Miltä aamiainen teillä näyttää? — Lapsiperheessä, fitnesskilpailijalla ja hotellissa se on edelleen päivän tärkein ateria

Ruokahaluttomuus ja kiire saavat eteläsuomalaiset jättämään aamiaisen väliin, selviää tuoreesta kyselytutkimuksesta.

Kyösti Suolanen

Eini ja Toni Nordin nauttivat lauantaina aamupalaa puolitoistavuotiaan Etin ja kuusivuotiaan Eevin kanssa ennen isän töihinlähtöä
Eini ja Toni Nordin nauttivat lauantaina aamupalaa puolitoistavuotiaan Etin ja kuusivuotiaan Eevin kanssa ennen isän töihinlähtöä

Kuusankosken Kesärannassa asuva nelihenkinen Nordinin perhe nauttii lauantaiaamuna yhdessä aamiaista.

— Viikonloppuisin syömme yleensä yhdessä aamiaisen. Silloin aamiaisella on myös enemmän vaihtelevuutta, Toni Nordin sanoo.

Leivän, kahvin ja mehun lisäksi viikonloppuaamiaiseen sopivat hedelmät ja esimerkiksi kaura- ja soijajogurtti. Puolitoistavuotias Etti saa banaanin heti kuuden aikaan herättyään.

— Hedelmäsalaatti, hedelmät ja riisipiirakoita, jos niitä on tarjolla, Eevi Nordin, 6, kertoi omat aamupalasuosikkinsa.

Vanhempien työnjako viikonloppuaamiaisen laitossa muovautuu tilanteen mukaan.

— Teemme aamiaisen joskus yhdessä tai vuorotellen, jolloin toinen saa nukkua pidempään, Eini Nordin sanoo.

Nordinien arkiaamuja helpottavat päiväkodin ja työpaikkojen aamiaiset. Heidän mielestään aamiaista ei kannata jättää väliin.

— Se on tosi tärkeä. Töissä syön aamiaisen kahvitauolla. Laitan puurohiutaleita ja kaupungintalon Leiviskässä on tarjolla myös smoothieta, maahanmuuttopalveluissa työskentelevä Eini Nordin sanoo.

— Ilman aamupalaa ei jaksa. Se on pakollinen. Arkisin syön sen töissä, rengasrumbaan lauantaina kiirehtinyt TN Car Servicen yrittäjä Toni Nordin sanoo.

62 prosenttia syö leipää aamuisin

Joka viides eteläsuomalainen syö aamupalaa vain harvoin tai jättää aamiaisen väliin kokonaan. Suomalaisten ruokailutottumuksia on selvittänyt verkkokyselyllä tutkimusyhtiö YouGov.

Yksi syy on ruokahaluttomuus, toinen syy on kiire.

Niistä vastaajista, jotka syövät aamupalaa, puolet vastasi käyttävänsä aamiaiseen enintään kymmenen minuuttia. Vain noin joka kymmenes käyttää aamupalan syömiseen päivittäin yli 20 minuuttia.

Erityisesti nuoret karttavat aamupalan syömistä. 18—34-vuotiaista vain puolet syö aamiaista päivittäin. 35—54-vuotiaista joukko kattaa 61 prosenttia.

Aamupalaa syövien suosiossa pysyy voileipä. 62 prosenttia vastaajista ilmoitti syövänsä aamuisin leipää. Kaurapuuro, jogurtti, kananmunat ja hedelmät ovat myös suosiossa.

Ikä vaikuttaa ruokailutottumuksiin. 18—34-vuotiaista lähes puolet ilmoitti, että voisi kokeilla aamupalaksi smoothieta tai pirtelöä. 55—74-vuotiaista näin vastasi vain joka kolmas.

Eteläsuomalaisista joka seitsemäs syö aamuisin hedelmiä tai marjoja.

— Lähes puolet vastaajista olisi valmis vaihtamaan aamupalansa terveellisempään vaihtoehtoon, sanoo ravitsemusyritys Herbalifen Pohjoismaiden aluejohtaja Mia Bergmann.

Herbalife on kyselyn tilaaja.

Vastaajista hieman alle kolmannes nimesi aamiaisen päivän tärkeimmäksi ateriakseen. Suurin piirtein yhtä moni kokee tärkeimmäksi lounaan.

Kysely toteutettiin tammikuussa 2018. Siihen vastasi 1 014 suomalaista. Vastaajat olivat 18—74-vuotiaita.

Katja Juurikko

Tarkka ruokavalio on tärkeä osa aktiivista kuntosali- ja fitnessharjoittelua.
Tarkka ruokavalio on tärkeä osa aktiivista kuntosali- ja fitnessharjoittelua.

Fitnessharrastajalle marjoja ja raejuustoa

Personal trainer ja body fitness -kilpailija Heli Ahvenaisella on hyvin vakiintunut aamupalarutiini.

— Syön yleensä aamupuuron, marjoja ja raejuustoa. Kun olen dieetillä ja hiilihydraatteja vähennetään vielä enemmän, jätän yleensä puuron syömättä. Välillä syön aamulla munakasta.

Ahvenainen punnitsee aamupalansa, mutta luottaa tarvittaessa näppituntumaan esimerkiksi matkoilla ollessaan. Tällä hetkellä perusaamupalaan kuuluu 100 grammaa marjoja, 50 grammaa kaurahiutaleita, 200 grammaa raejuustoa ja puoli litraa vettä ja kaksi kuppia kahvia.

— Kesäksi muokkaan ruokavaliota hieman. Pudotan kaloreita. Niitä voi pudottaa hiilihydraateista ja rasvoista.

Ruokakalenteriin vaikuttaa myös kisakalenteri. Keväällä on Fitness classic -kilpailu. Tämän vuoden kilpailu on ensi viikonloppuna. Ahvenainen ei tällä kertaa kilpaile itse.

Syksyn suurkisa Nordic fitness expo järjestetään tänä vuonna lokakuussa Lahdessa.

Ahvenainen on yrittäjänä Kouvolassa, Kotkassa ja Haminassa toimivassa Power Gymissä. Hänellä on tapana pyytää uusia asiakkaita pitämään ruokapäiväkirjaa viikon ajan.

— Asiakas havahtuu yleensä itsekin siinä vaiheessa miettimään, miten on syönyt. Tyypillistä on se, ettei syödä aamupalaa ollenkaan.

Peruste on se, että jos syö aamupalan, on nälkä koko päivä.

— Sehän on vain merkki siitä, että aineenvaihdunta lähtee käyntiin. Jos ei syö, kroppa ei lähde käyntiin ollenkaan.

Lumikki Haaja

Olga Tirranen täydensi hotelli Vaakunan Frans & Rosen aamupalaa perjantaiaamuna.
Olga Tirranen täydensi hotelli Vaakunan Frans & Rosen aamupalaa perjantaiaamuna.

Hotelliaamupalalla pitää olla vaihtoehtoja moneen makuun

Hotelliaamupalalla pitää olla sekä pekonia että kevyitä vaihtoehtoja, sanoo Sokos hotel Vaakunan ravintolapäällikkö Pasi Pekkanen. Vaakunan ravintolan Bistro Frans & Rosen aamiainen on nykyisin brunssimainen, Pekkanen kuvailee.

— Pitää löytyä pekonia ja kananmunia. Ne kuuluvat hotelliaamiaiseen, mutta erikoisruokavaliot ja tietty keveys nousee myös esiin.

Vaakunassa on tarjolla jogurttien lisäksi usein smoothieta tai maustettuja rahkoja. Viljatuotteista moni on luomua ja tuotettu lähialueilla.

Talvella ravintolassa otettiin käyttöön erillinen piste, johon on koottu gluteenittomat, maidottomat ja vegaaniset vaihtoehdot.

Viikonpäivä ei juuri vaikuta ruoan menekkiin.

— Jos hotellissa on enemmän raskasta päivätyötä tekeviä, esimerkiksi tehtaassa komennuksella olevia, menekki on vähän isompaa. Isossa mittakaavassa vaihtelua ei ole.

Hotellissa ei juuri tule ruokahävikkiä, Pekkanen sanoo.

Vaakuna on Green key -hotelli. Green key on matkailualan ympäristömerkki, jonka saaminen edellyttää muun muassa energian säästämistä, lähi- ja luomutuotteiden käyttämistä ja hävikin minimoimista.

— Asiakasmäärät on helppo ennakoida hotellin asukasmäärien mukaan. ResQ club -palvelu on myös apuna hävikinhallinnassa. Se on täällä tosi suosittu.

Pekkasen omat aamupalat ovat ”hyvin vaihtelevia”.

— Kun on pienet pojat kotona, niin aamupuuroa on aamupalalla. Vapaa-ajan reissussa on hieman prameammat hotelliaamiaiset

Luetuimmat