Lahti patistaa Kouvolaa valtatie 12:n kuntoon laittamiseksi, mutta Kouvolalle Kotkantie on tärkein — "Valtatie 15 on meille suvereeni ykköskohde"

Harri Helminen sanoo, että Kouvolan velvollisuus on painottaa yhteyksiä, jotka ovat Kymenlaakson maakunnan yhteisiä hankkeita.

Lukas Pearsall

Tilanne näytti tällaiselta Tillolassa Kymi Ringin kohdalla toukokuussa viime vuonna. Nyt Tillolan ja Keltin välisen tieosuuden työt ovat käynnissä.
Tilanne näytti tällaiselta Tillolassa Kymi Ringin kohdalla toukokuussa viime vuonna. Nyt Tillolan ja Keltin välisen tieosuuden työt ovat käynnissä.

Lahden kaupunki ottaa vahvasti kantaa Kouvolan ja Lahden välisen valtatie 12:n parantamiseksi.

Kaupungin lausunnossa todetaan, että tien kunto on tällä hetkellä kaukana korkeimmasta palvelutasosta. Erityisesti Lahti—Kouvola-yhteysväli vaatii pikaisia toimia.

Lahdelle voimme kuitenkin lähettää hyviä terveisiä: valtatie 12:n kunnostaminen on saatu liikkeelle Kouvolan päässä. — Harri Helminen

— Kun Lahden eteläinen kehätie valmistuu vuoden 2020 alkupuolella, korostuu yhteysvälin heikko kunto entisestään, liikenne- ja viestintäministeriölle annetussa lausunnossa todetaan.

Valtatie 15 on Kouvolalle suvereeni ykköskohde

Kouvolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (sd.) sanoo, että ehdoton ykköskohde on Kouvolan ja Kotkan välinen valtatie 15.

— Lahdelle voimme kuitenkin lähettää hyviä terveisiä: valtatie 12:n kunnostaminen on saatu liikkeelle Kouvolan päässä, hän viittaa Tillolan ja Keltin välisen osuuden kunnostustöihin.

Helminen korostaa, että Kouvolan velvollisuus on painottaa yhteyksiä, jotka ovat Kymenlaakson maakunnan yhteisiä ja tärkeiksi koettuja hankkeita.

— Valtatie 15 on meille suvereeni ykköskohde. Sote-liikenteen vilkastuminen ja Hamina-Kotkan satama ovat sellaisia asioita, että Kouvolan ja Kotkan välinen tieyhteys pitää saada huippuvauhdilla kuntoon. Valtatie 12 ei ohita kiireysjärjestyksessä valtatie 15:tä.

Lahden lausunnossa ei puhuta itäradasta

Lahden lausunnossa muistutetaan Kouvolan RRT-terminaalista ja Kymi Ring -moottoriurheilukeskuksesta, jotka valmistuessaan lisäävät liikennettä valtatie 12:lla.

— Päijäthämäläisiä kuljetuksia on siirtynyt aina valtatielle E18 asti Lahti—Kouvola-välin huonon palvelutason vuoksi.

Maanteiden ja rautateiden runkoverkosta ja niiden palvelutasosta annetussa lausunnossa ei puhuta mitään itäradasta eli Helsingistä Porvoon kautta Kouvolaan kaavaillusta ratayhteydestä.

— Lahden kaupunki pitää tärkeänä, että raideliikennejärjestelmää kehitetään ensisijaisesti nykyistä rataverkkoa kustannustehokkaasti kehittäen.

Kouvolassa ei otettu vahvaa kantaa

Kouvola antoi oman vastaavan lausuntonsa sen jälkeen, kun kaupunginhallitus hyväksyi lausunnon 17. syyskuuta. Lahdessa lausuntoa käsitteli kaupunginhallituksen elinvoima- ja työllisyysjaosto.

Kouvolan lausunnossa ei otettu Lahden tavoin vahvaa kantaa joidenkin hankkeiden puolesta. Itäradasta todettiin, että tulevaisuudessa runkoverkkoa tulee voida täydentää uusilla yhteyksillä. Lausunnon lopuksi mainittiin yhtenä mahdollisena uutena yhteytenä Helsinki—Porvoo—Kouvola-väli.

Luetuimmat