Kuusankosken lukiolaiset herättivät kevään 1918 tapahtumia eloon — Elokuvaa muun muassa Korian sillalla tapahtuneesta teloituksesta

Ilmiöpohjaisen oppimisen viikolla aiheena ollut sisällissota havainnollistui muun muassa uutisfilmeiksi ja julisteiksi. Työt ovat esillä sunnuntaina avattavassa näyttelyssä Kuusankosken Pato Klubilla.

Päivi Franzon

Kuusankosken lukioln opiskelijat Nuutti Nykänen ja Jani Mäkipää tarkistavat videoimansa uutisen ääniraitaa.
Kuusankosken lukioln opiskelijat Nuutti Nykänen ja Jani Mäkipää tarkistavat videoimansa uutisen ääniraitaa.

Kuusankosken lukiolaiset ovat tällä viikolla uutisoineet kevään 1918 tapahtumista nykyaikaisin menetelmin. Esimerkiksi yhdessä uutisessa lukion opiskelija on selostanut kameralle kuolemantuomion täytäntöönpanoa paikan päältä.

Kyseessä on Kuusankosken lukion sisällissota-aiheeseen liittyvä niin sanottu ilmiöpohjaisen oppimisen viikko, kertoo historianopettaja Juha Forsberg.

Ryhmätöinä laaditut uutisfilmit ja niiden pohjalta muokatut lyhytelokuvat sekä aiemmin lukuvuoden aikana tehdyt kuvataideteokset ovat esillä sunnuntain Kuusankosken Taideruukin Pato Klubilla avattavassa näyttelyssä.

Ilmiöviikko teki aiheesta elämyksellisempää

Eri aineiden opettajien johdolla tehdyt ryhmätyöt ovat havainnollistaneet sisällissodan tapahtumia Kuusankoskella opiskelijoille mielekkäällä tavalla.

— Opiskelijoilla on riittänyt hyvin kiinnostusta aiheeseen ja töiden tekemiseen. Ilmiöviikko antaa enemmän aikaa työstää aihetta ja tekee siitä elämyksellisempää, Forsberg sanoo.

Hän kertoo, että uutisfilmien tausta-aineistona työryhmät käyttivät digitaalisen sanomalehtiarkiston kautta haettuja kevään 1918 uutisia muun muassa senaikaisista Kouvolan Sanomien julkaisuista.

Uutisten pohjalta kuvatut lyhytelokuvat vievät katsojat paikan päälle esimerkiksi Kuusankosken työväentalolla pidettyyn rauhankokoukseen, punalesken kirjeen kirjoittamiseen ja Korian sillalle Kuusankosken tehtaanjohtajan ja kumppaneiden teloitukseen. Tosin viime mainittu elokuva kuvattiin käytännön syistä Voikkaan sillalla.

— Filmit pyörivät galleriassa tietokoneiden näytöillä. Seinille on ripustettu infografiikaksi kutsuttuja julisteita, jotka kuvaavat muun muassa joidenkin henkilöiden tapahtumien aikajanaa karttapohjalla.

Julisteiden tekemisessä opiskelijat hyödynsivät muun muassa sotasurmatietokannan tietoja, Forsberg kertoo.

Muistitieto vähenee vuosien mittaan

Kolmantena osiona uutisfilmien ja julisteiden lisäksi opiskelijaryhmät ovat tehneet esimerkiksi sukulaisten muistitietoon perustuvia haastatteluja, miten sisällissota on heijastunut heidän elämäänsä.

— Se ei ollut kovin helppoa. Aikaa on kulunut jo sen verran, että nykypäivän nuorten on vaikea löytää perimätietoja sisällissodan ajasta.

Viikko alkoi Forsbergin mukaan asiantuntijaluennoilla. Kuusankoski 1918 -kirjaa viimeistelevä historiantutkija Seppo Aalto ja aiheesta näytelmiä kirjoittanut Juha Salminen valottivat lukiolaisille sisällissodan tapahtumia Pohjois-Kymenlaaksossa.

Kuusankosken Taideruukin Pato Klubilla sisällissotaa esittelevän näyttelyn avajaiset sunnuntaina 8.4. kello 12.

Juttua on korjattu 8.4. kello 15.38. Näyttely on Pato Klubilla, ei Pato Galleriassa.

Uusimmat uutiset