Korpivaara ei ole esteellinen mutta paikoin jäävi

Katja Juurikko

Pekka Korpivaara on ehdolla Kouvolan tarkastuslautakunnan puheenjohtajaksi. Kokoomus päättää asiasta tällä viikolla.
Pekka Korpivaara on ehdolla Kouvolan tarkastuslautakunnan puheenjohtajaksi. Kokoomus päättää asiasta tällä viikolla.

Nykyinen Kouvolan kaupunginhallituksen jäsen Pekka Korpivaara (kok.) ei ole esteellinen tarkastuslautakunnan seuraavaksi puheenjohtajaksi.

Kuntaliiton lakimies Joonas Jännäri sanoo, että kaupunginhallituksen jäsenyys ei ole este valinnalle puheenjohtajaksi. Jos Korpivaara valitaan tarkastuslautakunnan puheenjohtajaksi, hänen on kuitenkin jäävättävä itsensä tietyissä tilanteissa.

Korpivaara on esteellinen käsittelemään esimerkiksi tämän vuoden tilinpäätöstä ainakin siltä osin kuin kysymys on tammi—toukokuusta. Mahdollisesti myös koko tilinpäätöksen käsittely kuuluu jäävättäviin asioihin, koska siihen liittyy myös alkuvuonna tehtyjä päätöksiä.

— Hän ei voi käsitellä tarkastuslautakunnassa kaupunginhallituksessa istumaansa aikaa, lakimies Joonas Jännäri selventää.

Pekka Korpivaara sanoo itsekin pyytäneensä lausunnon asiasta Kuntaliitolta ja Itä-Suomen yliopistolta.

— Ei tässä alun perinkään ole ollut mitään ongelmaa. Kokoomuksen ryhmä päättää asian tällä viikolla, ja sitä päätöstä kunnioitan.

Valtuustoryhmän puheenjohtaja Tapio Karvonen (kok.) sanoo saaneensa saman laintulkinnan kaupungin lakimieheltä: Korpivaara ei ole esteellinen.

— Jos Korpivaara valitaan puheenjohtajaksi, asettaa se kuitenkin rajoitteita tulevan vuoden toimintaan, Karvonen muotoilee.

Kuntalaissa todetaan, että kunnanhallituksen jäsen ei ole vaalikelpoinen tarkastuslautakuntaan. Korpivaara istuu Kouvolan kaupunginhallituksessa kesäkuun 12. päivään asti. Samalla hän on ehdolla uuden tarkastuslautakunnan puheenjohtajaksi.

Kunnallisoikeuteen erikoistunut yliopistolehtori Asko Uoti Tampereen yliopiston johtajakorkeakoulusta totesi Kouvolan Sanomissa viime viikolla, että Korpivaaran valinta voi olla ongelmallinen.

— Kyllä tämä esteellisyystilanne on. En toimisi näin, että kaupunginhallituksen jäsenä ollut nousisi tarkastuslautakunnan johtoon, Uoti linjasi.

Janne Rönkkö

Janne Rönkkö