Kilpailuviranomainenkin kiinnostui Kymijoen työterveyden myymisestä — Virallinen selvitys annetaan pian

Kotkassa päätetään työterveysyhtiön myymisestä terveyspalveluyritys Pihlajalinnalle maanantaina.

Kymijoen Työterveydellä on toimipisteitä Kouvolassa, Kotkassa, Haminassa,  Virolahdella ja Miehikkälässä.
Kymijoen Työterveydellä on toimipisteitä Kouvolassa, Kotkassa, Haminassa, Virolahdella ja Miehikkälässä.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) selvittää, onko Kotkan kaupungin päätös Kymijoen Työterveys Oy:n myymisestä tehty oikein, kertoi Yle tänään.

Kouvola on ostanut kaupungin työntekijöiden työterveyspalvelut vuodesta 2010 alkaen Kymijoen Työterveydeltä.

Selvityspyyntö koskee osakkeiden myyntiä ja palvelutuotannon hankintaa. Kaupungin lakimies Elina Amnell-Holzhäuser vahvistaa, että pyyntö on tullut kaupungin kirjaamoon viime viikon tiistaina.
— KKV tiedustelee, sovitaanko kaupan yhteydessä samalla työterveyspalveluiden hankinnasta. KKV:n tehtäviinhän kuuluu muun muassa valvoa hankintalain noudattamista. Mutta kauppakirjassa ei ole mitään ehtoa, jolla sovittaisiin hankintojen tekemisestä. Asiassa on menetelty täysin hankintalain mukaisesti. Selvityspyyntö on siis aiheeton, Amnell-Holzhäuser toteaa.

Asiasta on keskusteltu asiaa valmistelleen ryhmän kanssa. Virallinen selvitys lähetetään lähiaikoina, KKV:n asettama määräpäivä on 8. helmikuuta.

Myös Kotkan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Marika Kirjavainen (kok.) vakuuttaa, että asia on hoidettu.
— Mitään ongelmaa ei ole. Asian valtuustokäsittely tulee tapahtumaan aivan normaalisti.

Valtuustossa tänään

Kotkan kaupunginvaltuusto päättää työterveysyhtiön myymisestä terveyspalveluyritys Pihlajalinnalle tänään maanantaina. Kaupunginhallitus esittää kaupan hyväksymistä. Kauppahinta on noin kahdeksan miljoonaa euroa.

Pihlajalinnan kilpailijan Mehiläisen liiketoimintajohtaja Anssi Hartiala kertoi viime viikolla, että yritys tarjosi Kymijoen työterveydestä yhdeksän miljoonaa euroa.
— Näkemyksemme mukaan korkein tarjous on se, joka pitäisi hyväksyä.

Hartiala nosti esille myös saamansa tiedon, jonka mukaan Pihlajalinnan tarjouksessa edellytetään, että kaupunki ostaa heiltä työterveyspalvelut ainakin kahden vuoden ajan kilpailuttamatta.
— Jos kauppakirjaan kirjataan tällainen ehto, on se laiton. Se on ristiriidassa julkisten hankintojen lain kanssa.

Kotkan vs. kaupunginjohtaja Jorma Haapanen kiisti väitteet vilunkipelistä.
— Hinta ei ollut ainoa ratkaiseva tekijä. Painotimme myös sitä, miten uskomme yrityksen tulevaisuuden jatkuvan uuden omistajan hoivissa sekä henkilökunnan asemaa tulevaisuudessa. Lisäksi arvioimme, miten valittu ostaja vaikuttaisi alueen elinvoimaan.

Myös oletus siitä, että kaupan ehtona olisi työterveyspalveluiden ostaminen kahden vuoden ajan, oli Haapasen mukaan väärä. Hankinnoista keskusteltiin, mutta ehdoksi hankintojen tekemistä ei hyväksytty.
— Tarjouksessa voi lukea mitä vaan, mutta kauppakirjaan sellaista ehtoa ei missään nimessä tule. Se olisi lainvastaista.