Kouvolalaiset nuoret saivat lisää tilaa mielekkäälle tekemiselle, kun kulttuuripaja Kulta aloitti toimintansa ydinkeskustassa — Hankkeen henkilökunta pyrkii mahdollistamaan harrastukset alpakka agilitystä sukan kutomiseen

Kulttuuripajahankkeen tavoitteena on ennaltaehkäistä nuorten aikuisten mielenterveysongelmia, yksinäisyyttä sekä työelämän ja opintojen ulkopuolille jäämistä.

Katja Juurikko

Kulttuuripaja Kullan projektityöntekijät Laura Muikku ja Kati Koukonen valmistelivat ensimmäisen vertaisohjaajakoulutuksen pizzabaaria.
Kulttuuripaja Kullan projektityöntekijät Laura Muikku ja Kati Koukonen valmistelivat ensimmäisen vertaisohjaajakoulutuksen pizzabaaria.

Kaakkois-Suomen sosiaalipsykiatrinen yhdistys aloitti tällä viikolla kolmivuotisen kulttuuri- ja liikuntatyöpajahankkeen Oikokatu 2:n vasta remontoiduissa tiloissa.

Kulttuuripajan sisällöstä päättävät itse nuoret. Hankkeen henkilökunnan tehtäväksi jää mielekkään tekemisen mahdollistaminen alpakka agilitystä tubettamiseen ja sukan kutomiseen. 

— Jos joku tahtoo ryhtyä ompelemaan vaikka cosplay-asuja, selvitämme mistä löytyy siihen sopivat laitteet ja perustamme ryhmän cosplay-asujen tekemisen ympärille, hankkeen projektivastaava Kati Koukonen kertoo.

Vertaisohjaajaksi voi kouluttautua kuka tahansa nuori, joka on halukas jakamaan ja opettamaan omia vahvuuksiaan muille pajalaisille. Vertaisohjaajat päättävät yhdessä hankkeen työntekijöiden kanssa, mitä ryhmät vaativat ja milloin ne kokoontuvat. Seuraavaksi joukkoon etsitään muita samanlaisesta toiminnasta kiinnostuneita nuoria.

Tällä viikolla pajalla alkaneeseen vertaisohjaajakoulutukseen on ilmoittautunut yhdeksän nuorta. Kulttuuripajan tulevaan toimintaan liittyvät toiveet vaihtelevat laidasta laitaan.

— Tähän mennessä on ehdotettu ainakin sählyä ja Dungeons & Dragons -roolipeliä. Vielä ei ole löydetty harrastusporukoita, mutta kipinä samanhenkisten ihmisten löytämiseen on syttynyt.

Katja Juurikko

Kulttuuripajan olohuoneen seinää koristaa Riikka Virran maalaama korppi.
Kulttuuripajan olohuoneen seinää koristaa Riikka Virran maalaama korppi.

Kaikki nuoret aikuiset ovat tervetulleita kulttuuripajaan

Kulttuuripajojen perimmäinen tarkoitus on tarjota vertaistoimintaa työ- ja opiskeluelämän ulkopuolella oleville ja syrjäytymisvaarassa oleville nuorille. Vastaavanlaisia kulttuuripajoja on Suomessa kaikkiaan 15. Kouvolassa toimintaa ei ole aiemmin ollut.

— Ensimmäinen kulttuuripaja Elvis perustettiin Helsinkiin kymmenen vuotta sitten, Koukonen sanoo.

— Silloin kysyttiin mielenterveysongelmista kärsiviltä nuorilta aikuisilta, mitä he kaipasivat elämäänsä. He tahtoivat jotakin järkevää mielekästä tekemistä eivätkä halunneet olla yksin. Siitä lähti vireille nykyinen kulttuuripajamalli.

Koukonen korostaa, että Oikokadulle ovat tervetulleita kaikki nuoret aikuiset. Kulta haluaa tavoittaa myös henkilöitä, jotka tuntevat itsensä yksinäisiksi tai ovat jääneet ovat vailla harrastusporukkaa.

— Kulttuuripaja on oivallinen jatke Nuorten Paikalle, jonka toiminta on suunnattu lähinnä alle 18-vuotiaille nuorille. Tiistaisin heillä on toki K-18-illat, mutta muina viikonpäivinä toimintamme on ikään kuin täydennystä Nupalle. Täällä voi käydä katsomassa telkkaria, pelaamassa pleikkaria ja tapaamassa ystäviä ihan samaan tyyliin kuin sielläkin.

Katja Juurikko

Kulttuuripajalle voi tulla kuka tahansa nuori aikuinen, joka kaipaa mukaan harrastus- ja virkistysporukkaan.
Kulttuuripajalle voi tulla kuka tahansa nuori aikuinen, joka kaipaa mukaan harrastus- ja virkistysporukkaan.

Kulttuuripaja antaa elämälle suuntaa

Nuorten pajojen jälkeisestä elämästä on tehty tarkkaa seurantaa. Helsingin ensimmäisen vuoden (2011) kulttuuripajan aikana 28 prosenttia kävijöistä hakeutui työ- tai kouluelämään. Vastaava luku Lohjalla oli 47 prosenttia (2014). Kajaanin vuoden 2015 kulttuuripajalta 62 prosenttia nuorista hakeutui takaisin työn ja opiskelujen pariin.

Aiemmin Kotkan ja Haminan sosiaalihankkeiden parissa työskennelleen Koukosen mukaan luvut ovat merkittäviä, sillä THL:n mukaan vain noin puolet masennuksen vuoksi kuusi kuukautta sairauslomalla olleista palaa työelämään. Koukonen kertoo kulttuuripajoihin osallistuneiden löytäneen motivaatiota opiskeluun ja työntekoon.

— Sellaiset nuoret, jotka ovat olleet työttömiä tai joilla on ollut haasteita mielen hyvinvoinnin kanssa, ovat monesti löytäneet uutta motivaatiota tai suuntaa elämälleen pajojen kautta.

Liikunta- ja kulttuuripajahanke KULTA on sosiaali- ja terveysministeriön avustuskeskuksen (STEA) rahoittama.

Kakspy ry ja kulttuuripajamalli

Kakspy ry, Kaakkois-Suomen sosiaalipsykiatrinen yhdistys ry, on voittoa tavoittelematon yhteisö, joka työskentelee mielen hyvinvoinnin, yhdenvertaisuuden ja osallisuuden edistämiseksi. Yhdistyksen kotipaikka on Kotka.

Kulttuuripajat ovat matalan kynnyksen paikkoja, joiden toimintaan osallistuminen ei vaadi diagnoosia tai lähetettä. Osallistujan oma kiinnostus riittää mukaan pääsemiseksi. Toiminnan tavoitteena on löytää välineitä, joilla osallistuja voi kehittää arjenhallintaa ja sosiaalisia taitoja sekä työ- ja toimintakykyä. Tarkoituksena on tukea osallistujien voimavaroja ja vahvuuksia sekä keskittyä uudelleen oppimisen tukemiseen.