Anni Kristiina piirtää tuttuja ihmisiä realistisella otteella — näyttely avautuu Kouta-galleriassa

Anni Kristiina

Conversation (2016) on yksi Anni Kristiinan lyijykynäteoksista.
Conversation (2016) on yksi Anni Kristiinan lyijykynäteoksista.

Anni Takala

Anni Takalan taiteilijanimi on Anni Kristiina.

Kuvataiteilija Anni Kristiina, Jotka jäivät sanomatta -näyttelysi avautuu huomenna Kouta-galleriassa. Kerro siitä.

— Esillä on etupäässä lyijykynäpiirustuksia parin vuoden ajalta. Lisäksi mukana on joitain kokeilevampia töitä, joissa olen yhdistänyt lyijykynäpiirtämiseen muita tekniikoita. Olen esimerkiksi laveerannut joitain alueita graffitijauheella. Se on tuonut teoksiin maalauksellisuutta. Käsittelen töissäni erilaisia vuorovaikutussuhteita ihmiskehoa kuvaamalla.

Keitä teoksissasi esiintyvät ihmiset ovat?

— Melkein kaikki ovat tuttujani. Olen löytänyt hyviä malleja lähipiiristäni.

Miten teoksesi syntyvät?

— Ennen kuin aloitan työskentelyn, käyn päässäni pitkän ajatusprosessin. Minulla saattaa olla mielessäni tarkkakin kuva siitä, mitä aion tehdä. Kuvaan myös jonkin verran kameralla, muun muassa ihmisiä, luontoa ja erilaisia pintoja. En välttämättä piirrä suoraan kuvasta, vaan otan siitä mallia.

— Valon ja varjon suhde on minulle tärkeä. Vaikka piirustukseni eivät ole suoraan realistisia, ne ovat tyyliltään sellaisia. Ei ole aina helppo kuvitella, miten valo ja varjo käyttäytyvät. Siksi on hyvä, että voi katsoa yksityiskohtia kuvista.

Miksi käytät juuri lyijykynää?

— Olen kokenut, että se on minulle luontevin tapa ilmaista itseäni. Teen myös grafiikkaa. Olen käyttänyt tekniikkana kivilitografiaa. Sillä saa piirustuksellista jälkeä.

Miten kuvailet itseäsi taiteilijana?

— Minulla on tarve saada ihmiset ajattelemaan. Yhdistelen ristiriitaisia asioita ja yritän saada katsojissa aikaan voimakkaan tunnereaktion. Jos niin käy, olen onnistunut.

Mistä omasta teoksestasi et luopuisi?

— Sellaista ei varmaan ole. Kun teen teoksen, en halua luopua siitä ihan heti. Haluaa käyttää sitä useammassa kuin yhdessä näyttelyssä. Vähän ajan päästä olen kuitenkin valmis luopumaan siitä. Ehkä olen tehnyt tilalle toisen työn, johon minulla on samanlainen suhde.

Millaisia haaveita sinulla on taiteilijana?

— Lyhyen tähtäimen haaveena on saada itselleni toimiva grafiikan paja. Olen jo hankkinut välineistöä, kuten prässin. Tietysti olisi ihanaa, että voisin jonakin päivänä elää taiteella.

Jotka jäivät sanomatta -näyttely 13.6.—16.7. Kouta-galleriassa Kouvola-talossa.

Anni Takala

Taiteilijanimi Anni Kristiina.

Syntynyt Lahdessa vuonna 1990. Asuu Joutsenossa.

Valmistui kuvataiteilijaksi Saimaan ammattikorkeakoulusta vuonna 2016 pääaineenaan taidegrafiikka.

Pitänyt yksityisnäyttelyitä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin.

Anne Penttinen

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.