahdollisuudet nähdä upea luonnonnäytelmä aamun sarastaessa

Pimennyksen syvin vaihe osuu kellonaikaan 7.12.

Aki Taavitsainen

Kuu ei katoa kuunpimennyksessä kokonaan vaan muuttuu oranssin tai ruskean sävyiseksi.
Kuu ei katoa kuunpimennyksessä kokonaan vaan muuttuu oranssin tai ruskean sävyiseksi.

Suomessa on mahdollista nähdä täydellinen kuunpimennys maanantaina 21. tammikuuta. Pimennys osuu ajankohtaan, jolloin suurin osa suomalaisista tekee lähtöä töihin tai kouluun.

Kouvolaan on luvassa maanantaiaamuksi hyvät mahdollisuudet nähdä kuunpimennys. Luonnonnäytelmän edessä voi meteorologi Ari Mustalan mukaan olla pieni sumuverho, vaikka pakkastakin on luvassa maanantaiaamuksi ihan kunnolla.

— Toiveita kuunpimennyksen näkemiseen silti on Kouvolassakin. Sen enempää en vielä uskalla luvata, Mustala ennusti perjantaina.

Kuunpimennys alkaa varhain aamulla, jolloin Kuu on länsilounaan suunnalla.

Aki Taavitsainen

Kuu pimenee maanantaina aamun sarastaessa.

Luonnonnäytelmä alkaa puolivarjonpimennyksellä kello 04.36. Kuu alkaa peittyä maapallon varjon alle näkyvästi kello 6.41, jolloin pimennyksen täydellinen vaihe alkaa.

Pimennyksen syvin vaihe osuu kellonaikaan 7.12, ja maapallon varjo on liukunut kokonaan pois kuun päältä kello 7.43, sopivasti ennen kello kahdeksaa ja töiden alkamista.

Kuu on melko matalalla

Mikkelin Ursan puheenjohtaja Aki Taavitsainen kertoo, että täydellinen kuunpimennys näkyy lähes kokonaan koko Suomessa. Vain aivan Suomen eteläisimmissä osissa pimennyksen loppuvaihe jää näkymättä.

— Katselupaikalta tulee olla hyvä ja esteetön näkyvyys horisonttiin, koska kuu on melko matalalla. Myös sään tulee olla selkeä, jotta kuunpimennyksen eri vaiheet erottuvat paremmin, kertoo Taavitsainen.

Täydellisen pimennyksen aikana kuu on Maan varjossa eli aurinko, maa ja kuu ovat samalla linjalla.

— Kuu ei mene kuitenkaan täysin näkymättömäksi, koska maapallon ilmakehä taittaa osan auringon valosta kuun pintaan.

— Kuu värjäytyy oranssin punaiseksi tai tumman ruskeaksi riippuen muun muassa maapallon ilmakehän pienhiukkasten määrästä. Kuunpimennyksen seuranta on hyvin verkkainen tapahtuma, joten ehtii hyvin juoda useamman kupin aamukahvia tätä seuratessa, Taavitsainen opastaa.

Tarkemmat täydellisen kuunpimennyksen vaiheet maanantaina 21.1. 2019:

04.36 Puolivarjonpimennys alkaa

05.33 Osittainen vaihe alkaa

06.41 Täydellinen vaihe alkaa

07.12 Täydellisen pimennyksen syvin vaihe

07.43 Täydellinen vaihe loppuu

08.50 Osittainen vaihe loppuu

09.14 Puolivarjopimennys loppuu

Uusimmat uutiset