MTBE-pitoisuus laskenut Sarkavedessä — Pajulammen, Sarkaveden eteläosien ja Vuohijärven koillisosien veden käyttöä ei suositella

Ensi viikolla avataan uudet vedenjakelupisteet Sarkaveden länsipuolelle, Voikoskelle ja Orilammelle.

Jaakko Avikainen

Mäntyharjun Kinnissä raiteelta suistuneesta ja rikkoutuneesta säiliövaunusta valui 35 tonttia bensiinin lisäaineena käytettyä MTBE-kemikaalia maahan 7. huhtikuuta.
Mäntyharjun Kinnissä raiteelta suistuneesta ja rikkoutuneesta säiliövaunusta valui 35 tonttia bensiinin lisäaineena käytettyä MTBE-kemikaalia maahan 7. huhtikuuta.

Sarkavedessä metyyli-tert-butyylieetterin (MTBE) pitoisuudet ovat laskeneet merkittävästi, mutta Vuohijärven pohjoisosassa pitoisuudet ovat samalla tasolla kuin viime viikolla. Vuohijärven eteläosassa ei ole todettu MTBE:tä.

Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY) kertoi perjantaina alkuviikosta otettujen vesinäytteiden tuloksista. Näytteillä seurataan, miten Mäntyharjun Kinnin seisakkeella 7. huhtikuuta rikkoutuneesta säiliövaunusta valunut bensiinin lisäaineena käytetty MTBE-kemikaali leviää vesitöissä.

Veden käyttöä suositellaan välttämään Pajulammen, Sarkaveden eteläosien ja Vuohijärven alueella Voikosken ja Kinansaaren välisellä alueella eikä Kinansaaren itäpuolella Penttiniemeen saakka.

Myöskään kaivovettä ei pidä käyttää, jos kaivo sijaitsee näiden vesialueiden välittömässä läheisyydessä. Uimista Pajulammessa ja Sarkaveden eteläosassa suositellaan välttämään. Mitään vettä, joka haisee tai maistuu erikoiselle, ei pitäisi käyttää.

Jos onnettomuusalueen lähialueella sijaitsevan kaivon vedessä on vieras haju tai maku, havainnosta voi ilmoittaa Rambollille lähettämällä sähköpostia osoitteeseen iiro.kiukas@ramboll.fi tai tekstiviestillä numeroon 0445182898.

Ramboll on yhteydessä kiinteistöjen omistajiin, mikäli kaivovesien tarkkailua laajennetaan.

MTBE:n poistaminen patoaltaan vedestä alkaa

Talousvettä voi hakea osoitteessa Mouhuntie 647 sijaitsevasta säiliöistä päivittäin kello 16—18. Ensi viikolla avataan uudet vedenjakelupisteet Sarkaveden länsipuolelle, Voikoskelle ja Orilammelle. Vesipisteiden tarkat sijainnit ilmoitetaan VR Groupin verkkosivuilla, kun ne avataan.

Onnettomuusalueen ja Kärmelammen väliselle alueelle rakennettua patoallasta on korotettu ja vahvistettu tällä viikolla. Patoaltaan pitäisi estää MTBE-kemikaalin leviäminen entisestään. Ensi viikolla aloitetaan MTBE:n poistaminen patoaltaan vedestä.

Vesinäytteitä otettiin 30. huhtikuuta ja 2. toukokuuta. Näytteitä aiotaan ottaa seuraavan kerran 7. toukokuuta.

Päivitetty 16.26: Lisätty kartta.