Harmaa, betoninen ja ankea vai kaunis, kotoisa ja rauhallinen? Iso osa kouvolalaisista suosittelee kotikaupunkiaan asuinpaikaksi – Modernina tai kehittyvänä Kouvolaa eivät tutkimukseen osallistuneet pidä

Hiljainen ydinkeskusta, huono maine ja heikot työllistymismahdollisuudet saavat nuuskaa kaupungin imagokyselyyn osallistuneilta.

Johanna Tenovirta

Asuntomessut tekivät Kouvolaa tutuksi viime kesänä.
Asuntomessut tekivät Kouvolaa tutuksi viime kesänä.

Mielikuvat Kouvolasta ovat vahvoja, selkeitä ja yhdenmukaisia kysytäänpä niitä paikkakuntalaisilta tai ulkopaikkakuntalaisilta. Kaupunkia parhaiten kuvaavat adjektiivit Kouvolan teettämässä mielipidekyselyssä rauhallinen ja luonnonläheinen. Sitä Kouvola on niin paikallisten kuin ulkopaikkakuntalaistenkin mielestä. Sen sijaan modernina tai kehittyvänä vastaajat eivät kaupunkia pitäneet.

Kaupunki tutkitutti imagoaan edellisen kerran neljä vuotta sitten. Sen ja uusimman tutkimuksen perusteella ilmenee, että mielikuvat asuvat sitkeässä ja muuttuvat hitaasti. Kouvolaa kuvataan edelleen yhdenmukaisesti harmaaksi, betoniseksi ja ankeaksi.

Toisaalta kouvolalaiset pitävät itse kaupunkiaan myös kauniina, kotoisana rauhallisena. Hyvät liikenneyhteydet, erityisesti raideliikenne liitetään Kouvolaan tiiviisti.

– Logistiikka työllistää seutukunnalla nykyisellään 2 000 ihmistä. Sen varaan rakennetaan Kouvolassa myös tulevaisuutta, kaupungin kehitysjohtaja Petteri Portaankorva toteaa. Hän on mielissään siitä, että Kouvolan keskeiset vahvuudet tunnistetaan myös mielikuvien tasolla.

Paikkakunnalla asuvista vastaajista 80 prosenttia suosittelisi Kouvolaa asuinpaikkana. Ulkopaikkakuntalaisista vastaajista 65 prosenttia voisi kuvitella asuvansa Kouvolassa. 60 prosenttia kertoo Kouvolan vastaavan erittäin hyvin tai hyvin mielikuvaa houkuttelevasta asuinpaikasta.

Vastaajista 26 prosenttia arvioi viime kesän asuntomessujen vaikuttaneen myönteisesti mielikuvaansa Kouvolasta. Viidesosa kyselyn vastaajista kertoo Kouvolassa vierailunsa syyksi juuri asuntomessut.

Unelias keskusta ei saa kiitosta

Kouvolalaisten mielestä kotikaupunki tarjoaa erinomaiset liikunta- ja urheilumahdollisuudet, liikenneyhteydet muihin kaupunkeihin sekä asumisen väljyyttä. Samoin ostos- ja ravintolamahdollisuudet saavat kiitosta.

Sen sijaan Kouvolan heikkouksina nähdään elinvoimaton ja hiljainen kaupunkikeskusta, huono maine ja heikot työllistymismahdollisuudet.

Kaupunkilaiset veisivät vieraansa tutustumaan Repoveden kansallispuistoon, Tykkimäen huvipuistoon ja Verlaan. Etenkin Repoveden ja Tykkimäen myös ulkopaikkakuntalaiset mieltävät vahvasti Kouvolaan.

Johanna Tenovirta

Kouvola tunnetaan myös rautateistään.
Kouvola tunnetaan myös rautateistään.

Kouvola tutki imagoaan vuodenvaihteessa 2019–2020. Mielipidekyselyllä selvitettiin kaupungin vahvuuksia asuinpaikkana ja matkailukohteena ulkopaikkakuntalaisten sekä kouvolalaisten näkökulmasta.

– Olen ilahtunut kaupunkilaisten halusta toimia Kouvola-lähettiläinä. Tämä kertoo kotiseuturakkaudesta ja siitä, että Kouvola on monella tapaa hyvä paikka elää, kaupunginjohtaja Marita Toikka sanoo.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut