90 kouvolalaisyritystä on hakenut toisen kierroksen kustannustukea valtiolta – KooKoo, Kino123 ja P. Puolakka saivat suurimmat avustukset

16 kouvolalaisyritystä on saanut hyväksytyn tukipäätöksen. Suurin osa hakemuksista on tähän mennessä hylätty.

Katja Juurikko

Kauppakeskus Veturissa toimiva Kino123 oy sai valtiokonttorilta kustannustukea lähes 70 000 euroa.
Kauppakeskus Veturissa toimiva Kino123 oy sai valtiokonttorilta kustannustukea lähes 70 000 euroa.

Valtiokonttorin kustannustukea oli viime perjantaihin mennessä hakenut 90 kouvolalaisyritystä. Kustannustukien toinen hakukierros alkoi 21. joulukuuta 2020 ja se päättyy 26. helmikuuta 2021.

Päätöksen on saanut 59 yritystä. Hyväksytyn tukipäätöksen on saanut 16 yritystä. Hylättyjä hakemuksia on 43. Vireillä on 33 hakemusta.

Kustannustukea on maksettu tähän mennessä 330 390 euroa.

Toisen kierroksen suurimmat tuet ovat saaneet KooKoo Hockey oy (93 315 euroa), Kino123 oy (69 704) ja Linja-autoliikenne P. Puolakka Ky (55 530 euroa). Kaikki kolme saivat tukipäätöksen ennen joulua.

Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut merkittävästi koronaviruksen vuoksi ja joilla on vaikeasti sopeutettavia kustannuksia. Tuen suuruus riippuu siitä, miten paljon liikevaihto on vertailuvuoteen verrattuna vähentynyt. Kustannustukea voi saada vähintään 2 000 euroa ja enintään 500 000 euroa.

Ensimmäisellä kustannustukikierroksella kouvolalaiset jättivät Valtiokonttoriin 154 hakemusta. 42 hakijaa sai tukea yhteensä 777 814 euroa.

"Tärkeä ja tervetullut tuki"

Kino123:ssa nyt saatu kustannustuki käytetään kiinteiden kustannusten kattamiseen, toimitusjohtaja Marko Hartama kertoo.

– Myynti putosi miljoona euroa viime vuonna. Jos siihen verrataan, nyt saatu tuki ei ole kauhean suuri, mutta toki tärkeä ja tervetullut. Toiminta on supistettu minimiin, kun yhteen näytökseen saa ottaa vain kymmenen katsojaa. Vaikka tämä ei ole nyt erityisen kannattavaa, haluamme kuitenkin palvella asiakkaita.

Yritys työllistää tällä hetkellä kahden yrittäjän lisäksi neljä henkilöä.

Vaikka kustannustuki on tärkeä tässä tilanteessa, se ei ole tärkein apu.

– Parasta tietysti olisi, jos pääsisimme edes vähän lähemmäs normaalia yritystoimintaa ja kattamaan omia kustannuksia sitä kautta.

Oppikoulu kriisitoimintaan

Toiminnallisesti yrityksen tilanne ei ole vaikea, Hartama sanoo. Kun katsojia ei voi ottaa normaalia määrää, arjen pyörittäminen sujuu rutiinilla ja pienelläkin porukalla.

– Sen sijaan liikkeenjohdollisesti tämä aika on ollut erittäin haastavaa. Nyt mitataan se, kuinka hyvin ja vastuullisesti taloutta on menneinä vuosina pidetty ja velvollisuudet hoidettu.

Keväällä Kino123 lopetti kahvila- ja kakkupalvelun. Kino Bakeryn konsepti myytiin Three Wings-ravintolalle Kouvolan keskustaan.

Kino123:n seitsemästä työntekijästä kolme siirtyi muihin tehtäviin.

– Heillä oli joko tiedossa uusi paikka tai heitä autettiin löytämään uusi työ. Kukaan ei jäänyt työttömäksi.

Tuloja haetaan esimerkiksi elokuvakalustoa vuokraamalla.

– Tämä on ollut oppikoulu itsellekin, miten kriisissä luotsataan liiketoimintaa niin, että yritys pysyy elinkelpoisena.

Kino123 valittiin joulukuussa Kymenlaakson maakunnalliseksi vuoden yrittäjäksi.

– Saimme hyvän signaalin siitä, että meitä tarvitaan myös tällaisena vaikeana aikana.

Hartama kiittää kustannustuen toisen kierroksen hakuprosessia selkeydestä.

– Hakuprosessi oli erittäin selväjärkinen ja kiistaton. Kun tärkeimmät tiedot maksetuista palkoista ja raportoidusta myynnistä tulevat suoraan valtion järjestelmästä, faktat ovat kiistattomia ja puolueettomia.