Puiden korkeudelle noussut trombi ilmestyi kuin tyhjästä Iitin Kirkkojärvellä – Vesipatsas lennätti kaisloja ilmaan ja katosi yhtä nopeasti kuin tulikin

Heidi Honkimaa-Tyrjälä

Rannalla ollut Heidi Honkimaa-Tyrjälä ehti kuvata nopeasti Kirkkojärvellä edenneen trombin.
Rannalla ollut Heidi Honkimaa-Tyrjälä ehti kuvata nopeasti Kirkkojärvellä edenneen trombin.

Iitin Kirkkojärvellä oli tiistaina kaunis, aurinkoinen ja tyyni sää. Heidi Honkimaa-Tyrjälä oli yhdessä lapsiensa, tätinsä ja tämän koirien kanssa rannalla. Koirat kahlailivat kaikessa rauhassa järvessä ja lapset leikkivät. Äkkiä järveltä alkoi kuulua erikoista kohinaa.

– Ajattelin ensin, että mikä ihmeen lintuparvi sieltä nyt tulee, Honkimaa-Tyrjälä kertoo.

Samassa järveltä nousi mökkirantaan kovalla kohinalla vesipatsas. Sen korkeus hipoi paikalla olleiden arvion mukaan puiden latvoja.

– Tätini nappasi koirat vedestä ja minä huolehdin lapsista.

Kuin tyhjästä ilmestynyt vesipatsas lennätti rannalla olleiden päälle hetken aikaa vesisumua. Se liikkui nopeasti eteenpäin ja eteni viereiseen kaislikkoon.

– Pyörre oli niin voimakas, että se repi kaisloja pohjasta ja lennätti niitä ilmaan.

Keskemmälle järveä siirryttyään trombi heikkeni ja lopulta katosi. Sää jatkui sen jälkeen rannalla aivan yhtä aurinkoisena ja tyynenä kuin ennen trombiakin.

– Ei se sellainen ollut, että siitä olisi ollut meille vaaraa.

Kokonaan vaarattomia trombit ja vesipatsaat eivät kuitenkaan ole. Trombissa ilma pyörii nopeasti pystyakselinsa ympäri. Pyörteessä tuulen nopeus on vähintään 18 metriä sekunnissa. Se aiheuttaa usein tuhoja kulkureitillään. Trombin voimakkuus voidaan arvioida sen aiheuttamien tuhojen perusteella.

Trombi syntyy yleensä kuuro- tai ukkospilven nousuvirtauksen yhteyteen. Ilmatieteenlaitoksen meteorologin Iiris Viljamaan mukaan Iitin tapauksessa oli erikoista se, ettei ennen vesipatsaan ilmaantumista ollut niistä kumpaakaan.

Hän arvelee, että syynä on voinut olla maanpinnan lämpötilan voimakkaan nousun aiheuttama nousuvirtaus.

Nopeista tormbeista etsitään tietoja

Vesistöalueilla esiintyviä trombeja kutsutaan vesipatsaiksi. Suomessa ja monissa Euroopan maissa esiintyvistä tapauksista käytetään nimitystä trombi. Pohjois-Amerikassa ilmiötä kutsutaan tornadoksi.

Ilmatieteenlaitos kerää tietoja trombeista ja vesipatsaista.

– Sääasemat saavat niitä harvoin kiinni, koska ne syntyvät ja katoavat hyvin nopeasti, Viljamaa kertoo.

Kuvia ja kysymyksiä trombeista laitos ottaa vastaan osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi/trombit.

Moises Garibay

Trombit saattavat kaataa maalla riehuessaan isojakin puita. Arkistokuva.
Trombit saattavat kaataa maalla riehuessaan isojakin puita. Arkistokuva.

Päättäjäisviikonlopusta on tulossa lämmin

Kouvolan suunnalla lämmöstä voi nauttia vielä keskiviikkona, mutta jo illalla saattaa sataa. Torstaina sää on keskiviikkoa muutaman asteen viileämpi öisen saderintaman takia. Hallaa lähiöiksi ei ole sateen ansiosta tiedossa.

Koulujen päätösviikonlopuksi vahvistuva korkeapaine tuo tullessaan mukavan kelin juhlijoille. Silloin lämpötila voi kohota Viljamaan arvion mukaan Kouvolassa yli 20 asteen.