Onko vanhan kännykän pullistunut akku vaarallinen? — Ei, mutta akkuun osuva isku voi aiheuttaa tulipalon

Matkapuhelimet, akut ja muu elektroniikka kannattaa kierrättää.

Kai Skyttä

Akun turpoaminen on merkki siitä, että laite on elinkaarensa päässä.
Akun turpoaminen on merkki siitä, että laite on elinkaarensa päässä.

Laatikosta löytyi vanha matkapuhelin, jonka takakannen pullistunut akku oli irrottanut.

— Lähtökohta on, että jos akku on turvonnut niin, että kuoret eivät enää pysy kasassa, puhutaan vikaantuneesta laitteesta. Se pitäisi poistaa käytöstä tai korjata, Lappeenrannan—Lahden teknillisen yliopiston (LUT) sähkötekniikan tutkijatohtori Tommi Kärkkäinen sanoo.

Pullistunut akku ei kuitenkaan ole erityisen vaarallinen.

— Se saattaa sylkäistä kaasut pihalle ennen kuin mitään poksahdusta tapahtuu. Ei mitään välitöntä vaaraa yleensä ole, jos ei siihen tule ulkoista iskua tai terävää neulaa siihen pistä, sähkötuotteiden ylitarkastaja Seppo Niemi Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta (Tukes).

Vanhojen kännyköiden akut voivat kuitenkin aiheuttaa vaaratilanteen. Esimerkiksi jos akku pyörii laatikossa ja jotain metallista osuu siihen, voi syntyä oikosulku ja tulipalo.

— Jos turpoaminen on tapahtunut, akku ei todennäköisesti itsestään räjähdä, mutta sen sisään on muodostunut kaasua. Se voi olla syttyvää, jos se pääsee sieltä vapautumaan, Kärkkäinen kertoo.

Tärinä ja iskut lisäävät oikosulun riskiä

Suomessakin on uutisoitu tapauksista, joissa tasapainolautojen ja sähköpolkupyörien akku on syttynyt latauksessa tuleen. Näiden laitteiden akkuihin kohdistuu mekaanista rasitusta kuten tärinää, ja laitteet saattavat kaatua ja saada ulkoisia vaurioita. Se lisää Niemen mukaan oikosulun riskiä.

Jos polkupyörän tai tasapainolaudan akku syttyy tuleen, se palaa pidempään kuin kännykän akku ja saattaa sytyttää myös jotain muuta.

— Kännykän akku on niin pieni, että vauriot eivät ehdi kauhean laajalle levitä, vaan laite hajoaa itse, Niemi toteaa.

Kai Skyttä

Vanhat matkapuhelimet voi palauttaa esimerkiksi liikkeisiin joissa niitä myydään, jätehuollon hyödyksi-asemille tai Kuusakosken ja Postin Seiffi-palvelun kautta.
Vanhat matkapuhelimet voi palauttaa esimerkiksi liikkeisiin joissa niitä myydään, jätehuollon hyödyksi-asemille tai Kuusakosken ja Postin Seiffi-palvelun kautta.

Verkkovirralla, paristoilla tai aurinkokennolla toimivat tai ladattavat laitteet ovat sähkölaitteita

Järkevintä on kierrättää vanhat matkapuhelimet ja muu elektroniikkalaitteet. Ne kannattaisi viedä sähkö- ja elektroniikkalaiteromun kierrätyspisteeseen, jotta niissä olevat materiaalit kuten litium, kulta, gallium ja beryllium ja muut harvinaiset metallit saadaan uudelleen käyttöön.

Puhelinten akut kuten paristojen navatkin pitäisi teipata ennen kuin vie ne kierrätettäväksi.

Matkapuhelimesta ja tietokoneesta kannattaa poistaa omat tiedot ennen laitteen kierrättämistä, jottei kukaan pääse käsiksi niihin. Tietotekniikan alan yritysten keskusliiton Ficomin mukaan palauttamalla laitteen operaattorin tai kodinkoneliikkeiden lukollisiin tietoturva-astioihin tai kierrätysyhtiö Kuusakosken ja Postin Seiffi-palvelun kautta, voi olla varma, että kierrätys on tietoturvallista.

Kaikki verkkovirralla, paristoilla tai aurinkokennolla toimivat tai ladattavat laitteet ovat sähkölaitteita. Ne pitää kierrättää sähkö- ja elektroniikkalaiteromuna.

Sähkö- ja elektroniikkalaitteet (SER) kuuluvat tuottajavastuulain piiriin. Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden valmistajien ja maahantuojien on järjestettävä käytöstä poistetuille tuotteille kierrätys.