Vainosen perhe syö isän- ja äitienpäivälounaat ABC:lla, joka vuosi eri paikkakunnalla

Keltakankaan liikenneasemalla oli varauduttu 300 lounasvieraaseen.

Lumikki Haaja

Vainosen perhe kahdessa polvessa syö isän- ja äitienpäivälounaat ABC-asemilla. Kari (vasemmalla), Maila ja Loredana Vainonen tulivat Keltakankaalle Elimäeltä, Maila ja Risto Vainonen (oikealla) Kouvolasta.
Vainosen perhe kahdessa polvessa syö isän- ja äitienpäivälounaat ABC-asemilla. Kari (vasemmalla), Maila ja Loredana Vainonen tulivat Keltakankaalle Elimäeltä, Maila ja Risto Vainonen (oikealla) Kouvolasta.

Taivaalta sataa märkiä rättejä, mutta Keltakankaalla sijaitsevan ABC Anjalankosken lounastiskillä jono etenee tasaisesti jo puolilta päivin.

Viisihenkinen Vainosen perheen seurue oli ehtinyt asettua pöytään. Heille isänpäivälounas ABC:llä kuuluu vuotuiseen juhlaperinteeseen.

Ei tarvitse laittaa ruokaa itse, vaan pääsee valmiiseen pöytään. Ruoka on täällä oikein hyvää.

— Käymme joka äitien- ja isänpäivä lounaalla jollakin ABC-asemalla. Koria, Valkeala ja Karhulan Amiraali on jo koettu. Kyllä näitä riittää, Maila Vainonen kertoo.

Liikenneaseman juhlalounaalle perhettä houkuttelee asioinnin helppous.

— Ei tarvitse laittaa ruokaa itse, vaan pääsee valmiiseen pöytään. Ruoka on täällä oikein hyvää.

Maila ja Risto Vainonen saapuivat Keltakankaalle Kouvolasta. Kari, Loredana ja nuorempi Maila Vainonen saapuivat Elimäen Lakiasuolta.

— Pappa ei nyt puhu kun pappa syö, pojantytär tokaisee.

— Se tarkoittaa, että ruoka on hyvää, Loredana Vainonen täsmentää.

Keittiön puolella ensimmäinen kokki oli aloittanut työt jo aamuseitsemältä. Toinen tuli kymmeneksi. Tänä isänpäivänä varauduttiin 300 lounastajaan, kertoo liikennemyymäläpäällikkö Marko Sorvo. Kahden kokin lisäksi töissä on neljä asiakaspalvelijaa.

Isänpäivän kuten muidenkin päivien lounaspöydät katetaan samojen ohjeiden mukaan kaikilla ABC-asemilla. Keltakankaan asema on hyvän ruokapaikan maineessa: se vetää väkeä lähitienoolta aina Kouvolaa, Haminaa ja Kotkaa myöten.

— Keskeinen sijainti on hyvä syy, mutta on meillä hyvät kokitkin, Sorvo hymyilee.

Sorvo on työskennellyt Keltakankaan ABC:lla alusta lähtien eli pian kymmenen vuotta. ABC Anjalankoski avattiin joulukuussa 2008, ja se on säilyttänyt virallisen nimensä kuntaliitoksesta huolimatta.

Valtatie 15:n remontti Keltakankaan risteyksessä ei Sorvon mukaan vielä näy liikenneaseman käyttäjämäärissä.

— Tietyöt ovat vasta alussa. Aika näyttää, miten asiakasvirran käy, Sorvo pohtii.

Vainosen perheen lounas etenee kakkukahveihin. Ovesta saapuu uusia vieraita. Sää poutaantuu hetkeksi.